Simgelerin camisi 'Barbaros Hayreddin Paşa Camii' cuma günü açılıyor!
GALERİNİN DEVAMIÖzgür Gündüz/Haber7
Osmanlı mimarisi özelliklerine sahip Barbaros Hayrettin Paşa Levent Cami 12 Mayıs Cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla resmen ibadete açılıyor.
Levent'te yapımı süren Türk ve dünya denizcilik tarihinin en büyük isimlerinden Barbaros Hayreddin Paşa'nın isminin verildiği cami, denizcilik sembolleriyle dikkati çekiyor.
BU LOKASYONDAKİ EN BÜYÜK CAMİ
Caminin yapım sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan yüklenici firma sahibi Abdülkadir Kart, "Barbaros Hayrettin Paşa Cami bu lokasyondaki en büyük camilerden biri. Beşiktaş ilçesinden Sarıyer’e kadar bu aksta bu büyüklükte bir cami bulunmuyor. Mesela bu bölgede bir Cuma namazı kılmak isteseniz büyük zorluklar yaşayabilir, hatta yer bulamayabilirsiniz. Bu açıdan baktığımızda lokasyon çok doğru ve ihtiyacın olduğu bir yerdi" dedi.
İSMİNİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VERDİ
Caminin isminin nereden geldiğine ilişkin değerlendirmede bulunan Kart, “Bu semtin ismi Levent. Levent Osmanlı’da denizci demek. Barbaros Hayrettin Paşa’da bu bölgede denizcilerine eğitimler verirmiş. Buradan yola çıkarak istişareler sonucunda Cumhurbaşkanımız da Barbaros Hayrettin Paşa Levent Cami olsun diye takdir ettiler" ifadelerini kullandı.
“Cami inşaatına başlayalı 2 yıl 10 ay oldu. Bu büyüklükte bir cami için çok ideal bir süre diyebilirim" diyen Abdülkadir Kart, "Camimizin yapım maliyetleri Barbaros Hayrettin Paşa Camii Yaptırma Ve Yaşatma Derneği’ne hayırseverler tarafından yapılan başlarla karşılandı. Devletin bu anlamda bir katkısı olmadı. Bizim de yüklenici firma olarak bir kar amacımız olmadan bu işe girdik. Gönüllülük esasına göre çalışıyoruz. Kar beklentimiz olmadı" şeklinde konuştu.
MİHRAP 80 BİN PARÇA ÇİNİNİN BİR ARAYA GELMESİYLE YAPILDI
Özel olarak tasarlanan Mihrap 16 metre yüksekliğinde, birkaç yüzyıldır yapılmayan bir tekniği uygulayarak yaklaşık 80 bin parça çininin bir araya gelmesiyle yapıldı.
BÖYLE BİR MİHRAP EN SON 1500'LÜ YILLARDA YAPILDI
Caminin birçok özelliği olduğunu belirten Kart, "Kapıları özel olarak Konya’da yapıldı. Mihrabı çok özel. Böyle bir mihrap 1500’lü yıllarda Konya’nın Beyşehir ilçesinde yapılmış. Binlerce parça seramiğin bir araya getirilmesiyle yapıldı. Korkulukları, kubbesi, camları hepsi ayrı bir mimari eser” bilgilerini paylaştı.
RAHATSIZLIK VERDİK, HAKLARINI HELAL ETSİNLER
Barbaros Hayrettin Paşa Levent Cami'nin İstanbul'daki birçok güzel camiden biri olacağını ifade eden Abdülkadir Kart, sözlerine şöyle devam etti:
"Halkımızı buraya davet ediyoruz gelip görsünler. Görenler hayran kalıyor. Teşekkürlerini takdirlerini iletiyor. Biz de bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Yorgunluğumuz gidiyor. Bu arada caminin yapıp sürecinde bazen elimizde olmayan nedenlerden dolayı çevreye zahmetler, rahatsızlıklar verdik. Toz oldu, gürültü oldu. Ben buradan rahatsızlık verdiğimiz tüm vatandaşlarımızdan özür diliyorum, helallik istiyorum. Vatandaşlarımıza biraz rahatsızlık verdik ama bu güzelliği de yaşamalarına vesile olduğumuz için mutluyuz tabiki"
Abdülkadir Kart, "Camimizin yapımında emeği geçen bütün takım arkadaşlarıma, mimarımız Mehmet Güner Bey’e de ayrıca teşekkür ediyorum” ifadelerini sözlerine ekledi.
BARBAROS HAYRETTİN PAŞA CAMİ'NİN ÖZELLİKLERİ İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN