Bayramiç zeytinyağı coğrafi ürün işareti aldı

Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde yetiştirilen zeytinlerden elde edilen zeytinyağı, bölgenin 9. coğrafi işaret tescilli ürünü oldu.

Ekonomi - 2 yıl önce

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Yönetim Kurulu Başkan Selçuk Semizoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, bölgede üretilen birçok tarım ürününün, katma değeri yüksek potansiyele sahip olduğunu hatırlattı.

Çanakkale'de üretilen zeytinyağlarının ulusal ve uluslararası alanlarda markalaşmaya en uygun tarım ürünleri arasında yer aldığını anımsatan Semizoğlu, "Bayramiç Ziraat Odamızın girişimleri ve odamızın destekleriyle ilimizin 9. coğrafi işaretli ürünü olan 'Bayramiç zeytinyağı' bugün itibarıyla tescil edildi. Bizlere düşen bundan sonra Çanakkale’de üretilen zeytinyağının uluslararası bir marka olması için çalışmalar yaparak girişimlerde bulunmaktır. Bayramiç zeytinyağı tescil çalışmalarında başta Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen ise kentin tarımsal ürünlerini haksız rekabetten korumak ve özgünlüğünü tescilleyerek tarımsal ürünlerimize ayırt edici nitelikler kazandırmak adına Bayramiç Ziraat Odası başkanlığınca başvurusu yapılan Bayramiç zeytinyağının coğrafi işaret tescili olmasından dolayı büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.

Kentte, 115 farklı ürünün üretildiğini, bu ürünlerden 47'sinin üretim miktarı bakımından ülke üretiminde ilk on sırada yer aldığını vurgulayan Üzen, açıklamasında şunları kaydetti:

"Türkiye Tarım ve Hayvancılığının lokomotif şehirlerinden biridir. Çanakkale’mizde, markalaşma niteliğine sahip pek çok değerimiz bulunuyor. Bayramiç zeytinyağımızın tescillenmesi ile ilimizde coğrafi işaretli ürünlerimizin sayısı 9’a yükselmiştir. Coğrafi işaret tescili sayesinde hem üreticilerimiz kazanacak hem de tüketicilerimiz doğru ürünle buluşacaktır. Bu yüzden ilimizde yürütülmekte olan coğrafi işaret tescil alma çalışmalarını çok önemsiyoruz. Bu bağlamda bölgemizle özdeşleşen ürünlerin coğrafi işaretli ürünler listesine girmesi, pazarın genişlemesi, güçlendirilmesi ve istihdamın artırılması için Çanakkale Ticaret Borsası olarak her zaman, destek olmaya devam edeceğiz."

Üzen, Çanakkale el halısı, Ezine peyniri, Bayramiç beyazı, Bayramiç elması, Bozcaada çavuş üzümü, Geyikli zeytinyağı, Yenice kırmızı biberi, Bayramiç tahin helvasının ardından Bayramiç zeytinyağının 9. tescilli ürün olduğunu ifade etti.

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan da Bayramiç zeytinyağının geçmişinin cumhuriyet tarihine denk geldiğini belirtti.

İlçenin sahip olduğu iklim koşulları, toprak yapısı ve su kaynakları sebebi ile de lezzet bakımından farklı özelliklere sahip zeytinyağının Kaz Dağlarının yeşil altını olarak sofraların baş tacı olacağını iddia eden Pehlivan, açıklamasında şöyle dedi:

"Bayramiç zeytinyağı, coğrafi işaret tescili ilçemize hayırlı olsun. Çanakkale'mizin 9, Bayramiç'imizin ise 4. coğrafi İşaretli ürünü üreticilerimize ilçemize bereketli kazançlar getirir inşallah. Rabbim çalışmalarımızın karşılığını almayı bizlere nasip etti. Bazı kişi ve kurumlar itiraz etse de, 'Bayramiç zeytinyağı tanınabilir değil' dese de Bayramiç zeytinyağı tanınabilirliğini bu tescille ispatladı. Geçmişi cumhuriyet tarihine dayanan bir coğrafi işaretli bir zeytinyağıdır."

KAYNAK : AA
Haftanın Öne Çıkanları

Ukraynalı bakandan Lavrov'a "Tüm Yahudilerden özür dile" çağrısı

2022-05-05 19:34 - Dünya

Zelenskiy'in Türkiye sözleri gündem olmuştu! Ukrayna'dan açıklama geldi

2022-05-02 18:59 - Gündem

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Arnavutluk Meclisine hitap etti

2022-05-04 01:41 - Dünya

MAÇ ÖZETİ İZLE | Trabzonspor 2-2 Antalyaspor (Goller, Şampiyonluk Kutlaması, beIN Sports)

2022-05-01 02:21 - Spor

Burak Elmas yeni seçim tarihini açıkladı!

2022-04-30 19:07 - Spor

İstanbul'da mezarlıkta su kuyruğu

2022-05-02 01:29 - Gündem

Formula 1 Miami GP ne zaman ve saat kaçta? F1 Miami GP şifresiz veren yabancı kanallar!

2022-05-04 00:20 - Spor

MAÇ ÖZETİ İZLE | Villarreal 2-3 Liverpool (Goller, Asistler) Şampiyonlar Ligi Exxen YouTube

2022-05-04 00:28 - Spor

Fenerbahçe Opet Vakıfbank hangi kanalda CANLI izlenecek? Sultanlar Ligi Play Off finali...

2022-05-03 18:34 - Spor

İHH Karabağ'da şehit aileleri ve gazilere iftar verdi

2022-05-01 03:55 - Dünya

İlgili Haberler

Konut satışları 2 aydır artış eğiliminde, yılsonu tahminlerimiz olumlu

18:08 - Ekonomi

SGK'den "çift ödeme iadesi" başlıklı sahte e-postalar hakkında açıklama

18:02 - Ekonomi

Gümüş alış satış fiyatı ne kadar? 17 Eylül 2024 gümüş ne kadar?

17:57 - Ekonomi

Cevdet Yılmaz tarih verdi: Enflasyon yüzde 40'ın altına inecek

17:32 - Ekonomi

60 saniyede ekonomide bugün (17 Eylül 2024)

17:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

DMM, "Türk ordusu Irak'ın Duhok kentinde sivillere saldırdı" iddiasını yalanladı

19:07 - Gündem

Sea To Sky Enduro Motosiklet Yarışı'nda "şampiyonluk" hesapları yapılacak

18:48 - Spor

Şevval İlayda Tarhan ile Yusuf Dikeç, Ankara'da gençlerle buluştu

17:58 - Spor

MSB'den Denizaltı Filosu Komutanlığına özel klip

17:53 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kamu Başdenetçisi Malkoç'u kabul etti

17:33 - Gündem