Altın alacaklar dikkat: Bu tuzağa düşmeyin

Haber 7 - Son dönemde artan hırsızlık ve dolandırıcılık olayları, kuyumcuların ortak sorunu oldu.

Ekonomi - 2 yıl önce

Kuyumcu esnafı, önceden tek başına dükkanları gezen hırsızların şimdilerde gruplar halinde gezdiğini, dolandırıcıların ise gerçeğini aratmayan kaplama altın ile esnafı kandırmaya çalıştığını söyledi.

En güvenli yatırım aracı olarak bilinen altının değeri her geçen gün artarken, kuyumcu esnafı da dolandırıcılık ve hırsızlık olaylarına karşı kendi tedbirlerini alıyor. Kocaeli'de daha önce dolandırıcıların ve hırsızların kurbanı olan bazı kuyumcular, şimdilerde daha bilinçli davranıyor.

Hırsızların en bilindik yönteminin 'dikkat dağıtma' olduğunu söyleyen kuyumcu esnafı Nuriye Altaş, hırsızların birkaç kişi olarak dükkana geldiklerini, bir kişinin ürünle ilgilenirken, diğerinin de hırsızlık eylemini gerçekleştirdiğini ifade etti.

SAHTE ALTIN SATMAYA ÇALIŞIYORLAR

Bazı şahısların sahte altın satmaya çalıştığını da ifade eden Altaş, "Sabit gramları olan ürünler vardır. Örneğin çeyrek, cumhuriyet, Reşat altın gibi. İlk önce elimize aldığımız zaman ağırlıklarını kontrol ederiz. Sonrasında tartıya koyarak gramajının tutup tutmadığını kontrol ederiz. Gerektiği zaman tezgaha alarak altının çıkardığı sesi almaya çalışırız. Bileziklerin içinde patentleri var, garantisine bakarız. Bu gibi yöntemler ile altının sahte olup olmadığını anlamaya çalışırız. Elimizle yaptığımız kontrolden emin olmadığımız durumlarda, taşa sürterek, ayar suyuyla altın olup olmadığını anlamaya çalışırız. Şüphelendiğimiz durumlarda ise atölyelere gönderip, ateşle erittiriyoruz. Bu sayede içindeki maddenin altın olup olmadığını anlıyoruz" dedi.

Daha önce birçok hırsızlık olayı ile karşılaştıklarını kaydeden Altaş, "Dikkatimin dağılmasını fırsat bilen hırsızlar, cüzdanın arkasına bilezik saklayarak almaya çalıştırlar. Bunun dışında, tezgaha çanta koyup arkadaşlarımızın görüşünü keserek önündeki ürünlerden almaya çalıştılar. Elindeki peçeteye saklayıp veya gömleğinin içine atarak ürün çalmaya çalıştılar" diye konuştu.

ÜRÜN YAKILDIĞI ZAMAN ANLAŞILIYOR 

Bir diğer kuyumcu esnafı Sergen Kavartkurt ise son zamanlarda hırsızların altın kaplama yöntemini kullandığını ifade etti. Kavartkurt, "Kaplamanın anlaşılmaması için genelde ürünler ayar testine girerken kilit kısmındaki ayara bakılır. Personelimiz yanılabiliyor ama devamında ürün yakıldığı zaman kaplama olduğu ortaya çıkıyor. Ama kilide bakıp yanılan çok personel arkadaşımız var. Bu sektörde eski olanlar ilk bakışta altının sahte olup olmadığını eline aldıklarını anlayabiliyor. Çok iyi kaplamalar var, bunların anlaşılması için ayar testine girmesi, atölyede yakılması lazım" şeklinde konuştu.Hırsızların artık grup halinde gezdiğini ifade eden Kavartkurt, "Hırsızlar son zamanlarda tek başına değil de grup halinde gelip, müşteri gibi davranarak personelin kafasını karıştırmaya çalışıyor" dedi.

YOĞUN ZAMANLARI TERCİH EDİYORLAR

Mağazaya gelen her kişiye müşteri gözüyle baktıklarını ancak artan dolandırıcılık ve hırsızlık olayları sebebiyle şimdilerde daha dikkatli davrandıklarını kaydeden Osman Öztürk ise "Mağazaya müşteri kılığında gelen hırsızlar biraz da olsa kendilerini belli ediyor. Genelde dükkanın çok yoğun olduğu zamanlardan veya sırtımızı döndüğümüzde o fırsattan yararlanıyorlar" ifadelerini kullandı.

Çok uzun yıllardır kuyumculuk yaptığını belirten Öztürk, "Ben bu mesleği çocukluğumdan beri yapıyorum. Herkes aldanır, ben kolay kolay aldanmam ama son zamanlarda genelde kaplamasını çok iyi yapıyorlar. Kuyumcu ne kadar sarraf da olsa ilk baktığı zaman anlamakta zorlanır ağırlığından, renginden, sesinden. Mihenk taşlarımız var, altını üzerine sürerek en azından dışının altın olup olmadığını anlıyoruz. Fakat son zamanlarda çok güzel kaplama yapıyorlar. İçi sahte oluyor. Anadolu’nun hiçbir tarafında kolay kolay anlaşılmaz sadece kimya laboratuvarlarında anlaşılır" sözlerine ekledi.

KAYNAK : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Osman Wöber evli mi eşi Müge Wöber ve kızı kimdir?

2022-06-27 11:04 - Gündem

Milli cimnasitikçi Ferhat Arıcan'dan altın madalya!

2022-06-29 21:28 - Spor

Zelenskiy duyurdu: Suriye ile ilişkileri kestik

2022-06-29 23:55 - Dünya

Starbucks'a zam geldi! Yeni fiyatlar belli oldu

2022-06-29 23:41 - Ekonomi

Galatasaray Sigma Olomouc maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda?

2022-06-28 15:20 - Spor

LSG sonuçları açıklandı (2022) TIKLA - ÖĞREN

2022-06-30 09:09 - Eğitim

29 ilde eş zamanlı düğmeye basıldı! Baskın yapılan her yerden deste deste para çıktı

2022-06-29 12:35 - Gündem

Kurtlar Vadisi'nin Deve Tuncay'ı Osman Wöber hayatını kaybetti

2022-06-26 00:41 - Magazin

Bakanlık Türkiye’nin çocuk profilini çıkarıyor

2022-06-30 12:09 - Ekonomi

Erol Evcil kimdir kaç yaşında aslen nereli? Erol Evcil evli mi çocukları var mı?

2022-06-28 10:28 - Gündem

İlgili Haberler

ABD başkanlık seçimleri altın fiyatlarındaki yükselişi frenledi

11:17 - Ekonomi

Asgari ücret pazarlığını karıştıracak iki rakam! İşçi: Yüzde 50/İşveren: Yüzde 25

11:08 - Ekonomi

Bitcoin spot ETF'lerine sermaye girişi rekor kırdı

11:02 - Ekonomi

Koç Holding yılın 9 ayında 48,7 milyar dolar gelir elde etti

10:58 - Ekonomi

Ekimde en fazla aylık reel getiri külçe altında oldu

10:38 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Milli Ağaçlandırma Günü insanlığa da doğaya da "nefes" olacak

11:27 - Gündem

Yenidoğan yoğun bakımlara sil baştan düzen geliyor

11:22 - Sağlık

Diyanetten hac vizesi için pasaport geçerlilik süresi uyarısı

11:18 - Gündem

Irak ve Suriye'nin kuzeyinde 16 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi

11:13 - Gündem

Atatürk'ü Anma Koşusu, 10 Kasım'da Ankara'da yapılacak

10:52 - Spor