Boğaz kuruluğuna ne iyi gelir? Boğaz kuruluğuna iyi gelen doğal yöntemler...

Boğaz kuruluğunun en önemli nedeni yanlış nefes alıp verme, sağlıksız beslenme ve bir takım zararlı alışkanlıklardır. Günlük hayatta sıklıkla görülen boğaz kuruluğu eğer, alerji, reflü ve farenjit gibi hastalıklardan dolayı görülmüyorsa bazı alışkanlıkların değiş

Sağlık - 2 yıl önce

Boğaz kuruluğunun en basit nedeni yanlış nefes almaktan kaynaklanmaktadır. Nefesin burundan alınıp ağızdan verilmesi solunum yollarının nemlenmesine yardımcı olurken kuruluğu önlemektedir. Ancak grip, nezle ve diğer solunum yolu hastalıklarından kaynaklı olarak burnun tıkanması ve zaruri olarak ağızdan nefes alınmaya başlaması sonucu boğazda kuruluğu oluşturmaktadır. Bunun dışında kişilerin kullandığı ilaçlar, yaşadığı kronik rahatsızlıklardan dolayı da boğaz kuruluğu yaşanmaktadır. Günlük hayatta herkesin başına gelebilecek boğaz kuruluğu, alınan birkaç basit önlemle tedavi edilebilmektedir. Aşırı sigara ve alkol tüketen, beslenmesine dikkat etmeyen ve ağız sağlığına özen göstermeyen kişilerde daha çok görülen boğaz kuruluğu, başka bir hastalıktan kaynaklı değilse alışkanlıkların değiştirilmesiyle tedavi edilmesi mümkün görülen basit bir rahatsızlıktır.

Boğaz Kuruluğu Nedenleri?

İlk ve temel nedeni doğru nefes alıp verememekten kaynaklı görülen boğaz kuruluğu aynı zamanda az su içme alışkanlığından dolayı da  görülmektedir. Kanser, reflü gibi rahatsızlıklardan da kaynaklı görülebilen boğaz kuruluğu kişilerin kemoterapi, ışın tedavisi gören hastalarda da sıkça rastlanmaktadır. Birçok rahatsızlıkta olduğu gibi ağız kuruluğunun nedenleri arasında sağlıksız ve dengesiz beslenme olmaktadır. Çok fazla katı gıdalar tüketmek, mevsiminde meyve ve sebze yememek, yeteri miktarda su içmemek boğazda kuruluğa neden olmaktadır. Boğazın kurumasına sebep olan bazı hastalıklar da şöyledir:

Farenjit

Reflü

Grip ve soğuk algınlığı

Mevsimsel alerji, baharda polenler, hayvan tüyü, çeşitli meyve ve sebze gibi

Boğaz Kuruluğuna Ne İyi Gelir?

Tedaviye başlanmadan önce boğaz kuruluğunun temel nedenleri belirlenerek ona göre bir tedavi yöntemi izlenir. Eğer alerjiden kaynaklı bir boğaz kuruluğu söz konusu ise farklı bir tedavi, reflü ve farenjit için farklı bir tedavi uygulanması gerekir. Ancak boğaz kuruluğu yanlış nefes alıp verme ve sağlıksız beslenmeden dolayı görülüyorsa çok basit yöntemlerle tedavi etmek mümkündür.

İlk olarak günlük su miktarını en az 2 litreye çıkarmak, mevsiminde taze meyve sebze tüketmek, abur cubur gibi sağlıksız besinlerden mümkün mertebe uzak durmak ve en önemlisi de nefesi burundan alıp ağızdan vermektir. Eğer ağızdan nefes alıp verilmeye devam edilirse boğazların nemlenmesine engel olurken kurumasına ve devamında da kişiyi rahatsız eden kuru öksürüğe neden olmaktadır. Bilinmeyen bir nedenden dolayı bir haftadan uzun süren boğaz kuruluğu, alınan önlemlere rağmen geçmiyorsa muhakkak doktora danışılması tavsiye edilmektedir. 

Doğru nefes almayı alışkanlık haline getirdikten sonra günlük yeteri miktarda su içilmesi, ağız ve diş sağlığı için her gün düzenli olarak diş ve ağız bakımının yapılması, abur cuburların bırakılmasının yanı sıra sigara ve alkol tüketiminin de en az indirilmesi gerekmektedir. Bunların dışında en önemli unsur ise mevsiminde taze meyve sebzelerin bol bol tüketmek de gerekmektedir. Boğaz kuruluğuna iyi gelen başlıca unsular şöyledir:

Her sabah ılık su içerek boğazları yumuşatmak.

Çok kaynar olmayan ıhlamur çayı içmek.

Grip ve soğuk algınlığı gibi nedenlerden dolayı görülen boğaz kuruluğu için bol miktarda C vitamini zengini olan portakal ve limon tüketilmesi tavsiye edilmektedir. 

Tuzlu su ile gargara yapılması, boğazın daha nemli kalmasını sağladığı gibi kan akışını da hızlandırmaktadır. Gargara yapılan suyun içilmemesine dikkat edilmesi gerekmektedir.

Ilık ballı su ya da ılık ballı süt içmek

Salep içmek.

Aynı zamanda çok konuşmayarak boğazların dinlenmesini sağlamak boğazdaki kuruluğun geçmesine yardımcı olan önemli tedbirlerdendir. Bu hususların alışkanlık haline getirilmesi durumunda çok kısa sürede boğaz kuruluğu geçeceği belirtilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken şey ise ağrının uzun sürede geçmemesi durumunda bir uzmana danışılması gerektiğidir. 

Haftanın Öne Çıkanları

Sivas'ta feci ölüm: Yolun ortasındaki manzarayı görenler şoke oldu!

2022-11-10 09:33 - Gündem

AB'den KKTC açıklaması: Gözlemci üye statüsünü reddediyoruz

2022-11-12 17:09 - Dünya

6'lı masada adaylık bilmecesi! Ekrem İmamoğlu'nu ziyaret edecekler

2022-11-10 21:22 - Politika

Patlamada hayatını kaybedenlerin isimleri açıklandı!

2022-11-14 05:02 - Gündem

Patlamada hayatını kaybeden Yağmur Uçar’ın fotoğrafı ortaya çıktı

2022-11-14 10:07 - Gündem

İnsanlık tarihinde kara leke: Ahıska Sürgünü

2022-11-14 11:02 - Dünya

Danışman: "Hedefimiz, bizim hayatımızla sınırlı olmayacak hizmetler üretmek"

2022-11-09 12:05 - Ekonomi

Ofisinde eski ortağı tarafından öldürüldü

2022-11-14 14:17 - Asayiş

CHP'nin kalesi Bakırköy'de İSKİ'ye büyük öfke: Nefes alamıyorum artık

2022-11-10 23:45 - Gündem

Eskişehir'de silahlı kavga: Olay yerinde hayatını kaybetti!

2022-11-09 10:10 - Gündem

İlgili Haberler

Sağlık Bakanlığından asistanlara ayrılan kadronun yarıya düşürüldüğü iddialarına ilişkin açıklama

19:38 - Sağlık

Kontrolsüz "kan sulandırıcı" kullanımı, kanamaya bağlı ölüm riski artırabiliyor

11:32 - Sağlık

1700 beyin ölümünden ailelerin ancak 300'ü organ bağışlıyor

20:38 - Sağlık

Türkiye'de de görülen kuş gribinde insan sağlığı açısından olumsuz bir durum beklenmiyor

16:03 - Sağlık

Lösemi 2 ila 5 yaş grubu arasındaki çocuklarda sıklıkla görülüyor

11:22 - Sağlık

Günün Manşetleri

Rusya'dan Moldova seçimleri yorumu: Tarihin en antidemokratik seçimi!

00:58 - Dünya

Kassam Tugayları duyurdu: İsrail askerlerini hedef aldık, ölü ve yaralılar var

00:47 - Dünya

Savaş pilotu olmak isteyenler dikkat! MSB müjdeyi verdi: İşte aranan şartlar...

23:33 - Gündem

Mısır'da Hamas-El Fetih görüşmesi

22:48 - Dünya

Son dakika: Suriye'den açıklama: Şam vuruldu

21:57 - Dünya