3 ilimizde binlerce ağaç devrildi, uzman isim endişeli: Bunlar alışık olmadığımız şeyler

Bartın, Karabük ve Zonguldak ormanlarında Kasım 2023’dan Haziran 2024’e kadarki 8 aylık dönemde yaşanan hortumlar nedeniyle binlerce ağaç devrildi.

Gündem - 3 hafta önce

Yüz ölçümlerine göre yüzde 65’inden fazlası ormanlarla kaplı olan Bartın, Karabük ve Zonguldak’ta 2023 yılının kasım ayından 2024’ün haziran ayına kadarki 8 aylık dönemde, ormanlarda hortumlar oluştu.

133 bin 531 hektar ormanın bulunduğu Bartın, 201 bin 521 hektar orman alanına sahip Zonguldak ve 287 bin 761 hektar ormanın bulunduğu Karabük’te hortumlarda binlerce ağaç devrildi.

Hortumlar sonrası Zonguldak’ın Alaplı, Devrek ilçeleri ve Dirgine bölgesi, Bartın’ın Ulus ilçesi, Karabük’ün Yenice ilçesi ve Büyükdüz ile Eğriova bölgelerinde çok sayıda kayın, köknar ve karaçam ağacı devrildi. Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin, ağaç popülasyonunun devam etmesi amacıyla 3 ilde devrilen ağaçların tespiti ve kaldırılması için başlattığı çalışmalar sürüyor.

‘MUTLAK TOPRAK DERİNLİĞİMİZ BİRAZ AZALDI’

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Orman Fakültesi Orman Amenajmanı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Durkaya, Batı Karadeniz’deki ormanların Türkiye’nin en zengin orman varlığı arasında yer aldığını ifade ederek, “Filyos havzasında yeterli yağış ve uygun toprak koşulları nedeniyle, bölgemiz karışık ormanlar kurmaya elverişli ortamlar arasında bulunmaktadır. Bölgemiz ağaçların çok verimli bir yetişme ortamı olduğu için Avrupa’nın sıcak noktaları arasında yer almaktadır. Dolayısıyla bölgemizde gen koruma ormanları arasındaki Yenice ormanlarımız da buradadır. Bölgemizin toprak yapısı killi, su tutma kapasitesi yüksek, bitki besin elementleri açısından da yüksek bir toprak yapımız var. Fakat yetişme ortamımızın bir handikabı var. Geçmiş yıllarda yoğun tarım yapıldığı için şu anda ormana dönüşmüş pek çok alanda erozyon nedeniyle mutlak toprak derinliğimiz biraz azaldı. Yani ana kayanın üzerindeki toprak derinliğimizin nispeten düşük olduğunu söylememiz gerekir” dedi.

‘ALIŞIK OLMADIĞIMIZ HORTUMLAR YAŞANDI’

Son aylarda bölgede çok dikkat çekici hava olaylarının yaşandığını belirten Prof. Dr. Durkaya, şöyle konuştu:

“2023 yılı sonu ve 2024 yılının mayıs ve haziran aylarında bölgemizde çok dikkat çekici değişiklikler var. Bu aylarda bölgemizde rekor sıcaklıklar kaydedildi. Buna bağlı olarak da deniz suyu sıcaklıklarında rekor sıcaklıklar tespit edildi.

Bu iklimde yaşanan düzensizlikler, tabii bunlar küresel iklim değişikliğinin bir sonucu olarak marjinal hava olaylarının yaşanmasına neden oldu. Bölgemizde daha önceden çok alışık olmadığımız hortum olayları görülmeye başlandı. Bölgemizdeki ağaçların devrilmesine neden olan ve bizim alışık olmadığımız hortumlar yaşandı.

Daha önceden de görülüyordu ama sıklığı ve şiddeti gittikçe artmaya başladı. Bu küresel iklim değişikliği sürecinde bunun artarak devam edeceği şu anda tahmin edilebilir. Bölgede yaşanan ağaç devrikleri sonrasında Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri de sahada çalışmalarına başlayarak, ağaçların damgalanmasına başlandı.

Sonrasında bu ağaçların alandan çıkartılmasıyla tam hasar ortaya çıkacaktır. Çünkü hortumlarda devrikler düz bir şekilde olmuyor. Hepsi birbirinin üzerine devrildiği için çalışmaların uzun süreceğini görüyoruz. Küresel ısınmanın sonuçlarından bir tanesi de yağışların düzensizliğidir.

Yani 3-5 ay içerisinde düşmesi gereken yağışın 20 dakikada aniden düşmesidir. Yine Bartın’da son yılarda bu yağış konusundaki rejimin son yıllarda artış gösterdiği görüyoruz ve sel olaylarına dönüşüyor. Bu sel konusunda ormanlar da dahil olmak üzere erozyon ve toprak kayıplarına neden oluyor.

Küresel iklim değişikliğinin böyle bir etkisi de var. Evet ormanlarımız, topraklarımızı erozyona karşı korur ama aşırı yağışlarda bazen ormanlarımızın da yapacağı çok bir şey kalmıyor.”

KOOPERATİFLER, ORMAN İŞLETME EKİPLERİNE DESTEK VERİYOR

Bartın’ın Ulus ilçesi Kumluca beldesindeki orman varlığının ekonomiye katkısında büyük rol oynayan kooperatifler de Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı çalışmalara destek veriyor. Sınırlı Sorumlu Zafer ve Çevre Köyleri Tarım Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Güney, “Kumluca bölgesi yaylalarında küresel ısınmadan dolayı olduğu söylenen, daha önce çok görülmeyen ama bu sene hortumdan dolayı ormanda bulunan ağaçların devrildiğini tespit ettik. Bununla ilgili Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü, Ulus Orman İşletme Şefliği ile Kumluca, Ardıç, Sökü ve Sarıkaya Orman işletme şefliklerinde çalışmalar devam ediyor. Bu yaşanan durumun bilimsel olarak da çalışmalarının da yapıldığını söyleyebiliriz. Bu yaşanan olağanüstü durum nedeniyle bölgedeki orman kooperatifleri olarak Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerimize yıkık, kırık ve devrik ağaçların kaldırılması aşamasındaki çalışmaları destek veriyoruz. İnşallah tekrarını yaşamayız” dedi. 

Haftanın Öne Çıkanları

Uzmanı açıkladı: Glutensiz beslenme bilimsel veriye dayanmıyor!

2024-07-08 13:07 - Sağlık

Maltepe'de temizlik görevlisi motosikletle işe giderken silahlı saldırıda öldürüldü

2024-07-10 15:03 - Gündem

İstanbul'da feci ölüm! Eşya taşınan yük asansörüyle düştü

2024-07-07 22:48 - Gündem

Sevgililere pusu kuran eski eş tutuklandı

2024-07-05 21:33 - Gündem

Trendyol, Türkiye alışveriş haritasını açıkladı

2024-07-09 10:28 - Ekonomi

UEFA'ya tokat gibi Merih Demiral cevabı: Kim oluyorlar?

2024-07-06 17:42 - Spor

Zeytinburnu'nda silahlı saldırı: Bir kişi hayatını kaybetti!

2024-07-09 13:48 - Gündem

Park yeri kavgasında bıçaklanarak öldürüldü

2024-07-05 17:07 - Asayiş

İngiltere'de seçim sona erdi! 14 yıl sonra bir ilk! Tarihi farkla kazandılar...

2024-07-05 00:48 - Dünya

Hüseyin Yücel'den, Di Maria açıklaması: Ben umutluyum

2024-07-11 10:53 - Spor

İlgili Haberler

Halk TV'den İsrail güzellemesi! Başkan Erdoğan üzerinden algı çalışması

01:13 - Gündem

Erkek işi olarak bilinen Siirt battaniyesi üretimine kadın eli değdi

00:43 - Gündem

'İsrail, suikast ve gizli operasyonlarla bölgeyi kargaşaya sürüklemeye çalışıyor'

22:57 - Gündem

Abdüllatif Şener'in oğlu, rehin aldığı anneannesini silahla vurarak öldürdü

22:53 - Gündem

Bakan Fidan'dan 'Heniyye suikastı' yorumu: Üst akıl devrede

22:32 - Gündem

Günün Manşetleri

Hindistan'ın güneyinde meydana gelen toprak kaymalarında ölü sayısı 167'ye çıktı

23:03 - Dünya

'İsrail, suikast ve gizli operasyonlarla bölgeyi kargaşaya sürüklemeye çalışıyor'

22:57 - Gündem

Eski Bakan Abdüllatif Şener’in oğlu, anneannesini vurarak öldürdü

22:47 - Asayiş

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Iraklı mevkidaşı Sadavi ile görüştü

22:07 - Gündem

Bakan Fidan: Netanyahu şunun çok iyi farkında. Amerika’yı rehin almış durumda

21:23 - Gündem