Ayasofya Camii iki yıl önce bugün ibadete açıldı

Haber 7 - Ayasofya Camii, iki yıl önce bugün tam 86 yıl sonra tekrar ibadete açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla yapılan açılışa on binler katılmıştı.

Gündem - 2 yıl önce

Müslüman aleminin 86 yıllık hasreti bir Cuma vakti vuslata erdi…

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, 24 Temmuz 2020’de kılınan cuma namazı ile yeniden ibadete açıldı...

Tarihi ana tanıklık etmek isteyen binlerce kişi camiye akın gitti, avlusunu da bahçesini de doldurdu.

MİNBERE KILIÇLA ÇIKIP HUTBE VERDİ

Cemaat yollara kadar namazlıklarını serdi, duaya başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kur’an-ı Kerim okuduğu, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Osmanlı geleneği olarak minbere kılıçla çıkıp hutbe verdiği tarihi günün bugün ikinci yılı…

350 BİN KİŞİ AYNI ANDA NAMAZ KILDI

O gün Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin 4 minaresinden 4 müezzin ezan okudu…

350 bin kişinin aynı anda namaz kıldığı günde, yoğun güvenlik önlemleri alındı.

21 bin polis, görev yaptı.

DÜNYADA SES GETİRDİ

İstanbul'un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453'ten 1934'te alınan kararla müze oluncaya dek cami olarak kullanılan, 86 yıl müze olarak hizmet veren Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması, dünyada da ses getirdi.

Yabancı gazeteciler, bu tarihi anlara tanıklık etmek için camideydi. Buradan dünyaya fotoğraflar geçildi.

Televizyon kanalları, bu tarihi anları canlı yayınladı.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI'NDAN AYASOFYA'YA ÖZEL BELGESEL VE KİTAP

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nin yeniden ibadete açılışının ikinci yıl dönümünde Ayasofya'ya özel iki kitap yayımladı, belgesel hazırladı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nin yeniden ibadete açılışının ikinci yılı dolayısıyla "Türkiye'nin Ayasofyaları" isimli bir belgesel hazırlandı, "Muhteşem Ayasofya'nın Mimari Özellikleri" ve "Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'nin Hiç Dinmeyen Gündemi: Ayasofya Müzesi'nden Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'ne" kitapları yayımlandı.

"Türkiye'nin Ayasofyaları" belgeselinde, İstanbul'daki Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi de dahil olmak üzere, Anadolu'nun farklı kentlerinde bulunan dokuz Ayasofya camisinin tarihi ve hikayeleri anlatıldı.

"Kutsal hikmet" anlamına gelen Türkiye'deki Ayasofya camilerinin eşsiz mimari dokularına ve tarihi eserlerin detaylarına yer verilen belgeselle, Türkiye'nin kültür ve inanç turizminin tanıtımı hedeflendi.

İkisi İstanbul'da, diğerleri İznik, Edirne, Kırklareli, Trabzon, Gümüşhane, Zonguldak ve Bitlis'te bulunan, dini, mimari ve sanat tarihi açısından eşsiz güzelliklere ve öneme sahip Ayasofya ismi taşıyan camilerin tanıtıldığı "Türkiye'nin Ayasofyaları" belgeseli, yarın saat 21.00'de TRT Belgesel'de ve Başkanlığın sosyal medya hesaplarında yayımlanacak.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, KİTABIN ÖNSÖZÜNÜ YAZDI

İletişim Başkanlığınca ayrıca Alman Mimar Wilhelm Salzenberg'in 1984 yılında hazırladığı ve Alman Kraliyet Matbaasında basılan Ayasofya rölövelerinin derlendiği "Muhteşem Ayasofya'nın Mimari Özellikleri" isimli 103 sayfalık özel bir kitap yayımlandı.

Kitapta, Ayasofya'nın kilise ve cami dönemindeki yapısı detaylı bir şekilde ele alınırken mozaiklerin, sütunların, görkemli kapıların ve doğal taşların mimari ve tarihi anlamda hikayesi anlatılıyor.

Kitabın ön sözünü kaleme alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Temmuz 2020 tarihinde Danıştayın, Ayasofya'yı camiden müzeye dönüştüren 1934 tarihli Bakanlar Kurulu düzenlemesini iptali yönündeki kararı sonrası Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Ayasofya'nın yeniden cami olarak ibadete açılmasını temin ettiklerini hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ayasofya'nın tekrar cami statüsüne kavuşması, sadece Türk milletinin değil dünya genelindeki tüm Müslümanların bir rüyasının gerçeğe dönüşmesidir. Ayasofya'nın yeniden cami olmasına yönelik attığımız adımların ardından milletimizin Ayasofya Camisi'ne akın etmesi, dünyanın dört bir yanından ulaşan mutluluk mesajları, bu ulu mabede gösterilen sevginin ve özlemin en büyük delilidir. 86 yıldır mahzun bırakılan Ayasofya Camisi'nin yeniden açılmasının milletimizin ve tüm Müslümanların hislerine tercüman olduğuna inanıyorum. Tarih boyunca her zaman hürmetle yaklaştığımız Ayasofya Camisi, ortak miras özelliği korunarak ve Türk-İslam kültürünün estetik ve sanatının en zarif örnekleriyle süslenerek yüzyıllardır bütün insanlığa kucak açmıştır.

Ecdadımız, Fatih Sultan Mehmet Han'ın emaneti bu kutlu mabede her dönem göz bebeği gibi bakmıştır. Biz de ülkemizdeki diğer tarihi ve kültürel varlıklarımıza sahip çıktığımız gibi Ayasofya Camisi'ne sahip çıkıyoruz."

Ayasofya Camisi'nin, Türkiye’deki dini özgürlüklerin çerçevesinin ne denli genişlediğinin de bir göstergesi olduğuna dikkati çeken Erdoğan, Türkiye'deki birçok tarihi cami gibi Ayasofya Camisi'nin de diğer inançlardaki vatandaşların ve Türkiye'ye gelen misafirlerin ziyaretine daima açık olacağını belirtti.

"AYASOFYA CAMİSİ, DÜNYA KÜLTÜR MİRASI OLARAK YAŞAMAYA DEVAM EDECEKTİR"

İbadethane vasfını yeniden kazanmasının, Ayasofya Camisi'ne dünya kültür mirası olma vasfını da kaybettirmediğine işaret eden Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Çağ açıp çağ kapatan bir fethin zafer nişanı, ecdadımızın yüce emaneti olan Ayasofya Camisi, İstanbul'un siluetine güzellik katan bir eser olma özelliğiyle dünya kültür mirası olarak yaşamaya devam edecektir. Ayasofya'nın 86 yıl sonra cami olarak yeniden ibadete açılması elbette tarihi bir olaydır. Ancak bu kararın mecrasından çıkartılarak, asırlar öncesine dayanan kinlerini kusanlara, İslam düşmanlığı için bahane arayanlara da malzeme yapılmasına izin vermeyeceğiz. Ayasofya Camisi, tarihi, dini ve kültürel özellikleriyle özellikle Avrupa'da yükselişe geçen İslamofobi'ye karşı, dünyanın çeşitli yerlerinde Müslümanlara karşı işlenen nefret suçlarına verilmiş en güzel cevaptır."

Ecdadının mirasına hiçbir zaman halel getirmemiş Türk milletinin Ayasofya Camisi ile ilgili verilen kararda olduğu gibi tek yetkili ve söz sahibi olduğunu vurgulayan Erdoğan, "İletişim Başkanlığımızın hazırladığı bu eser, Ayasofya Camisi'nin tarihi, mimari, dini ve kültürel açıdan ihtiva ettiği önemi ortaya koyduğu gibi, Ayasofya’nın yeniden cami olarak açılmasının ulusal ve uluslararası hukuk bağlamındaki yerini de ele almaktadır." ifadelerine yer verdi.

VATANDAŞLARIN AYASOFYA PAYLAŞIMLARI DA KİTAPLAŞTIRILDI

Öte yandan, İletişim Başkanlığınca vatandaşların, millet ile devlet arasındaki iletişim köprüsü işlevi gören Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) aracılığıyla Ayasofya ile ilgili ilettiği paylaşımlar da bir araya getirilerek kitaplaştırıldı.

"Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'nin Hiç Dinmeyen Gündemi: Ayasofya Müzesi'nden Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'ne" isimli kitapta, 2016 yılından itibaren vatandaşların CİMER'e Ayasofya'nın yeniden cami olarak ibadete açılması yönündeki talepleri ve açılış yapılacağının kesinleşmesinin ardından gelen teşekkür mesajları yer alıyor.

KAYNAK : AA, Haber7
Haftanın Öne Çıkanları

Aslı Ural kiminle evli eşi Osman Zühel kimdir, ne iş yapıyor?

2022-07-21 10:29 - Gündem

Duy Beni Orjinal kimdir, gerçekte kim oynuyor İzzet Yüksek kimdir, kaç yaşında?

2022-07-21 16:06 - Gündem

Beşiktaş, Bandırmasporlu Keny'nin peşinde!

2022-07-22 10:35 - Spor

Ceyhun Ergün kimdir, ne iş yapıyor? Leyla Lydia Tuğutlu eşi kimdir?

2022-07-20 11:06 - Gündem

Dilan Polat kimdir kaç yaşında kimin kızı Dilan Polat anne ve babası kimdir?

2022-07-21 08:53 - Gündem

Yeni sezon öncesi ilk El Classico'da gülen taraf Barcelona oldu

2022-07-24 10:41 - Spor

Mehmet Şef eşinin fotoğrafı neden yok boşandılar mı? Mehmet Yalçınkaya evli mi eşi kimdir?

2022-07-17 15:07 - Gündem

270 puanla nereye girebilirim 2022 üniversite taban puanları-270 puanla öğrenci alan bölüm listesi

2022-07-18 09:53 - Gündem

Dünyanın en pahalı mantarından yılda 225 kilo toplanabilecek

2022-07-22 10:24 - Ekonomi

Dinamo Kiev Fenerbahçe maçı canlı izle | beIN Sports HD1 FB maçı seyret

2022-07-20 21:07 - Spor

İlgili Haberler

Meteoroloji'den uyarı! Daha da düşecek...Tedbirli olun

19:22 - Gündem

DMM, "Türk ordusu Irak'ın Duhok kentinde sivillere saldırdı" iddiasını yalanladı

19:07 - Gündem

Sıla bebeğin teyzesinden kardeşi dahil tüm sorumlular için dikkat çeken talep

18:43 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kamu Başdenetçisi'ni kabul etti

18:28 - Gündem

MSB: Van'da 5 kilo 778 gram metamfetamin ele geçirildi

18:18 - Gündem

Günün Manşetleri

DMM, "Türk ordusu Irak'ın Duhok kentinde sivillere saldırdı" iddiasını yalanladı

19:07 - Gündem

Sea To Sky Enduro Motosiklet Yarışı'nda "şampiyonluk" hesapları yapılacak

18:48 - Spor

Şevval İlayda Tarhan ile Yusuf Dikeç, Ankara'da gençlerle buluştu

17:58 - Spor

MSB'den Denizaltı Filosu Komutanlığına özel klip

17:53 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kamu Başdenetçisi Malkoç'u kabul etti

17:33 - Gündem