Başkan Erdoğan Rusya'nın 9 ülkeyi kapsayan teklifini açıkladı: 'Tamam' dedik

Erdoğan tahıl koridorunda Rusya'nın teklifi hakkında '(Putin) Türkiye-Katar-Rusya üçlü olarak bu işi yapalım, hatta 6 tane Afrika ülkesi belirleyelim buralara bunu gönderelim.' diyor. Biz de 'tamam' dedik.' dedi.

Gündem - 1 yıl önce

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Azerbaycan dönüşü aralarında ÜLKE TV Genel Yayın Yönetmeni ve haber7 yazarı Hasan Öztürk'ün de bulunduğu gazetecilerle yaptığı söyleşide önemli açıklamalarda bulundu.

SORU: Türkiye’nin, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar ile “Kalkınma Yolu Projesi” için görüşmeler içinde olduğunu söylemiştiniz. Projeyle ilgili somut adımlar ele alındı mı? Türkiye ve Irak arasında zaman zaman terörle mücadele operasyonları nedeniyle çıkan gerginlikler bu projeye engel teşkil edebilir mi?

Kalkınma Yolu Projesi tamamen Basra Körfezi ülkeleri, Irak ve bizi kapsayan bir proje. Fakat bu konuda Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed Bin Zayed’in çok kararlı bir duruşu var. Hatta en son görüşmemizde projenin yazılı olarak ortaya konulmasından bahisle “60 günde içinde bu projeye yönelik hazırlıkları tamamlayalım” diye bir teklifi oldu. Tabii bu Kalkınma Yolu Projesi noktasında, Amerika’nın, Japonya’nın, Hindistan’ın ve Çin’in kendilerince projeye yaklaşımları söz konusu. Projeyle Irak üzerinden Türkiye ve Avrupa’ya geçiş söz konusu. O bakımdan bizim durumumuz çok büyük önem arz ediyor. Onun için de süratle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız muhataplarıyla görüşmeleri yapıp bu işi hayata geçirmenin gayreti içerisinde olacak. Çünkü birileri anlaşmazlıkları kışkırtmanın gayreti içinde. Biz ise bu anlaşmazlıkları kışkırtmaktan çok çözüme yönelik ne gibi adımlar atarız bunun gayreti içerisinde olacağız. Çünkü Kalkınma Yolu bu coğrafyaya özellikle çöreklenmiş tüm karanlık odakları yok edecek kalkınma aydınlığının inşallah ilk adımı olacaktır. Bundan dolayı çok çok büyük önem arz ediyor. Türkiye de bu işin tam nirengi noktasında… İnşallah sonu hayır olur.

İSRAİL İLE DOĞU AKDENİZ'DE SONDAJ ÇALIŞMASI PLANI NE DURUMDA?

SORU: ABD ziyaretlerinizde İsrail’le enerji sondaj çalışması başlatılacağını söylemiştiniz. Hatta sadece Türkiye değil, Türkiye’den Avrupa’ya da enerji aktarımının yapılacağını söylemiştiniz. Bu çalışma tam olarak Akdeniz’de nerede gerçekleşecek ve çalışmaya ilişkin bir takvim var mı? Bir de Netanyahu’nun bir ziyareti söz konusu onun tarihi belli oldu mu?

Ziyaret tarihi ile ilgili Dışişleri Bakanlığımızın çalışmaları devam ediyor. Zannediyorum Ekim-Kasım gibi Netanyahu’nun hastalık nedeniyle gerçekleştiremediği ve ertelenen Türkiye ziyareti yapılır. En uygun zamanda bu ziyaretin olması için görüşme trafiği devam ediyor. Biliyorsunuz bu işlerin sekreteryası Türkiye ve İsrail Dışişleri Bakanlarına ait. Ondan sonra da biz iade-i ziyaretimizi yapacağız. Türkiye ve İsrail olarak birçok alanda iş birliği yapıyoruz. Yeni iş birliği alanlarının varlığı da bir gerçek. Özellikle Avrupa, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası oluşan konjonktürün de etkisi ile sürdürülebilir enerji kaynağı arayışında. İsrail’in kaynaklarının Avrupa’ya taşınması konusunda arayışta olduğu da herkesin malumu. En akılcı rota ise Türkiye üzerinden bu kaynakların Avrupa’ya ulaştırılması. Bunu son görüşmemizde de ele aldık, çalışmalara başladık. Diğer taraftan sondaj çalışmaları noktasında da iş birliği fırsatları bulunuyor. Bununla ilgili teknik çalışmaların yapılması talimatlarını ilgili arkadaşlarımıza verdik. En kısa sürede gerek Türkiye’de gerek İsrail’de yapacağımız görüşmelerde rota, takvim ve sondaj alanları gibi ayrıntıları da netleştiririz.

RUSYA'NIN 9 ÜLKEYİ KAPSAYAN TEKLİFİ

SORU: Türkiye özellikle son dönemde küresel krizlerin çözüm noktasında merkez haline geldi. Kafkaslardan Balkanlara, Ukrayna’dan Kuzey Afrika’ya, G20'de, NATO’da, BM’de inanılmaz diplomasi yürütüyorsunuz. Küresel bir reform hareketinin de öncüsü oldunuz aslında. BM’deki reform çağrınız sonrasında Afrika’da, Kafkaslarda yeni bir hareketlenme var. Nasıl değerlendirirsiniz? Bir de İslam dünyası için de bu yapıdaki teşkilatların reforme edilmesi yönünde bir çalışmanız var mı?

Özellikle G20 ülkelerinden öte Afrika ülkelerinin durumu bizim için çok büyük önem arz ediyor. Afrika ülkelerinin takip ettiği ülke biziz. Türkiye’yi takip ediyorlar. “Türkiye ne diyor, Türkiye nasıl bakıyor?” diyorlar. Örneğin, BM Genel Kurulu’na Afrika ülkeleri ile yaptığımız görüşmelerin hepsinde de “Türkiye ne diyor?” sorusunu işittik. Özellikle Tahıl Koridoru meselesinde de yine Sayın Putin’in Tahıl Koridoruyla ilgili hedefinde Afrika ülkeleri var. “Biz Avrupa ülkelerine tahıl göndermeyiz. Eğer gönderecekseniz Türkiye-Katar-Rusya üçlü olarak bu işi yapalım, hatta 6 tane Afrika ülkesi belirleyelim buralara bunu gönderelim.” diyor.  Biz de “tamam” dedik. Şimdi telefon diplomasisi başladı. Dışişleri Bakanlarımızla bu süreci çalıştırıyoruz ve Afrika ülkeleriyle bunu en ideal şekilde sürdürelim istiyoruz. Çünkü koridordan geçen tahılın yüzde 44’ü Avrupa ülkelerine gitti. Yüzde 14 bize geldi, yüzde 14 Afrika’ya, diğeri de farklı ülkelere ulaştı. Her yerde ifade ediyoruz, dünya değişiyor. Değişen dünyaya uyum sağlayamayan, kendini yeni şartlara uyduramayan, medeniyet yarışının gerisinde kalanlar en iyi ihtimalle etkisizleşir. Bizler attığımız adımlarda dinamik bir süreç yönetimi ortaya koyuyoruz. İslam dünyası da birlik olabilmek için kardeşliğine ekilen fitne tohumlarını temizlemeli ve samimiyetle kucaklaşmalıdır.

İslam dünyası birliğinin temelini oluşturan ilkeler çerçevesinde, değişen dünyaya uyum sağlamak, söz sahibi hale gelebilmek ve etkin bir güç olabilmek için reforma mecburdur. İslam Konferansı Örgütü’nün İslam İş Birliği Teşkilatı’na dönmesi önemli bir adımdı. Bunun gibi adımların atılması ve büyük meselelerde ağırlığını hissettirmesi gerekmektedir. Terör, göç sorunu, iklim krizleri, İslam karşıtlığı, ırkçılık gibi meseleler ortada. Bunlara karşı ortak bir tavır geliştiremezsek İslam dünyasının etkinliğinden söz edemeyiz. Yüce kitabımıza karşı alçakça saldırılarda bile gereken şekilde yeterli tepki veremeyen İslam dünyası hangi meselede ortaklaşabilir?

Haftanın Öne Çıkanları

25 yıllık eşini av tüfeğiyle öldürdü!

2023-09-20 09:38 - Gündem

Bahçelievler'de korkunç kaza: 4 ölü

2023-09-22 07:33 - Gündem

Liseli 2 genç, feci şekilde can verdi!

2023-09-21 11:57 - Gündem

Tüyler ürperten olay! Kendi avukatını ve emekli icra müdürünü canice öldürdü

2023-09-21 22:32 - Gündem

Aydın'da feci kaza: Vücuduna saplanan demir boruyla hastaneye kaldırıldı!

2023-09-24 22:27 - Gündem

Amasya'da vahşet! Taşla öldürüp, cesedi koyduğu otomobili de yaktı...

2023-09-20 15:33 - Gündem

Eski hakem Bülent Yıldırım'ın eşi Bilnur Fidan Yıldırım hayatını kaybetti

2023-09-23 23:33 - Gündem

Düğün çıkışı kavga: Uzman çavuş hayatını kaybetti!

2023-09-24 13:23 - Gündem

İzmir'de silahlı saldırı: 19 yaşındaki genç öldü!

2023-09-21 09:37 - Asayiş

Avcılar 3 gündür mahsur kalan Fransız gezgini buldu!

2023-09-25 17:53 - Gündem

İlgili Haberler

Hakem Halil Umut Meler'in darbedilmesine ilişkin davada gerekçeli karar açıklandı

14:38 - Gündem

11 ilde siber dolandırıcılık operasyonu: Gözaltılar var

14:32 - Gündem

Ticaret Bakanlığı hamburger ve dönere ilişkin gramaj denetimleri yaptı

14:27 - Gündem

Ankara merkezli 11 ilde siber dolandırıcılık operasyonu: 25 gözaltı

14:08 - Gündem

Rize'deki heyelanda kahreden detay

13:28 - Gündem

Günün Manşetleri

Hakem Halil Umut Meler'in darbedilmesine ilişkin davada gerekçeli karar açıklandı

14:38 - Gündem

Ticaret Bakanlığı hamburger ve dönere ilişkin gramaj denetimleri yaptı

14:27 - Gündem

Avustralya, Litvanya ve Estonya, UCM'nin Netanyahu hakkındaki tutuklama emrine saygı duyuyor

14:23 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Filistin Başbakanı Mustafa ile telefonda görüştü

14:13 - Dünya

Ankara merkezli 11 ilde siber dolandırıcılık operasyonu: 25 gözaltı

14:08 - Gündem