Besinlerin küflü kısmını keserek yemek zararsız mı? Küflü bir şey yedikten sonra ne yapılmalı?

İhtiyacımızdan fazla gıda aldığımızda güzel bir şekilde muhafaza etmemiz gerekir. Uygun bir şekilde saklanamayan besinlerin zaman içerisinde küflenmesi kaçınılmazdır. Peki, bu besinlerin küflü tarafını kesip kalan kısmını yersek küf tüketmiş olur muyuz?

Sağlık - 9 ay önce

Yiyecekleri israf etmemek oldukça önemli ve hassas bir konu ancak ekmeğin ya da meyvenin yüzeyindeki görünür olan küfü temizledikten sonra kalanını tüketmek, küfün görünmeyen yüzeyini atladığımız anlamına gelir. Küf mantarlarının görünür olan kısımları sadece gıdada bulunduğu yerlerden birkaçı. ü

Küflerin bizim göremediğimiz ve tüm yapısına nüfuz etmiş bir kısmı daha bulunuyor. Tüm bunlara rağmen küflü bir şey yedikten sonra ne yapılmalı, küflenmiş tüm yiyecekler zararlı mıdır? Tüm detaylar için okumaya devam edin! 

5 saniye kuralı: Yere düşen yiyecekleri 5 saniye içinde yemek doğru mu?

YİYECEKLERDE BULUNAN KÜFÜN ZARARLARI NELERDİR? KÜF YEDİM BİR ŞEY OLMADI!

Küfü kesip yedikten sonra sağlık sorunları yaşamadıysanız, muhtemelen yediğiniz mantar türü insanlar için zararsız olanlardandır. Küf mantarlarının çoğunluğu insan sağlığı için zararsızdır ve sadece bazı küfler alerjik reaksiyonlara veya solunum problemlerine neden olabilecek zehirli maddeler olan mikotoksinler içerir. Bu mikotoksinler özellikle Aspergillus, Penicillium ve Fusarium gibi küfler tarafından üretilir.

Tarımsal ürünlerde, üretim sürecinde ve depolamada mikotoksinler doğal olarak oluşabilir. Özellikle aflatoksin adı verilen bir mikotoksinin kansere neden olabileceği düşünülmektedir ve bu madde en çok mısır ve yer fıstığında bulunur.

Küflerden kaynaklanan toksinler genellikle ısıya dayanıklıdır, bu nedenle pişirme sürecinde yok olmazlar. Ayrıca, küfler buzdolabında ve donmuş ortamlarda bile büyüyebilir. Tuzlu, şekerli ve asitli ortamlarda da hayatta kalabilirler. Bu nedenle küflü yiyecekler yemek ciddi hastalıklara neden olabilir ve nadir de olsa aşırı terleme, titreme, kas güçsüzlüğü, seğirme, baş ağrısı, ateş ve kusma gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.

Brusella hastalığına nedir, ne iyi gelir? Brusella hastaları ne yememeli?

Küflü yiyecekleri yemenin sadece uzun süreli tüketimde riskli olduğunu unutmamalıyız. Bir kereliğine küflü bir besin tükettiğinizde hastalanma ihtimaliniz düşüktür. Ancak evcil hayvanlar için küflü yiyecekleri vermek doğru bir davranış değildir, çünkü bu hayvanlarda hastalığa ve hatta ölümlere neden olabilir. Evde yaşayan köpekler, özellikle çöpe veya atıklara erişimleri olduğunda bu risk altındadır. Bu nedenle hem kendi sağlığımızı korumak hem de hayvan dostlarımızı korumak için küflü yiyecekleri tüketmekten kaçınmalıyız.

KÜFLÜ PEYNİR ZARARLI MI?

Küflü peynirin zararlı olup olmadığı konusunda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Yumuşak peynirlerin yüksek su içeriği nedeniyle küfün derinlere yayılması daha olasıdır. Ancak sert peynirlerin yoğun yapısı, küfün genellikle yüzeyde hayatta kalmasına yol açar. Bu durumda, küfün etrafını birkaç santimetre keserek geri kalan bölümü tüketmek uygun olabilir.

Küflü peynirlerin üzerindeki her mantar zararlı değildir. Aslında, bazı peynirlerin üretim sürecinde kullanılan mantarlar, peynirin karakteristik tat ve dokusunu oluşturmak için kasıtlı olarak eklenir. Bu tip peynirler güvenle tüketilebilir.

BU KÜFLÜ GIDALARDAN MUTLAKA KURTULUN!

Et ve et ürünleri: Eğer ette küf tespit ederseniz, hemen atın. Küflenmiş et tüketmek sağlık açısından ciddi riskler taşır.

Yoğurt, ekşi krema ve yumuşak peynir: Yumuşak peynirlerin yüksek su içeriği, küfün derinlere yayılmasına neden olabilir. Bu nedenle, küflenmiş yumuşak peynirleri tüketmeyin ve atın.

Yumuşak meyve ve sebzeler: Küflenmiş meyve ve sebzeleri kesinlikle tüketmeyin. Yumuşak yapıları küfün içlerine nüfuz etmesini kolaylaştırır ve tüketmeleri sağlık açısından risklidir.

Ekmek ve unlu mamuller: Eğer ekmek küflenmişse, küflü bölümleri keserek geri kalanını kullanmayın. Küf, ekmeklerin içine nüfuz edebilir ve zararlı olabilir.

Fıstık ezmesi, fındık ve baklagiller: Eğer bu ürünlerde küf gözlemliyorsanız, hemen atın. Bu gıdaların içindeki küf tehlikeli olabilir ve sağlığınızı tehdit edebilir.

Reçeller ve jöleler: Küflenmiş reçelleri ve jöleleri kesinlikle tüketmeyin. Reçel ve jölelerdeki küf sağlık açısından zararlı olabilir.

BU KÜFLÜ GIDALARI TÜKETEBİLİRSİNİZ!

Havuç, lahana ve dolmalık biber gibi sert meyve ve sebzeler: Düşük nem içeriğine sahip olan sert meyve ve sebzelerde küf oluşumu daha az olabilir. Bunları dikkatlice inceleyin ve küflenmiş bölümleri keserek geri kalanını kullanabilirsiniz.

Sert peynir: Sert peynirlerin yoğun yapısı, küfün yüzeyde kalmasına ve içe nüfuz etmemesine yardımcı olur. Küflenmiş kısımları en az 2,5 santimetre keserek geri kalanını tüketebilirsiniz.

Haftanın Öne Çıkanları

Ebru Gündeş'in son hali sevenlerini korkuttu: Estetik kurbanı oldu

2023-12-15 10:43 - Magazin

Şırnak Aşiret Lideri Abdurrahim AVCIOĞLU: Jandarma Genel Komutanına Kimse Hedef Gösteremez.

2023-12-14 15:24 - Politika

Çıplak yatak pozuyla Instagram'ı salladı: Merve Taşkın'ın isteği dikkat çekti

2023-12-15 17:38 - Magazin

23 yaşındaydaki Hanife'den acı haber!

2023-12-14 13:02 - Gündem

Dizi setinde korkunç kaza! Kardeşlerim'in Akif'i Celil Nalçakan duyurdu

2023-12-16 13:38 - Magazin

Ünlü oyuncu boşanmasını nikah cüzdanını yırtarak kutladı! 'Evlilikte köleliğe son'

2023-12-15 15:18 - Magazin

Düzce'de ormanlık alanda erkek cesedi bulundu

2023-12-11 18:09 - Asayiş

X sınıfı güneş patlaması gerçekleşti... İlk olumsuz haberler ABD'den geldi

2023-12-16 14:53 - Teknoloji

TÜKETİCİNİN EVRENSEL HAKLARI SEMPOZYUMU SONUÇ BİLDİRİSİ

2023-12-13 14:10 - Politika

Sevişme sahnesi diziye damga vurdu! Kuş Uçuşu'nun 2. sezonunda Miray Daner bombası

2023-12-15 12:09 - Politika

İlgili Haberler

Zihin egzersizleri hafif bilişsel bozukluğu olan yaşlıların hafızasını güçlendiriyor

12:03 - Sağlık

Dünyadaki metan salınımının yaklaşık üçte ikisi insan aktivitelerinden kaynaklanıyor

14:13 - Sağlık

Bilim insanlarını şaşırtan keşif: Kanser hücrelerini öldüren bakteri bulundu!

14:12 - Sağlık

12 bin 519 doktorun ataması yapıldı!

21:43 - Sağlık

Gece geç uyuyanlarda tip 2 diyabet riski, erken uyuyanlara kıyasla daha yüksek

20:22 - Sağlık

Günün Manşetleri

Orman sınırları içindeki kanuna aykırı yapılar için el koyma kararı alınabilecek

12:52 - Ekonomi

Meksika Körfezi'ni vurması beklenen Fracine Tropikal Fırtınası kasırgaya dönüştü

12:42 - Dünya

Kore gazisi anılarını evinin köşesinde canlı tutuyor

12:37 - Yaşam

Kamu alımlarında yapay zeka dönemi başlıyor

12:32 - Teknoloji

Bakanlar Göktaş ve Tunç, Narin Güran'ın kabrini ziyaret edecek

12:28 - Gündem