90 yıllık yöntemle yapılan şifa deposu hurma pekmezi! Kalp dostu, bağışıklık güçlendirici

Bilecik'te yaşayan cennet hurması üreticisi Ayşe Nurcan Uçanok yılda 700 ton ürettikleri cennet hurmasından 90 yıl önce atalarından gördükleri yöntemle hurma pekmezi yaptıklarını anlatarak, hurma pekmezinin faydalarını sıraladı.

Yaşam - 3 yıl önce

Cennet hurması üreticisi Ayşe Nurcan Uçanok, Bilecik'te 90 yıl önce ataları ve dedelerinden bu güne kadar aynı yöntemle hurma pekmezi yaptıklarını anlatarak, "Hurma pekmezini o günkü şartlarla uygun olarak yapıyoruz. Bir kazan hurma pekmezinin yapımı 7-8 saat sürüyor. 100 kilo hurmadan 10 kilo pekmez elde ediyoruz, içinde hiç bir katkı maddesi yok" dedi.

Trabzon hurmasının faydaları nelerdir?

1,5 AYDA KURUTULUYOR

Bilecik merkeze bağlı Başköy, Küplü ve Bekdemir köylerinde yılda 700 ton cennet hurması hasadı yapılırken, satıcının beğenmediği, atık durumdaki hurmalar pekmez yapılıyor. Beş kuşaktır bu köyde hurma pekmezi yapıldığı anlatan Ayşe Nurcan Uçanok, "Bu değerli meyve genelde kasım-aralık ayının başında toplanıyor. Topladıktan sonra hurmaları soyarak kurutma işlemi yapıyoruz. Rüzgar ve güneş alan bir bölgede yaklaşık bir buçuk ayda kurutuyoruz. Geri kalanını satıyoruz. Alıcılar geliyor, alıcıların alamadığı bereli, gramajı düşük olan, fazladan elimizde kalanları hurma pekmezi olarak değerlendirmeyi büyüklerimizden öğrenerek yapamaya çalışıyoruz" dedi. 

 BU KÖYDE 90 YILDIR YAPILIYOR Ayşe Nurcan Uçanok, hurma pekmezinin Başköy'de 90 yıldır yapıldığı anlayarak, "Bu pekmezi yaparken önce olgunlarını eziyoruz, daha sonra bir günde 5-6 saat kaynatıp, bırakıyoruz.  Ertesi gün bu işlemi sıkma makinemizde sıkarak suyunu alıyoruz. Daha sonra burada 7-8 saat kaynatarak koyuluğuna ulaşıyoruz. Daha sonra kavanozlara koyuyoruz. Buradan ilgi gösteren illere, vatandaşlarımıza gönderiyoruz. Hurma pekmezimiz 90 yıldır bu köyde yapılmaktadır. Bunu biz de büyüklerimizden öğrendik. Hatta coğrafi işaretleme içinde müracaat ettik. Bu konuda büyüklerimiz ne dediyse öyle devam ediyoruz. 90 yıldır atalarımızdan dedelerimizden, babaannelerimizden nasıl öğrendiysek hurma pekmezimizi aynı yöntemle devam ettiriyoruz" dedi. 

 100 KİLODAN 10 KİLO HURMA PEKMEZİ ÇIKIYORAyşe Nurcan Uçanok, 100 kilodan 10 kilo kadar hurma pekmezi elde ettiklerini anlatarak, "Hurmaları hamken koyuyoruz. Yıkadıktan sonra kazana koyduğumuzda 5,-6 saatte köpüğünü kestiriyoruz. Ertesi gün suyunu sıktığımız hurmalarımızı da 7-8 saat kazanda kaynatıyoruz. Bu pekmezin içinde hiçbir katkı maddesi yoktur; şeker, nişasta hiçbir şey yok. Sadece hurma. 100 kilodan 10 kilo kadar hurma pekmezi elde ediyoruz" dedi. 

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR, TOKLUK HİSSİ VERİYORHurma pekmezi hakkında bilgi veren Ayşe Nurcan Uçanok, "Hayli lifli bir meyve. Bu meyve b ve c vitamini içerir, kalp hastalıklarına iyi geliyor. İçinde hiçbir ilavemiz olmadığı için şeker hastaları çok rahat kullanabilir. Hem bağışıklık sistemi için, bir de sabahları tüketildiğinde tokluk hissi veriyor. Çünkü bunu normal meyve olarak da yediğinizde bir hurmayı yersiniz, gün içinde fazla yemek ihtiyacı hissetmezsiniz" dedi. HURMANIN ANAVATANIBilecik İl Kültür Turizm Müdürü Serkan Bircan, Bilecik merkeze bağlı Başköy, Küplü ve Bekdemir köylerinde yılda 800 ton cennet hurması hasadı yapıldığı anlatarak, "Bilecik Osmanlı’nın kuruluşuna beşiklik etmiş ve tarihi ipek yolu üzerinde bulunan kadim bir şehir. Bu anlamda taşımış olduğu misyonu günümüzde de devam ettiriyor. Yaklaşık 800 ton çevre köylerimizle birlikte üretimi gerçekleştirilen hurmanın anavatanı haline gelmiş durumda. Cennet hurmasının toplanması gerçekleştirildiğinden itibaren belli aşamalardan geçiyor. Bunun 3 aşamalarından birisi şuan yanımızda bulunan pekmez yapımı. Hurmadan pekmez yapımı gerçekleştiriyoruz. Onun haricinde hurma kurusu ve yaş sebze olarak da bu anlamda hurmanın çeşitli versiyonlarının satışı gerçekleşmektedir. Hurma pekmezimizi köyümüzde yaşayan girişimci kadınların kurduğu ‘Yeşeren Doğal Ürünler’ platformu girişimcilerinin hazırlamış olduğu ürünlerimiz birçok ilimize ve yurt dışına satışa pazarlanıyor" dedi.

KAYNAK : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Cenk Tosun hamlesi! 3 yıllık sözleşme

2022-03-05 10:55 - Spor

TÜRSAB, Rusya ve Ukrayna büyükelçileri ile görüştü

2022-03-03 22:16 - Ekonomi

Kanser hastalarında tedavi öncesi üreme fonksiyonu korunabiliyor

2022-03-04 11:41 - Sağlık

Bir askerimiz Eren Kış-25 Operasyonunda silah kazası sonucu şehit oldu

2022-03-01 10:28 - Gündem

ÖSYM sınavlarında HES kodu zorunluluğu kalkıyor mu? Başkan Halis Aygün'den açıklama

2022-03-05 15:21 - Eğitim

İsak Vural kimdir? Avrupa'da "Konyalı Messi" diyorlar! Fenerbahçe hayali gerçekleşti.

2022-03-01 14:16 - Spor

Lara Tümer kimdir kaç yaşında Selahattin Paşalı sevgilisi ne iş yapar?

2022-03-03 14:29 - Gündem

Dev top figürleri 1915 Çanakkale Köprüsü için yola çıktı

2022-03-02 19:35 - Gündem

Fenerbahçe Trabzonspor Maçı Canlı İzle! FB TS beIN Sports HD 1 (Link) Süper Lig: Kadıköy'de...

2022-03-06 19:13 - Spor

Hüseyin Elmalıpınar kimdir kaç yaşında öldü Hüseyin Elmalıpınar dizileri

2022-03-03 15:45 - Gündem

İlgili Haberler

Antalya'da düğün dönüşü 22 kişinin yaralandığı kazadan acı haber geldi

19:08 - Yaşam

On dokuz gündür hapşırma nöbetleri geçiren Benazir Aydın'ın rahatsızlığı gizemini koruyor

17:17 - Yaşam

Bilecik'in tescilli biberinin kurutulduğu köy fotoğrafçıları ağırlıyor

14:33 - Yaşam

Sporsever kadınlar "patili dostlarıyla" pilates yaptı

12:02 - Yaşam

Trabzon'da kuymak yiyen Cristiano Ronaldo! Herkes şaşırdı

14:43 - Yaşam

Günün Manşetleri

Vatandaşa domuz eti yediren firmadan pes dedirten savunma!

23:42 - Gündem

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, yüzde 90,69 oyla yeniden seçildi

22:22 - Dünya

Çin Devlet Başkanı 12 yıl sonra Türkiye'ye geliyor

20:52 - Dünya

'İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı' madde madde ilan edildi

19:33 - Gündem

Fahrettin Altun: Tarihin utanç sayfalarında yerini alan bu soykırımı lanetliyoruz

17:58 - Gündem