Bakan Bayraktar, enerjide kaynak çeşitliliğine ve yurt dışı ortaklıklara önem verdiklerini kaydetti

Bakan Bayraktar, Türkiye'nin Somali'de petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerini kendi gemileriyle yürütebildiğini belirterek, "Somali denizlerindeki arama ve Oruç Reis gemimizin ilk görevi bu anlamda bizim için tarihi bir dönemi açıyor." dedi.

Ekonomi - 3 saat önce

Ankara

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Bakanlık'ta gazetecilere, enerji alanındaki gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu.

Oruç Reis'in Somali'ye gönderildiği 5 Ekim'in "tarihi bir gün" olduğunu ifade eden Bayraktar, geminin tümüyle Türkiye'de tasarlanan ve üretilen bir gemi olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin petrol ve doğal gazda dışa bağımlılığının azaltılması çalışmalarına 2016'da açıklanan "Milli Enerji ve Maden Politikası"yla hız verdiklerine işaret eden Bayraktar, gelinen noktada ülkede kamu ve özel firmaların günlük petrol üretiminin yaklaşık 110 bin varile ulaştığını aktardı.

Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'nda günlük 6 milyon metreküpü aşkın üretim olduğunu belirten Bayraktar, kasım-aralık gibi 7,5 milyon metreküp, gelecek yıl ilk çeyrekte ise 10 milyon metreküp üretim hedeflendiğini anımsattı.

Bayraktar, Karadeniz'de üretimin hızla artırılması gerektiğini vurgulayarak, Çanakkale'de aktivasyon çalışmaları yapılan yüzer platform sayesinde üretimin 20 milyon metreküpe yükseltileceğini ifade etti.

Yoğun arama ve üretim stratejisi kapsamında Türkiye'de aranmamış lokasyonlar ve coğrafyalarda aramalar yapılması gerektiğini anlatan Bayraktar, farklı coğrafyalarda ortaklık yöntemiyle petrol ve doğal gaz arama çalışmalarının yürütülmesini planladıklarını söyledi.

Bayraktar, Türkiye'nin Irak Basra'da ve Azerbaycan'da, Şahdeniz'de faaliyetleri bulunduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Yeni coğrafyalar, yeni hedeflerimiz var. Bunlardan bir tanesi Somali denizleri. Bir diğer alan olarak Irak'ta çok daha farklı projelerin içerisinde olmak hedefimiz. Kuzey Irak'ta şu anda üç tane petrol sahasında ortaklığımız var ama bunu büyütmek istiyoruz. Basra'da daha aktif olmak istiyoruz. Libya'da hem karada hem de Libya denizlerinde daha aktif olmak istiyoruz. Dolayısıyla buralarda da farklı coğrafyalarda da bu arayışımız devam ediyor. Önümüzdeki süreçte de buna devam edeceğiz. Somali denizlerindeki arama ve Oruç Reis gemimizin ilk görevi bu anlamda bizim için tarihi bir dönemi açıyor. Çünkü buralarda biz artık kendimiz operatör olarak, kendi gemilerimizle arama yapabilir bir ülke haline geldik."

Somali'de sismik arama sonrasında sondaj ve keşif hedeflendiğine değinen Bayraktar, ekonomik değeri olan bir buluşa imza atmayı umduklarını aktardı.

Bayraktar, yurt dışı ortaklıklarında Türkiye'ye ve piyasalara değer katacak projelerin tercih edildiğine işaret ederek, doğal gazda ihtiyacın karşılanması noktasında ithalatın yanında kaynak ve tedarik noktalarının çeşitliliğine de önem verdiklerini dile getirdi.

Doğal gazda boru hattı üzerinden ithalatın yanında sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) anlaşmalarının da yapıldığına dikkati çeken Bayraktar, doğal gazda fazla olan miktarın ihraç edilmesinin ve ihracatın artırılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Kaynak: AA

#ESHAHABER.COM.TR
Haftanın Öne Çıkanları

Koronavirüsün yeni varyantı XEC nedir? Belirtileri neler? Türkiye'de var mı?

2024-10-02 15:23 - Sağlık

Kurucusunun torunundan Süleymancılar'a sert çıkış: "Biz yöneteceğiz!"

2024-10-02 22:32 - Gündem

Domuz sanılan kadın öldürüldü

2024-10-05 19:58 - Gündem

Yurt genelinde sıcaklıklar yarından itibaren 3 ila 6 derece artacak

2024-10-02 15:07 - Yaşam

Gemileri yaktı! Arda Güler'den Ancelotti'ye rest

2024-10-01 18:32 - Spor

Stanimir Stoilov: Hak ettiğimiz bir galibiyet oldu

2024-10-05 19:48 - Spor

Harem-i İbrahim Camisi kapatıldı! Sabah ezanları 22 gündür engelleniyordu

2024-10-03 18:47 - Dünya

Macron'un İsrail'e silah ambargosu için Netanyahu'dan cevap!

2024-10-06 01:03 - Dünya

BM'de İran'ı tehdit etmişti! Netanyahu: İran yakında özgür olacak

2024-09-30 18:38 - Dünya

Manchester United transferde düğmeye bastı! Altay bavulunu toplayabilir

2024-09-30 16:03 - Spor

İlgili Haberler

Türkiye Sigorta ve TBF'den deprem bölgelerine proje

18:07 - Ekonomi

Bakan Bayraktar duyurdu: Yılbaşına kadar elektriğe ve doğalgaza zam yok!

17:47 - Ekonomi

Tokat'ta çiftçi fındıktan yüksek verim aldı

17:43 - Ekonomi

Altının kilogram fiyatı 3 milyon 50 bin liraya geriledi

17:23 - Ekonomi

Yerli ayçiçeğinden yüksek verim alan tohum üreticileri, dış pazarda söz sahibi olmak istiyor

17:22 - Ekonomi

Günün Manşetleri

On dokuz gündür hapşırma nöbetleri geçiren Benazir Aydın'ın rahatsızlığı gizemini koruyor

17:17 - Yaşam

Ürdün'den Lübnan'a tonlarca insani yardım tonlarca

15:57 - Dünya

Eski İtalya Başbakanı'ndan Öcalan itirafı: ABD'nin Türkiye talebini reddettim

15:47 - Dünya

NATO, Rusya ile ilişkilerini kınamıştı...Kuzey Kore'den sert tepki!

15:17 - Dünya

Bir yılda 17,9 milyar dolar askeri yardım...Washington’dan soykırım desteği!

14:38 - Dünya