"Biological Psychiatry: Global Open Science" dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, Kovid-19 salgını sırasında yaşanan stres, depresyon ve anksiyete gençlerin beyinlerinde fiziksel değişikliklere neden oldu. Bulgular, gençlerin erken yaşlanma belirtileri gösterdiğini öne sürüyor.
Araştırma, erken yaştaki yaşam stresinin ruh sağlığı üzerindeki etkisini inceliyor. Araştırmaya katılan gençler depresyon ve anksiyete belirtileri açısından da değerlendirildi. Koronavirüs karantinasından etkilenen gençlerde, anksiyete ve depresyon dahil olmak üzere daha büyük zihinsel sağlık sorunları gözlemlendi.
KARANTİNA SONRASINDA GENÇLERİN BEYİNLERİNDE DAHA HIZLI DEĞİŞİKLİKLER GERÇEKLEŞTİ
ABD'de Kasım 2016 ile Kasım 2019 arasında salgından önce çekilen 81 gencin MR taramaları, karantinalar sona erdikten sonra Ekim 2020 ile Mart 2022 arasında toplanan 82 gencin MR taramalarıyla karşılaştırıldı. Araştırmacılar, beyinde ergenlik döneminde meydana gelen fiziksel değişikliklerin karantina sonrası dönemde daha fazla olduğunu buldu. Bir diğer deyişle, gençlerin beyni daha hızlı yaşlandı.
KARANTİNA SONRASI GENÇLERDE GÖRÜLEN BEYİN YAŞI FARKI YAKLAŞIK ÜÇ YIL
The Guardian'da yer alan habere göre; Stanford Üniversitesi'nde psikoloji profesörü ve araştırmanın başyazarı Ian Gotlib, kendi bulgularının, salgının gençlerin ruh sağlığı üzerindeki etkisini inceleyen diğer araştırmacıların bulgularıyla uyumlu olduğunu söyledi. Gotlib, gençlerde görülen beyin yaşı farkının yaklaşık üç yıl olduğunu belirterek bulgular hakkında şunları söyledi:
"Akıl sağlığındaki bozulmayla birlikte gençlerin beyinlerinde fiziksel değişiklikler gerçekleşiyor. Yaşlı erişkinlerde, bu beyin değişiklikleri genellikle azalmış bilişsel işlevlerle ilişkilendirilir. Ergenlerde ne anlama geldikleri henüz net değil. Ancak bu, salgın sırasında akıl sağlığındaki zorluklara beyin yapısındaki değişikliklerin eşlik ettiğini gösteren ilk kanıt."
Londra Birkbeck Üniversitesi'nde bilişsel sinirbilim profesörü Michael Thomas ise, gençlerin beyin yapısının büyüklüğündeki farklılıkların gençlerin mevcut veya gelecekteki davranışları için ne anlama geldiğini bilmenin zor olduğunu açıkladı.