BM, dünya genelinde zorla yerinden edilenlerin sayısının 120 milyona ulaştığını bildirdi

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), küresel olarak zorla yerinden edilenlerin sayısının 120 milyona ulaştığını bildirdi.

Dünya - 10 ay önce

Cenevre

BMMYK, "Zorla Yerinden Edilmede Küresel Eğilim 2024" başlıklı raporunu yayınladı.

Raporda, zorla yerinden edilmede 12 yıllık üst üste artışın yaşandığı bildirilirken, geçen yılın rakamların dünya genelinde tarihi yeni seviyelere ulaştığı kaydedildi.

Toplam rakamın Mayıs 2024 itibarıyla 120 milyona ulaştığı belirtilen raporda, Sudan, Gazze ve Myanmar'da devam eden çatışmaların yeni yerinden edilmeleri tetiklediği ve bunlara acilen çözüm bulunması gerektiğinin altı çizildi.

Yerinden edilmelerdeki artışın, yeni ve uzun süredir devam eden krizlerin çözülmesindeki "başarısızlığı" yansıttığı vurgulanırken, bu durum karşısında dünyanın kayıtsızlığına ve eylemsizliğine karşı uyarı yapıldı.

Raporda, zorla yerinden edilenlerin sayısının dünyanın en yoğun 12'nci nüfus yoğunluğuna sahip Japonya ile eşdeğer olduğu kaydedildi.

Yerinden edilme rakamlarının artmasına Sudan'daki devam eden yıkıcı çatışmaların en büyük katkıyı yaptığı belirtilirken, Nisan 2023'ten bu yana ülke içinde 7,1 milyondan fazla kişi yerinden edildi ve 1,9 milyon Sudanlının da komşu ülkelere geçtiğine değinildi.

Gazze Şeridi'nde 1,7 milyon insanın yerinden edildiği tahmin ediliyor

Raporda, "2023 yılı sonunda toplam 10,8 milyon Sudanlı yerinden edildi. Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Myanmar'da geçen yıl şiddetli çatışmalar nedeniyle milyonlarca kişi ülke içinde yerinden edildi." ifadesi kullanıldı.

BM Yakın Doğu'daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA), 2023'ün sonu itibarıyla Gazze Şeridi'nde yaşanan yıkıcı şiddet nedeniyle 1,7 milyona yakın insanın (nüfusun yüzde 75'i) yerinden edildiğini tahmin ettiği kaydedilirken, bazı Filistinli mültecilerin birden çok kez yerinden olduğu ifade edildi.

Suriye'nin, 13,8 milyon kişinin ülke içinde ve dışında zorla yerinden edilmesiyle dünyanın en büyük yerinden edilme krizi olmaya devam ettiğinin altı çizildi.

Raporda, şunlar kaydedildi:

"(Dünya genelinde) Yerinden edilme rakamlarındaki en büyük artış, çatışmalardan kaçıp kendi ülkelerinde kalan kişiler nedeniyle yaşandı. Ülke İçinde Yerinden Edilme İzleme Merkezine (IDMC) göre, bu sayı 68,3 milyon kişiye yükseldi. Bu da son 5 yılda neredeyse yüzde 50'lik bir artışa karşılık geliyor."

5 milyondan fazla ülke içinde yerinden edilmiş kişi menşe ülkelerine geri döndü

Mültecilerin ve uluslararası korumaya ihtiyaç duyan diğer kişilerin sayısının, BMMYK ve UNRWA'nın yetki alanı altındakiler dahil 43,4 milyona yükseldiği bildirildi.

Raporda, mültecilerin büyük çoğunluğu komşu ülkelerde barındığı hatırlatılırken, bunların yüzde 75'inin düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşadığına işaret edildi.

2023'te dünya genelinde 5 milyondan fazla ülke içinde yerinden edilmiş kişinin ve bir milyondan fazla mültecinin menşe ülkelerine geri döndüğünü vurgulandı.

Öte yandan iklim krizi ve bunun zorla yerinden edilmiş insanları nasıl giderek artan ve orantısız bir şekilde etkilediğine ilişkin yeni analizler de raporda aktarıldı.

BM'den mülteciler ve onlara ev sahipliği yapan ülkelerle "dayanışma" çağrısı

Raporda görüşlerine yer verilen BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, bu keskin ve giderek artan rakamların arkasında sayısız insanlık trajedisi yattığını vurgularken, "Bu acı, uluslararası toplumu zorla yerinden edilmenin temel nedenleriyle mücadele etmek için acilen harekete geçmeye teşvik etmeli." ifadelerini kullandı.

Savaşan tarafların, savaşın temel yasalarına ve uluslararası hukuka saygı duyması gerektiğinin altını çizen Grandi, çatışmalara, insan hakları ihlallerine ve iklim krizine yönelik daha iyi işbirliği ve ortak çabaların olmaması halinde, yerinden edilme rakamlarının artmaya devam edeceğini, bunun da yeni sefaletlere ve maliyetli insani müdahalelere yol açacağını belirtti.

Grandi, "Mülteciler ve onlara ev sahipliği yapan toplulukların dayanışmaya ve yardım eline ihtiyacı var. Onlar, dahil olduklarında toplumlara katkıda bulunabilirler ve bulunuyorlar." ifadelerini kullandı.

Geçen yıl milyonlarca insan evlerine döndüğünü hatırlatan Grandi, bunun "önemli bir umut ışığı" olduğunu da kaydetti.

Haftanın Öne Çıkanları

Bilecik'te ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü

2024-06-13 04:43 - Gündem

Otomobil kamyona ok gibi saplandı: Genç kadın hayatını kaybetti!

2024-06-09 23:47 - Asayiş

Bodrium Hotel & SPA Genel Müdürü Yiğit Girgin: “Ortak akılla, 12 ay sürdürülebilir turizm için çalışmalıyız"

2024-06-09 13:46 - Ekonomi

Ankara'da sağanak nedeniyle bazı metro girişleri ve alt geçitleri su bastı

2024-06-08 16:23 - Gündem

Amedspor'dan Belhanda açıklaması!

2024-06-10 19:07 - Spor

Ankara'da korkunç kaza: Anne ve kızı hayatını kaybetti!

2024-06-12 08:58 - Asayiş

TUSAŞ'ta bayrak değişimi

2024-06-11 18:08 - Teknoloji

Antalya'da ameliyat olan kadın 1,5 yıldır karnında unutulan iğne ile yaşıyor

2024-06-11 16:03 - Yaşam

Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu hayatını kaybetti

2024-06-09 22:27 - Gündem

Milli atıcı Şevval İlayda Tarhan'dan Paris 2024 kotası

2024-06-10 09:13 - Spor

İlgili Haberler

İsrail savaş uçakları Gazze'de bir okulu bombaladı: Çok sayıda şehit ve yaralı var

21:28 - Dünya

Kral Charles imzaladı! İngiltere'de çıkan yeni yasaya Türk gencin adı verildi

21:18 - Dünya

Trump, en yüksek gümrük tarifesini bakın hangi ülkeye uyguladı

21:03 - Dünya

Filistinli şehit gazetecinin veda mektubu yürek dağladı: Görevimi yerine getirdim...

20:58 - Dünya

AB'den son dakika ABD kararı! Trump'a resti çektiler: NATO üyelerinin...

18:57 - Dünya

Günün Manşetleri

Kemal Kılıçdaroğlu açıkladı: Kurultayda aday değilim!

19:12 - Politika

AB'den son dakika ABD kararı! Trump'a resti çektiler: NATO üyelerinin...

18:57 - Dünya

Devlet Bahçeli'nin sahalara dönüş tarihi belli oldu!

18:27 - Politika

Muharrem İnce'nin başörtüsü takan TRT personeline yönelik verdiği önerge gündem oldu

18:13 - Politika

İsrail'den Suriye lideri Şara'ya Türkiye tehdidi: Seni uyarıyorum yoksa bedel ödersin

18:02 - Dünya