Sempozyum, Yeşilay Genel Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Muhammed Tayyib Kadak ve Dr. Mehmet Güllüoğlu’nun kapanış konuşmaları ile sona erdi.
11-13 Şubat tarihleri arasında Hilton Bomonti Hotel’de gerçekleşen ve Yeşilay bünyesinde görevli 500’den fazla klinik psikolog, sosyal hizmet ve halk sağlığı uzmanlarının bir araya geldiği sempozyumda, bağımlılıklarla mücadelede bilimsel ve yenilikçi yöntemler masaya yatırıldı.
Alanında uzman akademisyenler, sağlık profesyonelleri ve sosyal hizmet uzmanlarının katılımıyla gerçekleşen oturumlarda, bağımlılıkla mücadelede yeni yaklaşımlar ve çözüm önerileri ele alındı.
İKİNCİ GÜNDE YEDAM ÇALIŞANLARI FARKLI DİSİPLİNLERDEN EĞİTİMLER ALDI
Sempozyumun ikinci gününde Uzm. Dr. Hakan Tokur, “Beynin Çalışma Mekanizmasını Anlamak” ve “Pratikte Kullanılabilecek Metaforlar” başlıklı eğitimleriyle YEDAM çalışanlarına terapötik süreçlerde metafor kullanımının önemi ve uygulama alanları konusunda bilgiler sundu.
Prof. Dr. Aliye Mavili, YEDAM çalışanlarıyla “Bireyselleşme ve Bağımsızlıklarımız” başlıklı eğitimde bir araya gelerek bağımlılığın bireyselleşme süreci üzerindeki etkilerini değerlendirdi.
Prof. Dr. Cemal Onur Noyan ise konuşmasında kumar bağımlılığında güncel tedavi yaklaşımlarına ilişkin bilgi verdi.
Öte yandan, Prof. Dr. Yasemin Özkan, “18-25 Yaş Yetişkinlik Dönemindeki Gençlerin Madde Bağımlılığına ilişkin sosyal hizmet müdahaleleri: Koruyucu Önleyici Çalışmalar ile Motivasyonel Görüşme” başlıklı eğitimde konuştu.
Doç. Dr. Başak Ünübol da “Alkol Kullanım Bozukluğunda Tanıma, Tarama ve Yaklaşım” başlıklı eğitimiyle YEDAM çalışanlarına alkol bağımlılığının erken tanısı ve etkili müdahale yöntemleri konusunda rehberlik etti.
Uzm. Psikolojik Danışman Simge Kırcan, “Bağımlılık Tedavisinde Grup Terapiler: Faydaları ve Zorlukları” başlıklı eğitimiyle grup terapilerinin bağımlılıkla mücadeledeki rolünü ve karşılaşılan zorlukları ele aldı.
İletişim Uzmanı Sena Özbek ise “Etkili İletişim Teknikleri” başlıklı sunumunda iletişimin insan kimliği üzerindeki etkisini vurgulayarak, “İnsanın kimliğini, karakterini ortaya koyan şey konuşmasıdır. İletişimimiz kadarız ve iletişim ilk önce kendimizle kurulur.” ifadelerini kullandı.
SEMPOZYUMUN SON GÜNÜNDE YEDAM UZMANLARI BİLGİYLE DONANDI
YEDAM Sempozyumumuzun son gününde bağımsızlık neferlerimiz, “Bağımlılık ve Aile” konulu sunumuyla Doç. Dr. Arzu Çiftçi'yi dinlediler.
YEDAM’da görev yapan uzman ve çalışanlarımız, Prof. Dr. Mesut Sancar'dan “İlaç Kötüye Kullanımı” eğitimi aldılar. Ardından Prof. Dr. Oğuzhan Zengin “Bağımlılığa Çözüm Odaklı Yaklaşım ve Sosyal Hizmet” eğitimi ile YEDAM çalışanlarımızla bilgi paylaşımında bulundu.
Prof. Dr. Nurhan Eren ise “Kişilik Bozuklukları ve Bağımlılık” konusunda bilgi aktardı.Öte yandan, Tiyatro sanatçısı Gökçe Kurt Elitez’in “Drama Yöntemiyle İletişim ve Anlatım Teknikleri” eğitimiyle, sempozyumumuz verimli bir şekilde tamamlandı.Yeşilay, bağımlılıkla mücadelede bilimsel temelli çalışmalarına ve toplum sağlığını korumaya yönelik projelerine devam edecek. Çabalarıyla insanımızın geleceğine hizmet eden tüm bağımsızlık neferlerimize teşekkür ederiz.
YEDAM 107 NOKTADA HİZMET VERİYOR
Yeşilay Danışmanlık Merkezleri, bağımlılıkla mücadelede bilimsel ve bütüncül bir yaklaşım benimseyerek alkol, tütün, madde, kumar ve internet bağımlılıkları konusunda bireylere ücretsiz psikososyal destek sunmaktadır. Türkiye genelinde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 107 noktada hizmet veren YEDAM, bağımlılıkla mücadele eden bireylere ve yakınlarına tamamen gizlilik esasında, ücretsiz psikoterapi hizmeti sağlamaktadır. Merkezlerde ayakta tedavi esasına göre hizmet verilmekte olup, bireyler, randevu sistemiyle uzman psikologlar, sosyal hizmet ve halkla ilişkiler uzmanlarından destek alarak bağımlılıkla başa çıkma sürecinde rehberlik hizmeti almaktadırlar.
YEŞİLAY HAKKINDA
1920 yılında faaliyetlerine başlayan, dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olan Yeşilay; insan onurunu ve saygınlığını temel alır. Tüm toplumu ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışır. Millî ve ahlaki değerleri önceler. Ulusal ve uluslararası düzeyde önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı ile savunuculuk çalışmaları yürütür. Alkol bağımlılığıyla mücadele hedefiyle kurulmuş; kuruluşundan günümüze bağımlılık türleri artıkça Yeşilay’ın tüzüğüne yeni çalışma alanları eklenmiştir. Alkolden sonra; tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı mücadele alanlarına dâhil olmuştur.
Türkiye genelinde 120 Yeşilay şubesi, dünya genelinde 97 Ülke Yeşilay’ı bulunmaktadır. 2015 yılında kurulan Yeşilay Danışmanlık Merkezleriyle (YEDAM) bağımlı bireylere ve yakınlarına ücretsiz ayaktan psikososyal destek hizmeti verilmektedir. Türkiye’nin 81 ili ve KKTC’de olmak üzere toplam 107 YEDAM bulunmaktadır. YEDAM’a 115 Danışma Hattı üzerinden ulaşılabilmektedir.
Türkiye’ye özgü bir bağımlılık rehabilitasyon sistemi olan her biri 40’ar yataklı Yeşilay Rehabilitasyon Merkezleriyle Bursa ile Diyarbakır’da alkol ve madde bağımlısı bireylere yatarak hizmet verilmektedir.
Toplumu bağımlılıklardan korumak ve bilinçlendirmek için yaptığı çalışmalarından dolayı Yeşilay, 1934 yılından bu yana “Kamuya Yararlı Cemiyetler” arasında yer almaktadır. “Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) Özel Danışmanlık Statüsü”ne ve “Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) Türkiye Mükemmellik Ödülü”ne sahiptir.
#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnews