Geleneksel Türk mutfağı birbirinden özel malzemelerle hazırlanan lezzetleriyle dikkat çekiyor. O yöreye has malzemeler, Anadolu mutfağına da özel bir anlam ve zenginlik kazandırıyor. Aksaray yöresine ait tescilli bir tarif olan şerbetli pide de bunlardan biri. Aksaray'ın şerbetli pidesi, coğrafyaya has peyniriyle hazırlanıyor. 3 farklı peynirle hazırlanan ve şerbetle tatlandırılan bu pide, oldukça ilgi görüyor. İşte, Aksaray şerbetli pidesinin adım adım yapılışı...
AKSARAY ŞERBETLİ PİDESİ TARİFİ
Şerbetli Pide İçin Malzemeler:
Hamuru için;
1 paket yaş maya1,5 su bardağı su1 çay kaşığı şeker1 tatlı kaşığı tuzAldığı kadar unİç harcı için;
1 su bardağı tuzsuz lor peyniri1 su bardağı yağlı eritme peyniri (kaşar peynir olabilir)1 su bardağı küflü peynir (Aksaray yöresinde "göğ" denir)Üzeri için; 2 çorba kaşığı kadar tereyağı
Şerbeti için;
2 su bardağı şeker2 su bardağı suBirkaç damla limon suyuŞERBETLİ PİDE YAPILIŞI
Şerbetli pide Aksaray'da kahvaltılarda tüketilir. Yanı sıra günümüzde günün her saatinde tüketilen bir yemek haline gelmiştir. Aksaray coğrafyasına özgü bir üretim şekli bulunur. Bu nedenle de coğrafi işaret almıştır. İşte, şerbetli pidenin adım adım yapılışı:
Adım 1:
Önce hamuru yoğurup dinlendirelim. Yaş maya ılık suyla eritilir, şeker ve tuz eklenir. Mayanın aktifleşmesi için 10 dakika beklenir. Ardından kıvam alana kadar yavaş yavaş un eklenir. Ele yapışmayan bir kıvam olmalı. Hamuru 1 saat dinlendirelim.
Adım 2:
Şimdi şerbeti hazırlayalım. Şerbet için su ve şekeri kaynatalım. Kaynara çıkınca limon suyu ekleyelim. Yaklaşık 15-20 dakika boyunca kaynamalı. Şerbetin ağdamsı yapışak bir kıvamı olmalı.
Adım 3:
Peynirleri bir kapta karıştın.
Adım 4:
Dinlenen hamurdan limon kadar parçalar koparın ve bir oklava ile açın. Oval bir şekil vermelisiniz.
Hamurun içine peynir karışımından serpin ve peynirler görünmeyecek şekilde hamuru iki taraftan kapatın.
200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Adım 5:
Fırından çıkarınca üzerine tereyağı sürün ve pideleri dilimleyin. Sonra üzerine şerbet gezdirin. Şerbetini çekince yiyebilirsiniz. Afiyet olsun!
İlginizi çekebilir:
Erzurum'un tescilli lezzeti: Kadayıf dolması tarifi
Yağ çekmeyen ve mayasız pişi tarifi: Kolay ve pratik kahvaltı keyfi
#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnews