Bill Gates'e göre teknoloji insanların yerini alamayabilir, ancak 3 günlük bir çalışma haftasını mümkün kılabilir.
Milyarder, Salı günü yayınlanan "What Now?" podcast'inde Trevor Noah'a katıldı. Noah, yapay zekanın istihdam üzerindeki tehdidini sorduğunda Gates, bir gün insanların "bu kadar çok çalışmak zorunda kalmayacağı" bir zamanın gelebileceğini söyledi.
Gates, "Sonunda haftada sadece üç gün çalışmanız gereken bir topluma ulaşırsanız, bu muhtemelen sorun olmayacaktır" dedi.
İNSANLARIN HAFTADA BEŞ GÜNDEN FAZLA ÇALIŞMAK ZORUNDA OLMADIĞI BİR DÜNYA...
"Makinelerin tüm yiyecek ve eşyaları yapabildiği" ve insanların geçimlerini sağlamak için haftada beş günden fazla çalışmak zorunda kalmadığı bir dünya olabilir.
Yapay zeka bazı olumlu değişimleri beraberinde getirebilecek olsa da, Gates daha önce yapay zekanın yanlış kullanılması halinde ortaya çıkabilecek riskleri kabul etmişti. Temmuz ayında yapay zekanın potansiyel etkileri hakkında 3.000 kelimelik bir blog yazısı yayınladı.
Gates o zamanlarda "Yapay zekanın etkisinin Sanayi Devrimi kadar dramatik olacağını düşünmüyorum, ancak kesinlikle PC'nin piyasaya sürülmesi kadar büyük olacak. Kelime işlem uygulamaları ofis işlerini ortadan kaldırmadı ama sonsuza kadar değiştirdi. İşverenler ve çalışanlar uyum sağlamak zorundaydı ve sağladılar." demişti.
BİLL GATES GİBİ DÜŞÜNEN BAŞKALARI DA VAR
Ve Gates, daha kısa bir çalışma haftası öngören tek iş dünyası devi değil. JPMorgan CEO'su Jamie Dimon, yeni nesil çalışanların yapay zeka nedeniyle yalnızca 3,5 günlük bir çalışma haftasına sahip olacağını söyledi.
Dimon Ekim ayında Bloomberg'e verdiği demeçte, "Çocuklarınız 100 yaşına kadar yaşayacak ve teknoloji sayesinde kanser olmayacak ve muhtemelen haftada üç buçuk gün çalışıyor olacaklar" dedi.
Gates bir zamanlar uykuyu tembellik olarak görüyordu ve Noah'a 18 yaşından 40 yaşına kadar hayatının Microsoft'tan ibaret olduğunu söylemişti. Şimdi ise "hayatın amacının sadece iş yapmak olmadığını" düşünüyor.
ABD'deki ve yurtdışındaki şirketler dört günlük çalışma haftasının etkinliğini test ediyor. Bazıları iş-yaşam dengesi ve verimliliğin arttığına dair olumlu raporlar vermiştir.