Ülkemizde en çok Afyon ve Sakarya'da yetiştirilen bal kabağının çekirdekleri kuru yemiş olarak tüketilir ve kabakgiller familyasındandır. Ülkemizde en yaygın kış aylarında ve yılbaşlarında kabak tatlısı olarak tüketilir. Fakat tüketileceği alan tatlıyla sınırlı kalmadığı gibi faydaları da saymakla bitmiyor…
BAL KABAĞININ FAYDALARI NEDİR? NEYE İYİ GELİR?
A vitamini bakımından zengin olmasıyla göz sağlığını korur.
İçeriğinde bulunan C vitamini sayesinde vücudun bağışıklık direncini artırıp mikroplara karşı korur. Alerjik reaksiyonları önler.
Antioksidan özelliği sayesinden vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Çorba veya peeling olarak tasarruf edildiğinde cildin nem dengesini korur, daha parlak ve canlı görünmesini sağlar.
Diyabet hastalarına mucizevi bir nimet olan bal kabağı, kötü kolesterolü düşürür ve kalp sağlığını muhafaza eder.
İçerisinde bulunan A vitamini sayesinde beta karoten kaynağı olan bal kabağı, tok kalmaya yardımcı olur. Diyet yapanların da ilk tercihi olabilecek kadar yüksek lif içerir ve sindirimi kolaylaştırır.
Stres ve uykusuzluk gibi problemlerin çözülmesini kolaylaştırır.
İçerdiği yüksek orandaki çinko, saç dökülmesiyle doğal yollardan savaşır.
BAL KABAĞI NASIL TÜKETİLİR?
Zengin bir besin kaynağı olan bal kabağının içerisinde vitamin ve mineraller vardır. Bu yüzden sağlığa birçok faydası mevcuttur. Bal kabağını tüketirken hem daha lezzetli hem de sağlıklı halini tüketmek önemlidir. Bal kabağı tüketim seçeneklerine örnek verecek olursak;
Bal kabağı yiyecek olarak tüketileceği zaman kabuklarının ince bir şekilde ayrılması vitamin ve mineral kaybını önler.
Özellikle tüketmeden önce uzun bir süre sıcağa maruz bırakmamak gerekir.
Vitamin ve mineral kaybını engellemek adına fırınlama ya da buharda kısa süreli şekilde pişirilebilir.
Bal kabağı tatlısı yaparken sağlığa zararı dokunmaması için şeker yerine tahin-pekmez ya da bal tercih edilebilir.
Uzman kontrolünde diyabet hastaları tüketebilir.
BAL KABAĞI ZARARLARI
Uzmanlar tarafından bildirilen veya söylenen çok fazla yan etkisi bulunmamaktadır. Fakat her besinde olduğu gibi balkabağının da aşırı tüketimi belli başlı yan etkilere yol açabilir. Balkabağı A vitamini açısından çok zengin bir sebze olduğu için normalden fazla tüketildiğinde vücutta gereksiz A vitamini depolanmasına neden olur. Bu da karaciğer başta olmak üzere diğer organları yorabilir.