KOSGEB’in KOBİ’ler için uyguladığı KOBİGEL çağrısı ile dijitalleşme bağlamında 311 işletmeye 340 milyon liralık destek sağlanacak, verimlilik ve rekabetçilik başlığında ise 1,7 milyar lira bütçeye sahip bin 374 projeyi desteklenecek. Toplamda bin 685 imalatçı KOBİ’ye 2 milyar 42 milyon liralık destek verilecek.
İMALAT SANAYİNDE DİJİTALLEŞME
KOSGEB, 2019 yılından bu yana imalatçı KOBİ’lere yönelik olarak KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında “İmalat Sanayinde Dijitalleşme” başlıklı çağrılara çıkıyor. Geçen yılın sonunda açılan KOBİGEL çağrısında, hem kapsam genişletildi hem de destek üst limitlerini arttırıldı.
REKABETÇİLİK VE VERİMLİLİK
Son çağrıda, dijitalleşme başlığının yanına rekabetçilik ve verimlilik modülü de eklendi. Daha önce işletme başına 1 milyon lira olan üst limit, dijitalleşme başlığında 2 milyona çıkartıldı. Yeni ilave edilen rekabetçilik ve verimlilik başlığı için de destek üst limiti 1 buçuk milyon lira olarak belirlendi.
ACİL DESTEK KREDİSİ
KOSGEB’in verdiği destekler şöyle:
KOSGEB eliyle deprem bölgesinde yer alan KOBİ’lerin acil ihtiyaçlarını karşılamak üzere KOSGEB Acil Destek Kredisi Programı'nı da devreye girdi. Bu sayede küçük ve orta ölçekli işletmelere 1,5 milyon liraya kadar faizsiz kredi desteği sağlandı.
BORÇLAR SİLİNDİ
Afet bölgesindeki işletmelerin KOSGEB’e olan 2023 yılı borçlarının tamamı silindi.
KONTEYNER DESTEĞİ
Deprem bölgesindeki sorunlardan bir tanesi de iş gücünün tekrar çalışmaya başlayabilmesi için barınma ihtiyaçlarının karşılanması, Bu noktada KOBİ’lere konteyner başına 30 bin liraya kadar destek verilecek.
DESTEKLER DEVAM EDİYOR
KOSGEB, ülke genelindeki çalışmalarına da tüm hızıyla devam ediyor. Hem üretim süreçleri hem de pazarlama ve satış faaliyetleri açısından dijitalleşme artık bir tercih değil zorunluluk. Bu manada biz, KOBİGEL yani KOBİ Gelişim Destek Programı başlığı altında 2019 yılından bu yana ‘İmalat Sanayinde Dijitalleşme’ çağrılarına çıkıldı.
KAPSAMI GENİŞLEDİ
KOSGEB’in bu desteği sayesinde imalatçı KOBİ'lerin üretim süreçlerini dijitalleştirmelerine, verimliliklerini artırmalarına, üretim kalitelerini yükseltmelerine ve en önemlisi saniyede kullanılabilecek dijital teknolojilerin artık yerli ve milli imkanlarla geliştirilmesine katkı sağlanıyor.
6 BİNE YAKIN BAŞVURU
Daha önce işletme başına 1 milyon lira olan destek üst limit, dijitalleşme başlığında 2 milyon liraya çıkarıldı. Yeni ilave edilen rekabetçilik ve verimlilik projelerine verilecek destek de 1,5 milyon lira olarak belirlendi. KOBİGEL destek programı kapsamında, 6 bine yakın sistemde başvuru oldu.
935 PROJE HAK KAZANDI
Dijitalleşme başlığında toplamda 311 işletmenin projeleri için 340 milyon liralık destek sağlanacak. Verimlilik ve rekabetçilik başlığında ise 1,7 milyar lira bütçeye sahip bin 374 projenin desteklenmesine karar verildi. Yani toplamda bin 685 imalatçı KOBİ’ye 2 milyar 42 milyon liralık destek verilecek. Son üç yılda, KOBİGEL kapsamında 935 projenin desteklenmeye hak kazandı.
KOSGEB, İmalat Sanayinde Dijitalleşme temasıyla ilk olarak 2019 yılında çıktığı çağrıda, 258 projeye 72 milyon, 2020 yılında 396 projeye 158 milyon, 2021’de de 281 projeye için 116 milyon liralık destek ödemesi yaptı. Böylece KOSGEB toplamda 935 projeye 346 milyon liralık ödeme yapmış oldu.