ABD'li general: İki yıl içinde Çin ile savaş olur

ABD Hava Kuvvetlerinde görevli bir generalin, Çin ile savaş ihtimaline karşı birliklerinden buna göre hazırlık yapmalarını istediği bildirildi. General Minihan "Umarım yanılıyorumdur ama hissim o ki 2025'te Çin ile savaşacağız" dedi.

Dünya - 2 yıl önce

ABD Hava Kuvvetlerinde görevli bir generalin, Çin ile iki yıl içinde savaş ihtimaline dikkati çekerek birliklerinden buna göre hazırlık yapmalarını istediği bildirildi.

"BÜYÜK İHİTMALLE 2 SENE İÇİNDE SAVAŞACAĞIZ"

NBC televizyonunun haberine göre, ABD Hava Kuvvetlerine bağlı Hava İntikal Kuvveti'nin Komutanı Orgeneral Mike Minihan, birliklerine gönderdiği yazılı notta, "Umarım yanılıyorumdur ama hissim o ki 2025'te Çin ile savaşacağız." ifadesini kullandı.

Minihan, 2024'te hem ABD'de hem de Çin ile egemenlik ihtilafındaki Tayvan'da başkanlık seçimlerinin yapılacağına işaret ederek Washington'ın dikkatinin iç siyasete yöneleceği bu dönemde Çin'in fırsattan faydalanarak Tayvan'a yönelik hamle yapabileceği uyarısında bulundu.

HAVA KUVVETLERİNDE HAZIRLIK

Hava İntikal Kuvveti'ndeki bağlı komutanlıklara ve Hava Kuvvetleri'nin diğer operasyonel komutanlıklarına gönderilen notta, birliklerin böylesi bir çatışma ihtimaline karşı hazırlık yapmasını isteyen Minihan, bu konudaki çabalarını 28 Şubat'a kadar rapor etmeleri talimatını verdi.

Minihan, olası bir çatışmada "ilk ada zinciri içinde savaşıp (düşmanı) yenebilecek, güçlendirilmiş, bütünleştirilmiş, hazır ve atak bir Ortak Kuvvet Manevra Timi oluşturulmasını" istedi.

PERSONELE SAVAŞA HAZIRLIK EMRİ

Savaş ihtimalinin ciddiyetini ve hazırlığın önemini vurgulamak için Minihan, tüm Hava İkmal Kuvveti personeline şu emri verdi:

"7 metredeki hedefe kurşun atın. Öldürme kararlılığının (savaşta) en önemli şey olduğunu aklınızda tutarak kafasına nişan alın."

Minihan, ayrıca tüm personelden kayıtlarını ve acil durum irtibatlarını güncellemelerini, kişisel ve yasal sorunlarını çözmelerini istedi.

Yaklaşık 50 bin personeli ve 500 uçağı bulunan Hava İntikal Komutanlığı, ulaştırma ve yakıt ikmali görevlerini yerine getiriyor.

Komutanlık Sözcüsü, yaptığı açıklamada, notun varlığını doğrularken "General Minihan'ın kendisine bağlı komutanlara verdiği emir, Hava İntikal Komutanlığını gelecekte caydırıcılığın başarısız olması halinde ortaya çıkabilecek çatışmalara hazırlamaya yönelik geçen yıl başlatılan çabaların devamı niteliğindedir." dedi.

"ÇİN ARTAN TEHDİT"

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder da yaptığı yazılı açıklamada, "Ulusal Savunma Stratejisi, Çin'in artan tehdit olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Savunma Bakanlığı olarak odağımız müttefiklerimiz ve ortaklarımız ile birlikte çalışarak Hint-Pasifik bölgesinde barışı muhafaza etmektir." ifadelerini kullandı.

Dönemin ABD Hint-Pasifik Kuvvetleri Komutanı Philip Davidson, Mart 2021'de Senato Silahlı Kuvvetler Komitesine verdiği ifadede Çin'in 2027 yılına kadar Tayvan'ı işgal girişiminde bulunabileceğini dile getirmişti.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, bu ayın başında, Tayvan'ın Çin tarafından işgali olasılığına ilişkin, "Son zamanlarda Çin güçlerinin provokatif davranışlarına ve yeni bir normal yaratma çabasına tanık oluyoruz ancak bunun yakın bir işgal tehlikesi anlamına gelip gelmediği konusunda ciddi kuşkularım var." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Kobra Murat: Cumhurbaşkanı Erdoğan bana 'Kobram' diye hitap ediyor

2023-01-25 00:23 - Magazin

'Kürdistan’ın başkenti Ankara’dır, İstanbul’dur' diyen rapçi Ezhel'den yeni açıklama

2023-01-23 07:45 - Magazin

Site duvarına çarpan otomobil hurdaya döndü: 1'i ağır 2 yaralı

2023-01-24 00:51 - Gündem

AK Parti'den CHP ve İYİ Parti'ye tepki: Ne kadar samimi oldukları ortaya çıktı

2023-01-25 19:29 - Politika

Alkollü taksi şoförü makas attı; Zakire öldü, 4 kişi yaralandı

2023-01-28 10:23 - Asayiş

Türkiye rüzgarın yönünü değiştirdi: Çin'i bırakıp Türkiye'yi seçtiler

2023-01-22 11:03 - Ekonomi

Alanya’da korkutan orman yangını

2023-01-28 01:23 - Asayiş

Küçükçekmece Gölü'nde erkek cesedi bulundu

2023-01-22 09:48 - Gündem

Trabzon'da 23 yaşındaki genç Merve'nin acı ölümü

2023-01-24 11:57 - Asayiş

Tekirdağ Limanı'nda 114 kilo kokain ele geçirildi

2023-01-27 13:24 - Asayiş

İlgili Haberler

ABD'li senatörden tarihi itiraf: İsrail'e silah satışları durdurulacak mı?

00:27 - Dünya

İngiltere'den vatandaşlarına ülkeyi terk edin çağrısı!

00:12 - Dünya

NATO'da flaş ayrılık! ABD ve Avrupa'ya uyarı! Son dakika çağrı yaptı: Türkiyesiz...

23:38 - Dünya

Fransız sömürgesinde isyan: 13 ölü

22:57 - Dünya

İsrail, Lübnan'da çok sayıda noktaya hava saldırısı düzenledi!

22:42 - Dünya

Günün Manşetleri

Bazı fakülte, yüksekokul ve enstitüler kapatılırken yenileri kuruldu

01:18 - Gündem

Anastasiapolis Antik Kenti'nde yapılacak çalışmalar için acele kamulaştırma kararı

01:03 - Gündem

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, BM oturumunda konuştu

00:37 - Gündem

Kadınların girişimiyle 3 bin 500 yıllık Hitit keteni tekstil endüstrisine kazandırılacak

23:13 - Ekonomi

Narin Güran'ın ölümüne ilişkin Adli Tıp Kurumu raporu tamamlandı

23:03 - Gündem