5 büyük sektörden 20,8 milyar dolarlık ihracat

Hırdavat, döküm, mobilya aksesuarları, kaynak ve kalıp sektörleri bu dönemde 20,8 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Hırdavat Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin düzenlediği 'Dernekler Buluşması' Mobilya Aksesuar Sanayicileri Derneği, İstanbul Dökümcüler Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi, Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği, Silivri Sanayi ve İş Adamları Derneği ve Pencere Üreticileri Kalite Birliği Derneği’ni Başkanlar düzeyinde bir araya getirdi.

Hırdavat Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Çetin Tecdelioğlu, "Bizler yeni dönemde ihracatımızın gizli güçleri tamamlayıcı sektörlerimiz olan kalıp, mobilya aksesuarları, döküm gibi birçok sektörümüze komiteler oluşturacağız. Katma değerli ihracatımızı daha da artırmak adına dünyadaki fırsatları iyi analiz edeceğiz ve kurulan bu komiteler sayesinde daha fazla ihracat gerçekleştireceğiz. Ayrıca sektörlerimizin temsiliyetini artıracak bu komiteler sektörler arası birlikteliği de olumlu anlamda etkileyecek. Bu sektörler geçtiğimiz dönemlerde STK’larda temsil edilemedi. Yeni dönemde bu sorunları aşacağımıza inanıyoruz. Hırdavat sektörü olarak 2021 yılını 10 milyar dolar ihracat ile kapattık. Şu anda 10,6 milyar dolar ihracatımız var” dedi.

Dünyadan talepler Türkiye'ye yöneldi

Etkinlikte konuşan Mobilya Aksesuar Sanayicileri Derneği Başkanı Tekin Çınar, “Sektör olarak yönümüz tamamen ihracat.

İç piyasayı inkar etmeden Türkiye ekonomisinin iyiye gitmesi konusunda inanan mensuplarız. Mobilya aksesuarları olmadan mobilyanın ayağa kalkması mümkün değil. Sunta ve mdfler tek başına bir şey ifade etmiyor. Mutlaka ray, menteşe gibi şeylere ihtiyaç var. Bu nedenle sektörümüz çok önemli. Yaklaşık 800 ile 1 milyar Euro arasında ihracat yapıyoruz. Özellikle dünyadaki taleplerin birçoğu ülkemize yöneliyor. Çok özverili çalışıyoruz. Sesimizi daha iyi yansıtmayı hedefliyoruz” dedi.

Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Şahan Eçin ise “Kalıpçılık sektörünün 27 yıldır içinde olmama rağmen kavram karışması yaşanan bir sektör. Endüstriyel olarak seri üretilen tüm ürünlere üretim yapan bir sektörüz. Dünyada 151 milyar dolarlık bir ciroya sahip. Bunun içine plastik, sac, döküm de dahil. Ülkemizde ise 2,5 milyar dolarlık bir cirodan söz edebiliriz. 45 ila 50 bin arasında bir istihdamı yönetiyoruz. Kalıpçılık normal şartlarda bacasız bir sektör. Katma değeri yüksek. Ülkemizde katma değer ortalaması kilo başına 1, 1,5 dolar iken kalıpçılıkta bu ortalama 25 ila 100 dolar arasında. 340 milyon dolarlık bir ihracattan söz edebiliriz. Bu dönem çok şanslı bir dönem. Özellikle Bakanlık nezdinde bakan ve bakan yardımcılarımız sektörün içinden gelen iş insanları ve bizi çok yakından tanıyor. Bu sene yapılan hamlelerde kalıpçılık desteklenmesi gereken sektörlere dahil oldu. Özel teşviklerle sektöre yönelim yaşandı” dedi.

İstanbul Dökümcüler Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi Başkanı Aziz İyiokur da, “Dökümcülük sektörü üretimde temel bir sektördür. Ancak döküm sektörleri gerçekten kendini ifade etmekte zorluk yaşıyor. Sektörümüz çevre temizliğine karşı aşırı duyarlı. Çöpe atılan malzemelerden her ay ekonomiye çok ciddi katkılar sağlıyoruz” dedi.

Toplantıda bir konuşma gerçekleştiren Pencere Üreticileri Kalite Birliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İlker Teoman, “Pencereyi imal eden mahalle arasındaki sanayi sitelerindeki pencere atölyelerini temsil ediyoruz. Takribi 3 milyon kişiyi istihdam eden bir sektör. Türkiye için çok önemli bir sektör. Pencerede Almanya ve Çin’in ardından dünyanın 3. büyük pencere üreticisi ülkeyiz. Avrupa’dan Afrika’ya büyük ihracatlar yapan bir sektörüz. Ancak bir türlü bir kalıbın içine sokulamayan, mikro ve orta ölçekli işletmelerle oluşan bir sektör olduğu için verilerine, istatistiklerine ulaşılamayan bir sektörüz. Hiçbir kurumda verilerimize ulaşamıyoruz. Bir diğer taraftan 700 milyon dolarlık pencere ihracatımız profille birlikte 1 milyar doları aşıyor. Türkiye’de olmayan yüzde yüz dışarı bağımlı bir şekilde üretilen bitmiş ürünlerden katma değer alarak kazanıyoruz ulaşamıyoruz” dedi.

KAYNAK : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Fenerbahçe Beko LDLC Asvel Euroleague Maçı Canlı İzle! BeIN Sports HABER Linki…

2022-02-01 20:33 - Spor

Cenazede tek yürek oldular! Şafak Mahmutyazıcıoğlu'nun eski eşi ve Ece Erken aynı karede

2022-01-28 17:19 - Magazin

Gizli Omicron' BA.2: Daha bulaşıcı

2022-02-02 16:12 - Sağlık

Başkası cüzdanda vesikalık taşır, Ronaldo ise zirveye yansıtır! Aşk karesi sosyal medyayı yıktı

2022-01-28 13:44 - Spor

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde işçilere “imzala ya da işten çık” tehdidi

2022-02-02 12:27 - Politika

Çivi yazısı nasıl yazılır? Çivi yazısını kim buldu? Çivi yazısı nedir?

2022-01-30 14:23 - Eğitim

Genç kız, kendisine yapılan ahlaksız teklifi videoya çekip TikTok'tan paylaştı

2022-01-28 18:44 - Dünya

Son Dakika... Erdoğan'dan CHP'ye sert tepki: Demokrasimiz adına çok tehlikeli!

2022-01-30 18:54 - Politika

Doğal gaz desteği için başvurular şubatta başlıyor! Hane başına 1.150 liraya kadar destek yapılacak

2022-01-31 11:40 - Ekonomi

Türkiye'nin en çok tüneline sahip şehri! Artvin'de ulaşım 115 tünelle sağlanıyor

2022-02-02 16:09 - Ekonomi

İlgili Haberler

İş arayanlara müjde! Alman otomotiv tedarikçisi Türkiye'de fabrika kuracak

16:28 - Ekonomi

Bakan Bolat AB üyesi ülkelerin büyükelçileriyle bir araya geldi

16:27 - Ekonomi

TCMB Başkan Yardımcısı Akçay: Duruşumuz, TL tasarrufları artırdı

16:18 - Ekonomi

Rolex, Bucherer'i satın aldı

16:07 - Ekonomi

Papara “Dünyanın En İyi Fintech Şirketleri” listesine girdi

15:42 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Bakan Bolat AB üyesi ülkelerin büyükelçileriyle bir araya geldi

16:27 - Ekonomi

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Treni 14 Temmuz'da yola çıkacak

14:52 - Gündem

Erdoğan'dan NATO'da tarihi rest: Bu hayaliniz asla gerçekleşmeyecek!

14:02 - Gündem

YÖK'ün kararı neden alındı? ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkdoğan'dan önemli tavsiyeler

13:33 - Gündem

Türkiye çok sert son uyarıyı yapmıştı! Söz dinlemedi, o ülkeye kaçtı!

13:13 - Gündem