Türkiye; terör sempatizanlarına destek, Kur'an-ı Kerim yakma provokasyonu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı hedef alan gösteriler nedeniyle, İsveç'in NATO üyeliğine onay vermedi; sadece Finlandiya'nın üyeliğini kabul etti.
Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine veto koyması, Ankara-Washington hattında gerilim yaratmaya devam ederken, bir dönem ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nde Maslahatgüzar olarak görev yapan Philip Kosnett, "İncirlik'e veda mı?" başlıklı bir yazı kaleme aldı.
"TÜRKİYE'YE ETKİSİNİN SINIRLI OLDUĞUNU GÖSTERMELİYİZ"
Avrupa Politika Analiz Merkezi (CEPA) adlı düşünce kuruluşunun yayımladığı makalede Kosnett, ABD'nin İncirlik Üssü'nden ayrılmasının "Türkiye'ye etkisinin sınırları olduğunu göstereceğini" belirtti.
"İNCİRLİK KAPATILMALI"
Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini engellemesinin, Ankara'yla güvenlik ittifakını iş ilişkisi tarzı bir yola sokma fırsatı sunduğu yorumunu yapan Kosnett, 1950'lerde Sovyetler Birliği'ne karşı kurulan İncirlik'in sonraki yıllarda Orta Doğu'da ABD'nin çıkarlarına hizmet ettiğini ancak eski önemini yitirdiğini kaydetti.
Eski maslahatgüzar, Erdoğan'ın NATO'nun genişlemesine itirazı ve Rusya yaptırımlarına katılmama kararı gibi politikalarının, ABD'nin İncirlik'teki varlığını gözden geçirme zamanının geldiğini gösterdiğini savundu.
Erdoğan'ın, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in çıkarlarını savunduğu" fikrine katılmadığını, Erdoğan'ın amacının ülkesinin NATO'daki veto gücünü göstermek olduğunu belirten Kosnett, Türkiye'nin beklentilerinin muhtemelen bir sonuç getirmeyeceği değerlendirmesini yaptı.
"ABD DIŞINDA HİÇBİR ÜLKE VAZGEÇİLMEZ DEĞİL"
NATO ve Washington'ın Türkiye'nin hamleleri karşısında sakin olması ve Ankara'yla savunma işbirliğini sürdürmesi gerektiğini savunan Kosnett, buna karşın 14 Mayıs'taki seçimlerin sonucu ne olursa olsun Türkiye'ye, ABD dışında hiçbir NATO üyesinin vazgeçilmez olmadığı mesajı verilmesi gerektiğini öne sürdü.
"İNCİRLİK ÖNEMİNİ YİTİRDİ, BAŞKA ÜLKELERDE ÜS AÇILMALI"
İncirlik'in de Irak ve Afganistan savaşlarından sonra eski önemini kaybettiğini, Yunanistan ve Romanya gibi ülkelerin ABD üslerine ev sahipliği yapmak istediğini yazan ABD'li isim, geçmişte de askeri üsleri kapatmanın daha dengeli bir iş birliğine yol açtığı örnekler olduğu yorumunu yaptı.