Altın alınmalı mı: Uzman isim ‘risk’ diyerek açıkladı!

Ekonomi - Altında baskı devam ederken yatırımcının ise altın alıp almamak konusunda kafası karışıyor. Üzeyir Doğan, Haber7’ye yaptığı açıklamada altındaki baskının risk taşıdığını ve portföylerde altın bulundurulmasını sağlıklı bulmadığını belirtti.

Ekonomi - 3 gün önce

Haber7

Yurt içi piyasalarda gündem Haziran ayı enflasyon verileri iken küresel çapta ise ABD’den gelecek olan veriler takip edilecek.

TÜİK, Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Haziran ayı enflasyonu yüzde 1,64 olurken, genel enflasyon ise 71,60'a geriledi.

Geçtiğimiz hafta Cuma günü ‘gri listeden çıkış’ kararı sonrası ise Borsa İstanbul’da hareketlilik devam ediyor.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,31 yükselişle 10.715,32 puandan başladı.

FED faiz toplantısı tarihleri ekonomi ilgililerinin gündeminde. Altın, kripto, borsa gibi pek çok alanda etkili olan ABD Merkez Bankası faiz kararı için geri sayım başladı.

Altın fiyatları ise kritik ABD verisi öncesinde sınırlı şekilde yükseldi.

Yurt içi ve yurt dışı piyasalarda gündemi A1 Capital Genel Müdür Yardımcısı Üzeyir Doğan, Haber7’ye değerlendirdi.

 

 

EKONOMİDE ‘DEZENFLASYON’ SÜRECİ

Enflasyon rakamlarının beklentinin altında geldiğini ifade eden A1 Capital Genel Müdür Yardımcısı Üzeyir Doğan, ekonomi yönetiminin mayıs ayında enflasyonda zirve, haziran ayı ile düşüşün yaşanacağı yönündeki adımlarını vurguladı. Doğan, temmuz ve ağustos aylarında beklenen enflasyon rakamlarının daha kritik ve çetin olabileceğini dile getirdi. Önümüzdeki aylarda gelen enflasyon rakamları ile yıllık enflasyonda daha keskin düşüşlerin yaşanabileceğini söyleyen Üzeyir Doğan, yıl sonuna ilişkin enflasyon tahminlerini yorumladı.

Temmuz ve ağustos aylarında gelecek olan enflasyon rakamları değerlendiren Ekonomist Üzeyir Doğan, geçen sene temmuz ayında yüzde 9,49, ağustos ayında ise yüzde 9,09’luk seviyelerin olduğunu hatırlattı. Önümüzdeki temmuz ayında haziran ayına göre daha çetin bir enflasyon rakamının görülebileceğini söyleyen Doğan, temmuz ayında yüzde 2,5 seviyelerinde bir rakam görüldüğünde yıllık enflasyonun yüzde 60,65’e gerileyerek iyileşmenin görülebileceğini belirtti.

 

 

YILIN İKİNCİ YARISINDA BORSAYI NELER BEKLİYOR?

Borsada karışık seyrin devam ettiğini ifade eden A1 Capital Genel Müdür Yardımcısı Üzeyir Doğan, borsa istanbulda yönün yukarı yönlü olacağını ancak kısa vadede zor bir süreçten geçildiğini söyledi. Doğan, yabancı satışı ile başlayan sürecin borsayı sekteye uğrattığını dile getirdi. Piyasada belirsiz atmosferin belirsiz olmasına rağmen ‘güçlü’ duruş sergilediğini ifade eden Ekonomist Doğan, Moody’s kredi derecelendirme kuruluşundan not artışı beklediğini ifade etti.

Merkez Bankası’nın rezervlerinde ciddi bir iyileşme sağlandığını belirten Doğan, kredi not artışlarında iyileşmenin destekleyici olabileceğini vurguladı. Doğan, yıl sonuna kadar not artışlarının görülebileceğini belirtti. Gri listeden çıkış kararı sonrası borsada belirsiz havanın olumlu yönde seyrettiğini söyleyen Üzeyir Doğan, gri listeden çıkışı ‘Bir sürecin başlangıcı’ olarak yorumladı. Doğan, yabancı girişi ile borsa istanbulda 11 bin puan seviyelerinin yeniden görülebileceğini belirtti. Yıl sonuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Doğan, 14 bin puan seviyelerinin görülebileceği yönünde tahminlerde bulundu.

 

ALTIN ALINMALI MI?

Altında yaşanan anlık yükselişi değerlendiren A1 Capital Genel Müdür Yardımcısı Üzeyir Doğan, altında baskının devam ettiğini bu nedenle altında düşüşün ve yükselişlerin sınırlı kaldığını belirtti. Doğan, altını destekleyecek veriler gelmesine rağmen altının bu unsurlardan fiyatlanmadığını söyledi.

Altının Fed tarafından gelen beklenti altı veriler ile yükselmesi gerektiğini ancak altının anlık olarak yükseldiğini daha sonra ise düzeltmeler yaşadığını belirten Ekonomist Doğan, son üç aylık dönemde altının destekleyici unsurları fiyatlamakta zorlandığını açıkladı.

Doğan, altının risk oluşturduğunu belirtti. Altında temkinli davranılması gerektiğini açıklayan Üzeyir Doğan, altın için en belirleyici sürecin ABD seçimleri olacağını ifade etti. Seçimin altına yansımalarının 2025 yılında görülebileceğini dile getiren Ekonomist Doğan, Trump’ın seçildiği senaryoda enflasyon sürecinin uzaması ile faiz indirimlerinin öteleneceğini belirtti. Faiz indirimlerinin ötelenmesi ile altın fiyatlarının yükseleceği yönünde tahminlerde bulunan Doğan, kısa vade için altında potansiyel görmediğini ifade etti.

Doğan, altın fiyatlarının destekleyici unsurları fiyatlamasında zorlandığını ve bu süreçte ‘olumsuz’ bir veri ile altın fiyatlarının riskli şekilde aşağı yönlü hareket edebileceğini belirtti. Altını portföylerde bulundurmayı sağlıklı bulmadığını söyleyen Doğan, altın tarafında temkinli davranılması gerektiğini ifade etti.

Haftanın Öne Çıkanları

Son dakika... Mersin'de zincirleme kaza: 2 ölü, 35 yaralı var!

2024-06-29 10:38 - Gündem

Provokasyonda 2. perde! Kayseri'den sonra şimdi de Suriye'de ortalık karışıyor

2024-07-01 18:12 - Gündem

Sakarya'da feci kaza: Genç kız hayatını kaybetti

2024-07-03 17:18 - Gündem

Savaş resmen başladı! Peş peşe füzeler fırlatıldı! İsrail son dakika duyurdu...

2024-06-28 00:12 - Dünya

Üç ülkeden İsrail duyurusu! 'Uyarıyoruz' deyip tüm ülkelere çağrı yaptılar...

2024-06-30 03:38 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı! Kabine'de 2 Bakan değişti! İşte yeni Bakanlar...

2024-07-02 00:57 - Politika

İzmir'de restoranda patlama: 4 kişi hayatını kaybetti, en az 20 yaralı var

2024-06-30 17:07 - Gündem

Son dakika: İzmir ve Bursa'dan peş peşe kötü haberler! MSB'den de açıklama geldi...

2024-06-29 16:12 - Gündem

Muğla'da korkunç olay: 3 kişiyi katledip 2 kişiyi yaraladı! Polis her yerde onu arıyor...

2024-06-29 13:02 - Gündem

11 aylık Pera bebeğin yorgun mermiyle ölümünde 4 gözaltı

2024-07-02 18:42 - Gündem

İlgili Haberler

SGK'nin "emekliler.gov.tr" internet sitesi erişime açıldı

21:13 - Ekonomi

Samsung, kârının yüzde 1.400'den fazla artmasını bekliyor

19:52 - Ekonomi

Erzurum patentte 23. sırada

17:52 - Ekonomi

Otomotivden 6 ayda 17 milyar 701 milyon dolarlık ihracat

17:13 - Ekonomi

Türkiye'ye gel yüzde 40 vergiden kurtul! Peş peşe açıkladılar

17:12 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kavurucu sıcaklar dönüyor! 42 dereceye çıkacak

08:22 - Gündem

Üç ülkeden konfederasyon olma kararı! Resmen imzayı attılar

04:12 - Dünya

CHP'li Tanju Özcan, "tasarruf" dedi, makam aracını değiştirdi! Vergisini de kaçırmış

01:28 - Politika

Heyecan dorukta: Başkan Erdoğan millilere destek için Almanya'da!

22:33 - Gündem

Adnan Oktar Suç Örgütü Operasyonu’nun başındaki isim konuştu: FETÖ, İsrail...

19:27 - Politika