ABD'den 'dini özgürlüğe saygı' açıklaması!

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dünya çapında hala milyonlarca insanın dini özgürlüğüne saygı gösterilmediğini söyledi.

Dünya - 3 ay önce

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, başkent Washington'da düzenlediği basın toplantısında, Uluslararası Dini Özgürlük Komisyonu (USCIRF) tarafından yaklaşık 200 ülke ve bölgede dini özgürlükler konusunda ihlalleri inceleyerek hazırlanan yıllık raporu açıkladı.

Dışişleri Bakanı Blinken, "Bu evrensel hakkın korunması, insanlara kendilerini ifade etme ve topluma tam olarak katkıda bulunabilmek için tüm potansiyellerini ortaya çıkarma gücü verir ancak bugün hala dünya çapında milyonlarca insanın dini özgürlüğüne saygı gösterilmiyor." dedi.

Bugün dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin bireyleri hedef almaya, ibadet yerlerini kapatmaya, toplulukları zorla yerinden etmeye ve insanları dini inançları nedeniyle hapse atmaya devam ettiğini anlatan Blinken, küresel ölçekte 2007'den bu yana dini kısıtlamaların en yüksek seviyeye ulaştığını gösteren PEW araştırma merkezinin bulgularına atıfta bulundu.

Gazze'de yaşanan çatışmaların ardından hem antisemitizmin hem de Müslüman karşıtlığının (İslamofobi) dünya çapında önemli ölçüde çoğaldığını söyleyen Blinken, ABD ile ilgili ise "Burada da hem Müslümanları hem de Yahudileri hedef alan nefret suçlarına ve diğer olaylara ilişkin raporlar çarpıcı biçimde arttı." ifadesini kullandı.

Avrupa'da 10 civarında ülkenin dini kıyafetler konusunda kamusal yasaklar getirdiğine değinen Blinken, son zamanlarda Müslüman kadınların dini kıyafetlerine önemli kısıtlamalar getiren Fransa'nın ismini zikretmedi.

Hindistan ve Çin gibi ülkelerdeki kısıtlamalara da işaret edildi

Dışişleri Bakanı Blinken, basın açıklamasında kendine eşlik eden ABD'nin uluslararası din özgürlüğünden sorumlu büyükelçisi Rashad Hussain ile Hindistan ve Çin'deki "dini baskı ve toplumsal şiddet" olaylarına ilişkin haberlere işaret etti.

Blinken, Hindistan'la ilgili, "Din değiştirme karşıtı yasalarda, nefret söyleminde, evlerin ve azınlık inanç topluluklarının üyelerine yönelik ibadet yerlerinin yıkılmasında endişe verici bir artış görüyoruz." dedi.

Hussain ise bu konuda, "Hindistan'da Hristiyan topluluklar, yerel polisin, dinden döndürme faaliyetleri suçlamasıyla ibadet hizmetlerini engelleyen çetelere yardım ettiğini, çetelerin onlara saldırmasına seyirci kaldığını ve ardından kurbanları din değiştirme suçlamasıyla tutukladığını bildirdi." diye konuştu.

Raporda, söz konusu olaylarda Hristiyanların yanı sıra Müslümanların da "zorla din değiştirtmeyi yasaklayan yasalar uyarınca" tutuklandığı bilgisi yer aldı.

Büyükelçi Rashad Hussain, Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlara (Rohingya) karşı "soykırım kampanyası"nda kullandığı taktiklerin çoğunu, muhalif olan herkese karşı kullanmaya devam ettiğini belirtti.

Hussain, "Rapor aynı zamanda Çin hükümetinin, Müslüman Uygurlara ve Sincan'daki diğer etnik ve dini azınlık gruplarına karşı işlediği insanlığa karşı suçlara ve soykırıma da ışık tutmaya devam ediyor." ifadesini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

KARAMOLLAOĞLU ADAY OLARAK BENİMSEDİĞİ İSMİ AÇIKLADI

2024-06-24 17:47 - Politika

Düğünde başından vurulan üsteğmenden 4 gün sonra acı haber

2024-06-25 19:23 - Yaşam

Nevşehir’de silahlı kavga: Baba oğul öldü

2024-06-22 22:12 - Asayiş

Kuşadası’nda motosiklet kazası: 1 ölü, 1 ağır yaralı

2024-06-22 01:08 - Asayiş

Niğde'de katliam gibi kaza: Aynı aileden 3 kişi hayatını kaybetti, 4 yaralı

2024-06-26 04:18 - Gündem

Kavgada baba ve oğullarına şişle saldırdı: 1 ölü, 3 yaralı

2024-06-26 15:58 - Gündem

Diyarbakır ve Mardin'deki yangının nedeni belli oldu

2024-06-23 19:57 - Gündem

Devamsızlık konusunda esneklik olacak mı? Milli Eğitim Bakanı'ndan açıklama

2024-06-23 12:17 - Eğitim

Akbank ve Chatham House, ’Yükselen Güçler ve Çok Kutuplu Dünya’ panelini gerçekleştirdi

2024-06-20 13:53 - Ekonomi

Jandarma, şehit çocuğu için sünnet düğünü düzenledi

2024-06-20 20:38 - Gündem

İlgili Haberler

Batı Balkanlar'da savunma harcamaları artıyor, zorunlu askerlik yaygınlaşıyor

11:22 - Dünya

Havalimanı pistinde 80 yıllık bomba patladı

11:08 - Dünya

Babasını öldüreni yakalamak için polis oldu: Katili bulup cezaevine attı

11:02 - Dünya

İşgalci ordu aileleri zorla çıkarmıştı...El koyduğu evleri kışlaya dönüştürdü!

10:58 - Dünya

İsrail, Nasrallah'ın damadını da öldürdü

10:37 - Dünya

Günün Manşetleri

Eğirdir Gölü Eylem Planı devrede

11:53 - Gündem

Ek kontenjanla yerleşen öğrencilerin yurt başvuruları başladı

11:48 - Gündem

Türkiye ihracatta mesafe tanımıyor

11:43 - Ekonomi

Batı Balkanlar'da savunma harcamaları artıyor, zorunlu askerlik yaygınlaşıyor

11:22 - Dünya

Türk basketbolunun ilkleri, rekorları, unutulmazları

11:18 - Spor