Bıçak ve balta ile saldırdı: Çocuğu olanlar dikkat! Uzman isimler o oyunlar için uyarıyor

Savaş oyunlarının şiddete teşvik ettiğini söyleyen uzmanlar, aileleri uyardı. Uzmanlar, çocukların gelişimi üzerinde kalıcı tehditler oluşturabilme tehlikesine karşın sanal oyunlarda bir denetim mekanizmasının olması gerektiğini söylüyor.

Gündem - 4 hafta önce

ESHAHABER GÜNCEL GÜNDEM HABERLERİ....

Haber7 - Özel

Sanal dünya çocukların zihnine zehir saçmaya devam ediyor.

Eskişehir’de oynadığı savaş oyununun etkisi altına girerek bıçak ve balta ile saldırdığı 5 vatandaşı yaralayan 18 yaşındaki saldırgan kamuoyunun gündeminde. 

Tepebaşı ilçesi Uluönder Mahallesi'nde bulunan Şehit Rüstem Demirbaş Parkı'nda meydana gelen olayda, 18 yaşındaki saldırgan çay bahçesinde oturan şahıslara bıçakla saldırdı. Hücum yeleği, kask ve gözlük kullanarak yüzünü maskeyle gizleyen şahıs bölgede bulunan 5 vatandaşı bıçakladı. Gözaltına alınan şüpheliden, Nazi sembolleriyle kaplı teçhizat çıktı.

Eskişehir'deki bıçaklı saldırıya ilişkin soruşturma başlatıldı.

Olay sonrası sosyal medyada sanal oyunların tehlike taşıdığı ve erişim engelinin getirilmesi tartışma yarattı. Son dönemde bilgisayar oyunlarına ilişkin gelen kısıtlamaların sebebi 'suça teşvik' olmasıyken, bir başka oyunlara da erişim engeli gelecek mi sorusu akıllara geldi. Ebeveynler ise çocukları sosyal medyada ki tehlikeden korumak istiyor. Konuya ilişkin konuşan uzman isimler ise burada kontrol mekanizmasının 'ebeveynler' olduğunu söylüyor. 

Gündeme gelen olay sonrası sanal oyunların psikolojik etkilerini Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Taha Can Tuman, bu oyunların denetim mekanizmasını Sosyal Medya Uzmanı Abdi Baktur ve yaşanan saldırının detaylarını Araştırmacı - Yazar Said Ercan Haber7'ye değerlendirdi. 

 

 

EBEVEYNLER DİKKAT! “BU OYUNLAR TEHLİKE SAÇIYOR”

Oyun bağımlılığının tehlikelerine değinen Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Taha Can Tuman, oyun oynarken çocukta oluşan isteğin ‘haz’ duygusunu tetiklediğini ve bu duygu ile daha uzun sürelerde iç güdüsel olarak oyun oynamak istemesine neden olduğunu belirtti. Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Taha Can Tuman, kişinin oyundan eksik kaldığında yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması ile saldırganlaştığını dile getirdi.

Yaşanan olayda ebeveyn kontrolünün önemine değinen Doç. Dr. Taha Can Tuman, sanal oyunlardaki sohbet, oyunun içeriği gibi unsurların ebeveynler tarafından kontrol edilmesi gerektiğini ifade etti. Şiddet içeren oyunların çocukları da şiddete teşvik ettiğini açıklayan Tuman, çocukların ergenlik döneminde de bu tarz oyunlardan uzak kalarak farklı aktivitelere yöneltilmesi gerektiğini söyledi.

 

 

“DİJİTAL OYUNLARA DENETİM GELMELİ”

Sanal oyunlarda hem ebeveyn hem de kamusal anlamda bir denetimin olması gerektiğini söyleyen Sosyal Medya Uzmanı Abdi Baktur, internet ortamının Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından denetlenmesinin altını çizdi. Roblox oyununa erişim engeli getirilmesine değinen Uzman İsim Abdi Baktur, dijital platformlarda yeni bir yönetmenliğin çıkabilmesi için emsal olabileceğini belirtti.

İnternet bağımlılığına değinen Abdi Aktur, çocukların çevrimiçi ortamda kontrollü şekilde denetlenmesi gerektiğini belirtti. Aktur, bir oyunun piyasaya sürülmeden önce denetleyen bir mekanizmasının yaşanacak olayların bir kısmının önüne geçebileceğini de dile getirdi.

 

 

BAKANLIKLARA SESLENDİ: "GEREKİRSE YASAKLANMALI"

Sosyal medyanın her kullanıcıyı etkilediğini ifade eden Araştırmacı – Yazar Said Ercan, yaşanan olayın planlı olduğunu ancak alt mesajının ise oldukça derin olduğunu vurguladı. Said Ercan, Eskişehir’deki saldırgan gencin 17 sayfalık bir saldırı kitapçığı hazırladığını ve orada “Christchurch cami saldırılarına” göndermelerde bulunmasına dikkat çekti. Oyun ve ideolojinin bir araya gelmesi ile bir dehşetin yaşandığını belirten Ercan, dijital bir sapmanın yaşandığını dile getirdi. Saldırganın bıraktığı notlarda ‘görünür olma’ isteğine vurgu yapan Said Ercan, ebeveynlere bu noktada hem kontrol hem de çocuklarla sağlıklı iletişim kurulması noktasında uyarılarda bulundu.

Oyunlara önlem alınması gerektiğini söyleyen Said Ercan, filmlerde ki gibi yaş sınırı getirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’de oyunların bir yaş sınırı olmaması ile ailelerin de bu oyunlarla dijital dünyaya uzak olmasını eleştiren Ercan, ebeveynlerin medya okuryazarı olması gerektiğini açıkladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na seslenen Said Ercan, bu tarz oyunların Türkiye’ye girişi olmadan detaylı bir süzgeçten geçmesi gerektiğini ve gerekirse yasaklanması gerektiğini dile getirdi.

#ESHAHABER.COM.TR
Haftanın Öne Çıkanları

Görevden alma ve atama kararları Resmi Gazete'de!

2024-08-10 09:02 - Gündem

Son dakika haberi: 5 ilimizden peş peşe kötü haber! Anında harekete geçildi...

2024-08-12 18:57 - Gündem

EDİP SEMİH YALÇIN MHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI İSTANBUL MİLLETVEKİLİ

2024-08-11 16:53 - Politika

Beyaz Saray'dan Orta Doğu açıklaması! 'İsrail'i savunacağız fakat...'

2024-08-07 03:07 - Dünya

ABD'yi kızdıracak 'S-400' hamlesi! Kaynaklar doğruladı, süreç başladı...

2024-08-08 13:08 - Dünya

Kenan İmirzalıoğlu Kim Milyoner Olmak İster'e veda etti! Yerine sürpriz isim

2024-08-09 09:38 - Gündem

Esenyurt'ta büyük yangın!

2024-08-13 17:22 - Gündem

Netanyahu'dan İran ve Gazze duyurusu! Son dakika savaş itirafı: Savaşı bitirmek...

2024-08-08 22:03 - Dünya

ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya'dan sürpriz bildiri: Artık zaman kalmadı...

2024-08-12 23:13 - Dünya

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görevde 10. yılı pay

2024-08-10 19:28 - Gündem

İlgili Haberler

Son dakika: Narin Güran cinayeti davasında sürpriz gelişme! Avukat davadan çekildi...

23:48 - Gündem

Haksız hüküm giydi 50 milyon dolar aldı!

23:28 - Gündem

1 TL indirim için öldürülen baba ve kız son yolculuğuna uğurlandı

23:23 - Gündem

Fahrettin Altun: Türkiye için bağımlılıklara karşı mücadelemizi hep birlikte sürdürmeliyiz

22:42 - Gündem

Narin Güran'ın ölümüyle ilgili son dakika gelişmesi! Kritik isim tutuklandı

22:27 - Gündem

Günün Manşetleri

Bakan Fidan'dan Ayşenur Ezgi Eygi'yi katleden İsrail hakkında açıklama

23:57 - Politika

Son dakika: Narin Güran cinayeti davasında sürpriz gelişme! Avukat davadan çekildi...

23:48 - Gündem

Fahrettin Altun: Türkiye için bağımlılıklara karşı mücadelemizi hep birlikte sürdürmeliyiz

22:42 - Gündem

Narin Güran'ın ölümüyle ilgili son dakika gelişmesi! Kritik isim tutuklandı

22:27 - Gündem

Narin'in mezarı başında korkunç ağıt! Akrabasının sözleri kan dondurdu...

22:17 - Gündem