Washington merkezli Hudson Enstitüsü uzmanlarından Luke Coffey, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO Liderler Zirvesi'ni, ABD ve Türkiye ilişkileri açısından "yeni bir başlangıç" olarak niteledi.
Vilnius'ta bir araya gelen 31 NATO üyesi ülkenin devlet ve hükümet başkanları Rusya’yla ilişkiler ve Ukrayna’nın NATO üyeliği gibi konuları tartışırken, İsveç’in katılım protokolünü TBMM'ye sevk etme kararıyla askeri blokun genişleme hedefinin önünü açan Türkiye, zirvenin ilgi odağı oldu.
YENİ BİR SÜRECİN BAŞLANGICI
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Vilnius'taki temasları arasında, Ankara'nın Washington ile "yeni bir sürecin" başlangıcı olarak nitelendirdiği ABD Başkanı Joe Biden görüşmesi dikkati çekti.
Erdoğan-Biden görüşmesi, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Amerikalı mevkidaşı Antony Blinken arasındaki bir dizi temasın ardından geldi.
GÜVEN ARTIRICI ÖNLEMLER ALINDI
Coffey, görüşme sonrası oluşan atmosferin Türkiye-ABD ilişkilerinin ilerletilmesi için değerlendirilebileceğini söyleyerek "temkinli bir iyimserlik" taşıdığını ifade etti.
Coffey, "Kanımca ister İsveç'in İttifak'a katılması ister ABD'nin Türkiye'ye F-16 satması olsun, bazı güven artırıcı önlemlerin alındığını görüyoruz. Bunların olumlu gelişmeler olduğunu düşünüyorum." dedi.
İsveç'in "Türkiye hükümetinin, PKK'nın ülke içindeki rolüne ilişkin meşru şikayetleri ve endişeleri" konusunda adım attığını söyleyen Coffey, "Bunun başka bir yeni başlangıç için bir fırsat sunduğunu düşünüyorum." diye konuştu.