Bakan Çavuşoğlu açıkladı: Türkiye'ye gelmek istedi! Başkan Erdoğan davet etti!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile ortak basın toplantısı düzenledi. İki isim tahıl koridoru anlaşması ve İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin konuştu.

Dünya - 2 yıl önce

Türkiye ziyareti kapsamında üst düzey görüşmelerde bulunacak olan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, saat 19.20’de Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilciliği'ne geldi. Stoltenberg, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından karşılandı. Bakan Çavuşoğlu ve Stoltenberg arasında yaklaşık 40 dakika süren görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yapıldı.Bakan Çavuşoğlu "Yeni İsveç başbakanı, cumhurbaşkanımızın davetlisi olarak gelecek hafta Ankara'ya geliyor. Kendileriyle üyelik konularını görüşme imkanımız olacak" dedi. Bakan Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları şu şekilde:

CUMHURBAŞKANIMIZ SAYESİNDE ÇÖZÜLDÜBakan Çavuşoğlu toplantıda yaptığı açıklamada, “Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü Türkiye olarak güçlü bir şekilde destekliyoruz. Karadeniz'den tahıl ihracatı konusundaki yaşanan sıkıntı Cumhurbaşkanımız sayesinde çözüldü. Kesintisiz bir şekilde devam etmesi için çabalarımızı sürdüreceğiz. İsveç ve Finlandiya'nın da NATO üyeliği gündeme geldi. 3'lü mutabakatı Madrid'de görüştük. Her iki ülke muhtıraya bağlılıklarını devam ettiriyorlar. İsveç'te kurulan hükümet bu konuda daha kararlı görünüyor. Gelecek hafta yeni başbakan Cumhurbaşkanımızla görüşmeye gelecek” ifadelerini kullandı.İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN NATO ÜYELİĞİBakan Çavuşoğlu konuşmasının devamında, “Bu iki ülkenin tam üyelik için atması gereken adımların bazısı atıldı. Şu anda henüz referandumda olan tüm unsurların bu iki ülke tarafından tam olarak uygulandığı söz konusu değil. Bizim amacımız bu iki ülkenin terörle mücadelede önemli adımlar atması. Bu konuda somut adımlar da görmek istiyoruz. İsveç Başbakanı 8 Kasım’da Ankara’da olacak. Stockholm’de de bir toplantı olacak. Bu atılacak adımlar da gözden geçirilecek. Sadece silah ambargosunu kaldırmak yetmez, bunların kalıcı olması lazım. Halkımıza dönüp bu iki ülkenin somut adımlar attığını söylememiz gerekiyor. Biz olumlu adımları attık açıkçası görüşlerimizi de dile getirdik. Önümüzdeki toplantılar önemli ve kritik olacaktır. Özellikle İsveç’ten daha umutluyuz. Açıklamaların ardından somut adımları da görmek istiyoruz” dedi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in açıklamaları;TÜRKİYE'NİN YAPTIKLARINI TAKDİRLE KARŞILIYORUZNATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Türkiye’nin NATO'nun önemli müttefiki olduğunu söyleyerek, “NATO da Türkiye'nin güvenliğine katkıda bulunuyor. Doğu Akdeniz ve Karadeniz'de desteklerimizi sürdürüyoruz. Dayanışmamız çok kritik çünkü bu neslin en büyük krizini yaşıyoruz. Ege’deki durum ve terörizmle ilgili konuştuk. İsveç ve Finlandiya’nın durumu ve Ukrayna krizini konuştuk. Ukrayna’ya son haftalarda zalimce saldırılar yapıldı. Ben Türkiye’ye Ukrayna’ya desteği için teşekkür ediyorum. Ukrayna savunmasını Türkiye sayesinde güçlendiriyor. Özellikle Cumhurbaşkanına teşekkür ediyorum. Tahıl anlaşması son derece önemli. Türkiye’nin bu önemli yaşam hattını korumak için yaptıklarını takdirle karşılaşıyoruz. Türkiye'ye Ukrayna'ya destek oldukları için teşekkür ederim. Bu sevkiyatı büyük takdirle karşılıyoruz. Türkiye Finlandiya ve İsveç bir üçlü muhtıra konusunda anlaştılar. Hem Finlandiya hem İsveç terörizmle mücadele konusunda Türkiye ile işbirliğini arttırdılar. NATO’nun kapısı elbette ki açık kalacak. Bu iki ülkenin yakın zamanda tam üye olmasını umut ediyorum. İttifaka desteği için bir kere daha Türkiye’ye teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.Öte yandan NATO'dan yapılan duyuruya göre, Stoltenberg Türkiye'deki temasları sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 4 Kasım’da bir araya gelecek. Stoltenberg aynı gün Çanakkale'yi de ziyaret edecek.

Haftanın Öne Çıkanları

Kurtlar Vadisi'nin efsane 'Pala'sıydı! Ünlü oyuncu yıllar aradan sonra ortaya çıktı

2022-10-31 05:52 - Magazin

Dinamo Kiev Fenerbahçe maçı ne zaman? TV8,5 yayınlayacak mı?

2022-10-31 13:02 - Spor

Başörtü düzenlemesinde özel madde! Mağduriyetleri giderecek

2022-11-01 21:54 - Gündem

Tebbun: Cezayirli devrimciler sömürgeci Fransa’nın zulümlerine karşı zafere ulaştı

2022-11-01 18:52 - Dünya

Sarıgül'den başörtüsü referandumu çıkışı: Sadece kadınlar oy kullansın!

2022-11-02 10:01 - Politika

Ataşehir'de geri geri kayan un yüklü kamyon iş yerine girdi

2022-10-29 10:45 - Asayiş

Bakan Çavuşoğlu açıkladı: Türkiye'ye gelmek istedi! Başkan Erdoğan davet etti!

2022-11-03 21:54 - Dünya

Türkiye Yüzyılı!... Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş mesaj! 17 başlıkta işte vizyon belgesi...

2022-10-28 15:56 - Politika

Tezgahlarda neden hamsi yok? Sebebi belli oldu

2022-11-01 22:03 - Ekonomi

Azerbaycan'dan tarihi Nahçıvan kararı: Lağvedilip Bakü'ye bağlandı

2022-11-01 17:16 - Dünya

İlgili Haberler

Dikkatlerden kaçan ayrıntı: Hizbullah lideri Nasrallah neden İran’daki törene katılmadı?

17:22 - Dünya

Cumhurbaşkanını, komutanını, misafirini koruyamadı! Sözde bölgesel güç İran

17:02 - Dünya

Haniye suikasti manşetlerde: Ateş büyüyebilir

16:28 - Dünya

Uzmanlara göre, Heniyye suikastı savaşı tüm bölgeye yayabilecek tehlikeli bir olay

15:32 - Dünya

İran'da intikam anlamına gelen kırmızı sancak göndere çekildi

15:27 - Dünya

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mali Devlet Başkanı Goita ile telefonda görüştü

17:27 - Gündem

Haniye suikasti manşetlerde: Ateş büyüyebilir

16:28 - Dünya

Haniye'nin şehit olduğu gün Fatih Altaylı'dan Erdoğan'la ilgili hadsiz sözler

16:23 - Gündem

Suriye'ye hava saldırı: Bir bina vuruldu

15:13 - Dünya

Şehit Haniye hakkında az bilinen gerçek! 15 Temmuz'dan sonra Türk bayraklarıyla...

13:33 - Dünya