AP Genel Kurul oturumunda yapılan oylamada 507 lehte, 12 aleyhte ve 17 çekimser oy kullanıldı.
Oylama sonrasında AP'den yapılan yazılı açıklamada "AP vekilleri, milyonlarca Ukraynalının ölümüne yol açan bu eylemleri şiddetle kınıyor. Tüm ülke ve kuruluşları olayı, soykırım ilan etmeye çağırıyor." denildi.
Açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'daki mevcut suçlarının geçmişindekileri anımsattığı ve "Rus rejiminin bekasını sağlamak için tarihsel hafızayı manipüle ettiği" belirtildi.
Açıklamada ayrıca, AP'nin Ukrayna'nın sivil enerji altyapısının bilinçli bir şekilde yok edilmesi gibi, Rusya'nın bu ülkenin halkına karşı bir kez daha işlediği korkunç suçları da kınadığı aktarıldı.
RUSYA'YA ÖZÜR DİLE ÇAĞRISI
Sovyet zamanıyla Rusya'nın Ukrayna'daki mevcut stratejisi arasında paralellikler kurulduğu, Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünün ihlal edildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"AP üyeleri, AB'yi ve üçüncü ülkeleri Holodomor olayları ve totaliter Sovyet rejimi tarafından işlenen diğer suçlar hakkında farkındalık yaratmaya çağırıyor. Parlamento, mevcut Rus rejimini kendi bekası için tarihsel hafızayı manipüle ettiği için kınarken, Sovyetler Birliği'nin birincil halefi olarak Rusya Federasyonu'nu bu suçlar için özür dilemeye çağırıyor."
UKRAYNA'DA UNUTULMAYAN ACI: HOLODOMOR
Ukraynaca "açlıktan ölüm" anlamına gelen Holodomor trajedisi, Ukrayna tarihinin en acı olaylarından biri kabul ediliyor. Sovyet rejimi, 1932-1933 döneminde Ukrayna topraklarında milyonlarca insanı aç bırakıp ölüme terk etti.
Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin'in bireycilik karşıtı "kolektivizm" politikası sonucu yaşanan faciada amaç, Ukraynalı köylüleri cezalandırmaktı.
Ukrayna Ulusal Hafıza Enstitüsü verilerine göre, Ukrayna nüfusunun yüzde 13'üne karşılık gelen yaklaşık 4,5 milyon kişi hayatını kaybetti.
Çeşitli tahminlere göre, Büyük Kıtlık mağdurlarının sayısı 7 ile 10 milyon arasında. En çok can alan 1933'ün haziran ayında her gün yaklaşık 34 bin 560 kişi açlıktan öldü. Her saat 1.440, her dakika 24 kişi can verdi.