Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank (ortada), Lokman Hekim Üniversitesi Sağlık ve İlaç Teknoloji Merkezi Açılış Töreni'ne katıldı. Programda Ankara Valisi Vasip Şahin (solda) ile Lokman Hekim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mehmet Altuğ (sağda) da yer aldı.
"TEKNOLOJİ GÖRMEK İSTİYORSA TEKMER'E GİTSİN"
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir süre önce ABD'ye gerçekleştirdiği ziyareti anımsatarak, "Ben kendisine tavsiye ediyorum, teknoloji görmek istiyorsa gençlerin başarılarını, heyecanını görmek istiyorsa New York'a gitmesine gerek yok, 10 metre kapısının önünde burada TEKMER'e gitsin, neler yapılıyor, sağlık alanında hangi araştırmalar var, bunlara şahitlik edebilir." dedi.
"ŞEHİR HASTANELERİ VATANDAŞLARIMIZA NEFES OLDU"
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Lokman Hekim Üniversitesi Sağlık ve İlaç Teknoloji Merkezi'nin açılışına katıldı. Bakan Varank, sağlık sektörünün büyük çaplı sınamalarla karşı karşıya olduğunu söyledi. Varank, koronavirüs salgınının sağlık sektörünün pek çok açıdan sorgulanmasına sebep olduğunu belirterek, "Türkiye olarak biz, güçlü sağlık altyapımız ve fedakar sağlık çalışanlarımız sayesinde bu sıkıntılı Covid sürecini başarılı bir şekilde atlattık. Ne diyordu birileri; 'Şehir hastanelerini yaptırmayacağız, biz bu şehir hastanelerini kapatacağız.'
İşte salgın döneminde Ankara, İstanbul, Adana, Bursa, Konya, Kayseri ve daha birçok ildeki şehir hastaneleri adeta vatandaşlarımıza nefes oldu. Türkiye'nin gururu oldu. Biz bu hastaneler sayesinde 85 milyon vatandaşımızın yanında yer aldık. Sadece bununla yetinmedik, 150 ülke ve 6 uluslararası kuruluşa sağlık malzemesi desteği verdik. Biz zamanlar, 'biz şehir hastanelerini kapatacağız' diyenler bunu dile getiremiyor, muhalefetten, 'şehir hastaneleri iyi ki kurulmuş' diyen kişiler var. Koronavirüs salgını, sağlık yatırımlarının önemini bir kez daha ortaya koydu. Sağlık alanında yapılan her bir girişim ve yatırımı ülkemiz için hayati buluyoruz" diye konuştu.
SAĞLIK ALANINDA TEKELLEŞMEYLE MÜCADELE SÖZÜNÜ VERDİ
Bu doğrultuda fikirden ticarileşemeye kadar, girişimcilerin yanında yer aldıklarını kaydeden Varank, "'Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nın 'Sağlık ve Kimya Ürünleri Çağrısı' ile 61 projeyi destekleme kararı aldık. Bu projelerin tamamlanmasıyla 2,2 milyar lirası Ar-Ge harcaması olmak üzere yaklaşık 19 milyar lira yatırım gerçekleştirilmiş olacak. Peki; hamle programı ile destekleyeceğimiz projeler arasında neler var?
Cari açığa neden olan kalça, diz, omuz, dirsek ve tümör protezleri gibi ürünlerin yerli ve milli olarak üretilmesi ya da tip 2 diyabet tedavisinde kullanılacak eşdeğer ürünlerin Türkiye'de üretilmesi, bu projelerden yalnızca 2 tanesi. Birçok Ar-Ge projesine ev sahipliği yapan Teknoparkların ve Ar-Ge merkezlerini de bakanlık olarak desteklemeye devam ediyoruz.
Buralarda da yürüyen yüzlerce çalışma mevcut. Biz Türkiye olarak sağlık teknolojilerindeki tekelleşmeyi kırmakta kararlıyız. Bunun için üniversitelerimizde, Teknoparklarda, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu enstitülerinde, Ar-Ge merkezlerinde 10 binlerce araştırmacımız var gücüyle çalışıyor. Türkiye'nin en başarılı 100 start-up listesinde sağlık alanında girişimlerimiz mevcut" ifadelerini kullandı.