İstanbul’da SİT alanında olmasına rağmen Boğaz’a nazır alanları talan etmeye çalışanlar kamuoyunun tepkisini topluyor. Bütün İstanbullulara ait olan Boğaz manzaralı alanları çevreleyip lüks meskenler diken “seçkin” zümre, oluşturdukları korunaklı konfor alanlarında doğa katliamı gerçekleştirdikleri gibi yapı kanunlarını da ayaklar altına alıyorlar.
MAHİROĞLU'NUN VİLLASI DURDURULAMADI
Üsküdar Vaniköy’de son örneği görülen yapı skandalının bir benzeri Sarıyer’de yaşanıyor. CHP’ye yakın Halk TV’nin Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Mahiroğlu’nun boğaz öngörünüm bölgesindeki kaçak inşaatına dair tartışmalar sürüyor. Mahiroğlu, geçtiğimiz yıl villasına izinsiz olarak kat eklemişti. Tepkiler üzerine yıkılan kaçak yapının yerine Mahiroğlu’nun bu defa çelik konstrüksiyonla yeni bir inşaata başladığı iddia edilmişti.
4.5 milyon dolarlık villanın kapısındaki mührü iki defa kıran Mahiroğlu’nun “kış bahçesi” inşasına başladığı öne sürülmüştü.
BİLİRKİŞİ RAPORUNDA SIRALANDI
Kaçak inşaatla ilgili Mahiroğlu'na “imar kirliliğine neden olma” suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi, 3 kişilik bilirkişi heyetiyle kaçak villa inşaatında keşif yapmış ve rapor hazırlamıştı.
Raporlarda, heyetin geçtiğimiz yıl kasım ayında yaptığı keşif sırasında, yapının kazı ve temel üst kotuna kadar olan kısmı, taşıyıcı sistem bölümü, çatı örtüsü ve dış duvar işlerinin tamamlandığının tespit edildiği hatırlatıldı. Yeniden yapılan bu keşifte, yapının dış kapı ve pencere işleri, tesisat alt yapısı, iç sıvaları, dış cephe kaplamaları tamamlandığı saptandı. İnşaatın ilerlediğinin görüldüğü belirtilen raporda, yeniden yapılan ölçümler ile geçtiğimiz yıl yapılan keşif sırasında yapılan ölçümlerin aynı olduğuna vurgu yapıldı.
Villadaki kaçak kısımların ruhsata bağlandığına dair ise herhangi bir belgenin, tadilat ruhsatının bulunmadığı ilk raporda dile getirilmişti.
İlk rapordaki tespitlere göre, yapıyı eski haline getirme çalışmaları projesiz yapıldı. Bodrum katta yapılan ölçümlerde, bodrum katın alanının yaklaşık 63 metre kare olduğu tespit edildi.
İzne tabi olan binanın taşıyıcı unsurlarını etkileyen bu inşaat faaliyetleri için dava dosyasında herhangi bir tasdikli ve onaylı proje veya izin belgesinin olmadığı hatırlatıldı.
3 KAT BÜYÜTTÜ
Sabah gazetesinin haberine göre, söz konusu villa tüm hukuksuzluklara rağmen tamamladı. 4,5 milyon dolara satın alınan ve 300 metrekareden 900 metrekareye çıkarılan villanın son hali görüntülenmişti. Villada mimarlar iç ve dış dekorasyon çalışmaları yürütürken, işçiler de çevre düzenlemesine devam ediyordu.
Mahiroğlu’nun kaçak inşaatı, villanın üst kısmında yer alan ve site sakinlerinin ortak kullanımında olan hem basketbol hem de tenis oynadığı alana kadar büyüttüğü belirtilmişti. Göz göre göre süren hukuk dışı inşaat çalışmasına dahil edilen bu bölüme, kış bahçesi kondurulduğu, havuza da şezlong ile şemsiyenin atıldığı kaydedilmişti.
#ESHAHABER.COM.TR