10 aydır bitmeyen zulüm

İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşı 300 gündür sürüyor. Çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 40 bin Filistinli hayatını kaybederken, kıyı şeridi neredeyse tamamen harabeye döndü.

Dünya - 1 ay önce

EshaHaber Gündem Haberler

İsrail'in aralıksız bombardımanları sonucu 90 binden fazla Filistinli yaralandı. Binlerce Filistinli'ninde halen enkaz altında olduğu düşünülüyor.

DÜNYANIN GÖRMEZDEN GELDİĞİ VAHŞET

7 Ekim 2023'ten bu yana her gün ortalama 131 Filistinlinin hayatını kaybettiği İsrail saldırıları, dünyanın büyük ölçüde görmezden geldiği trajik boyutlarda bir vahşettir. İsrail rakamlarına göre, Hamas savaşçılarının güney İsrail'deki bölgelere saldırması, 1.200 kişiyi öldürmesi ve 250 kişiyi rehin almasının ardından İsrail, Gazze'ye savaş açtı.

Dünya çapındaki ateşkes çağrılarına rağmen İsrail kanlı savaşa devam ediyor. Filistinliler savaşın başlamasının 300. gününü anarken, İsrail ordusunun gerçekleştirdiği vahşetin bir özeti sizler için ele aldık.

KÜLTÜRÜ YOK ETMEK

Geçtiğimiz ekim ayından bu yana İsrail'in aralıksız saldırıları nedeniyle Gazze'deki hastaneler ve evler de dahil olmak üzere binaların yarısından fazlası ve yüzlerce kültürel ve dini öneme sahip mekan hasar gördü veya yok edildi.

ŞEHRİN YÜZDE 50'Sİ YOK OLDU

Uydu görüntüleri analizinde Gazze'deki toplam yapıların yaklaşık yüzde 50'sinin ve tüm evlerin yaklaşık yüzde 62'sinin hasar gördüğü veya yıkıldığı ortaya çıktı.

Felaket boyutundaki hasar, bir milyondan fazla Filistinliyi evsiz bıraktı ve yaklaşık 2,3 milyon sakini yerinden etti. Gıda, temiz su ve tıbbi hizmetlerde akut kıtlıklarla karşı karşıyalar.

Dini ve kültürel öneme sahip yerlere yönelik hedefli top atışları ve hava saldırıları Gazze'yi çirkinleştirirken, topraklarıyla ve tarihleriyle bağlarını koparmamak için İsrail'e karşı mücadele eden Filistinliler için Gazze bir hatıra haline geldi.

İsrail, Gazze'de tarihi cami, kilise ve müzeleri hedef alıyor!

EN ESKİ CAMİYİ YIKTILAR

Gazze'deki en büyük ve en eski cami olan ve antik bir Filistin tapınağının yerinde bulunduğu düşünülen Büyük Ömer Camii, yıkılan yerler arasında. MS 444'e tarihlenen beşinci yüzyıl Bizans kilisesi Jabalia da öyle. Levant'taki en önemli kiliselerden biri olan kilise, moloz haline gelmeden önce mozaik zeminlerinde üç yıllık bir restorasyon geçirmişti.

'SOYKIRIM İŞLENİYOR'

Güney Afrika'nın hukuk ekibi, Uluslararası Adalet Divanı'ndaki (UAD) davada, Gazze'nin inşa edilmiş çevresinin ve kültürel mirasının yok edilmesini delil olarak göstererek, İsrail'in soykırım ve diğer savaş suçları işlediğini ileri sürüyor.

Ocak ayında ilk kez görülen davada, "İsrail'in Filistin'e ait müzeler, kütüphaneler, arşivler, üniversiteler, dini ve arkeolojik alanlar da dahil olmak üzere çok sayıda öğrenim ve kültür merkezine zarar verdiği ve onları yok ettiği" belirtiliyordu.

TOPLU MEZARLAR

BM'ye göre, Gazze'deki Nasır ve El Şifa hastanelerinde Filistinli kurbanların elleri bağlı ve çırılçıplak halde bulunduğu toplu mezarların bulunmasının ardından İsrail ciddi savaş suçları işlemekle suçlanıyor .

Mart ayında Gazze'deki en büyük hastane olan el Şifa Hastanesi'ne yönelik 14 günlük İsrail kuşatmasının ardından iki toplu mezardan en az 30 Filistinlinin cesedi çıkarıldı. Hastane, İsrail'in 1 Nisan'da çekilmesinin ardından büyük ölçüde harabeye dönmüştü.

İsrail ordusunun dört ay süren kara işgalinin ardından 7 Nisan'da şehirden çekilmesinin ardından Han Yunus'taki Nasır Hastanesi'nde açılan toplu mezarda 283 ceset daha bulundu.

BM 'DEHŞETE DÜŞTÜ'

BM hakları şefi "dehşete düştüğünü" söyledi. ABD ayrıca İsrail'den "inanılmaz derecede rahatsız edici" raporlar hakkında bilgi istedi.

KAMPI 63 KEZ BOMBALADI

Uluslararası toplumun tepkisizliği İsrail'i daha da cesaretlendirdi; İsrail, sadece iki hafta önce Gazze'deki Nuseyrat mülteci kampını yedi gün içinde 63 kez bombaladı ve 90'dan fazla kişiyi öldürdü.

Gazze'deki en yoğun nüfuslu kamplardan biri olan Nuseyrat kampı 250.000 Filistinliye ev sahipliği yapıyordu. İsrail saldırılarının ardından 250'den fazla yaralının yüzde 75'inden fazlası yanıklarla hastanelere kaldırıldı. Gazze hükümetinin medya ofisi, İsrail'in termal ve kimyasal silahlar kullandığını söyledi.

UAD'NİN KARARI

Mayıs ayının başlarında Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı davada bir dizi güçlü ve hukuken bağlayıcı geçici tedbir kararı almıştı.

Mahkeme, İsrail'in askeri saldırılarını derhal durdurmasını, soykırım iddialarını soruşturmak üzere BM tarafından yetkilendirilen herhangi bir kuruma engelsiz erişim sağlamasını ve acil ihtiyaç duyulan temel hizmetler ve insani yardımların engelsiz bir şekilde sağlanması için Mısır ile olan Refah sınırı da dahil olmak üzere açık kara sınır kapılarını korumasını emretti. Ayrıca İsrail'in, alınan tüm tedbirlerle ilgili olarak bir ay içinde mahkemeye rapor sunması emredildi.

İsrail-Filistin savaşı: Hamas'tan İsrail açıklaması, Rusya'dan da İsrail'e uyarı

KARARIN KORKUNÇ NEDENLERİ

Karar, İsrail'in yaklaşık 10 aydır sürdürdüğü soykırım amaçlı askeri operasyonlarını yoğunlaştırmasıyla Gazze'deki Filistinlilerin karşı karşıya kaldığı eşi benzeri görülmemiş ve kötüleşen insani durum ışığında alındı.

İSRAİL YİNE İSTEDİĞİNİ YAPTI

Ancak İsrail, çatışmaların derhal durdurulması ve insani yardıma erişimin sağlanması yönündeki BM kararlarını ve Uluslararası Adalet Divanı kararlarını hiçe saymaya devam etti.

HANİYE SUİKASTİ NASIL KARŞILANDI?

İsrail, Filistinli üst düzey müzakereci Haniye'yi öldürerek ve aynı zamanda Beyrut'taki Hizbullah'ın üst düzey bir liderini hedef alarak bölgeye saldırganlık mesajı gönderiyor ve savaş çanlarını çalıyor .

İsrail'in abluka altındaki Gazze'deki kaygılı sakinler, onun şehadetinin Filistin topraklarını harap eden savaşı daha da uzatacağından endişe duyduklarını dile getirdiler.

eshahaber.com.tr
Haftanın Öne Çıkanları

İran'dan son dakika İsrail kararı! BMGK'de tüm dünyaya ilan ettiler

2024-08-01 02:48 - Dünya

Rusya’da Volgograd bölgesinde Su-34 savaş uçağı düştü

2024-07-27 16:08 - Dünya

DAVALARLA KORKUTAMAZSINIZ, ÜMİT ÖZDAĞ DÜŞMEYECEK!

2024-07-29 16:06 - Gündem

Son dakika: Erdoğan Macron'un davetini reddetti! Toplantıda ilk kez duyurdu

2024-07-30 17:32 - Politika

Bakan Ersoy duyurdu: Olağanüstü bir buluntu!

2024-07-30 20:43 - Gündem

İran'dan son dakika İsrail ve saldırı duyurusu! BMGK'de tüm dünyaya ilan ettiler

2024-08-01 02:38 - Dünya

Son dakika... Bakan Şimşek'ten vergi açıklaması!

2024-07-28 15:08 - Ekonomi

Ankara'da 3 kişiyi bıçakla yaralayan saldırgan etkisiz hale getirildi

2024-07-27 21:58 - Gündem

ABD'den bir ülke için peş peşe uyarı: Derhal terk edin!

2024-08-01 03:13 - Dünya

Sakarya'da bir garip kaza: Köprüde asılı kaldı, hayvanlar telef oldu!

2024-07-26 15:57 - Gündem

İlgili Haberler

İsrail askerlerince öldürülen Eygi, mezuniyetine Filistin bayrağı ve kefiyeyle katılmış!

02:48 - Dünya

Vietnam'da Yagi Tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısı 21'e çıktı

00:57 - Dünya

Fransa'da binlerce kişi Macron karşıtı gösteri düzenledi

23:48 - Dünya

Harris ve Donald Trump canlı yayına çıkacak! Tarih belli oldu

22:42 - Dünya

Cezayir'de Cumhurbaşkanı Tebbun açık ara farkla seçimleri kazandı

20:57 - Dünya

Günün Manşetleri

Narin'in ön otopsi raporu ortaya çıktı! Bakan Tunç'tan açıklama

03:23 - Gündem

Düzce’de zincirleme trafik kazasında 4 kişi yaralandı

00:07 - Gündem

Son dakika: Narin Güran soruşturmasında 23 gözaltı

23:52 - Gündem

Harris ve Donald Trump canlı yayına çıkacak! Tarih belli oldu

22:42 - Dünya

Tunceli'de zırhlı aracın devrilmesi sonucu 4 asker şehit oldu

21:57 - Gündem