Boyları hızlı uzayan çocuklara dikkat! Skolyozun habercisi olabilir

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Çobanoğlu skolyozun toplumun yüzde 2'sinde görüldüğünü belirterek çocukların sırtında çıkıklık, omuzda düşüklük, belde şişlik gibi belirtilerin doktora gösterilmesi gerektiğini söyledi

Sağlık - 3 yıl önce

Aydın’da yaşayan 12 yaşındaki Gökçe Uçar’ın sol omzunda beliren çıkıntı ve yaşadığı ağrılardan şüphelenen ailesi, kızlarını doktora götürdü. Yapılan tetkiklerde küçük kızın ergenliğe girmesi ve bir anda hızlı boy atmasıyla birlikte omurgasında S biçiminde eğrilik meydana geldiği ortaya çıktı.  Füzyon denilen dondurma yöntemiyle ameliyat edilen Gökçe sağlığına kavuşurken, ameliyatı gerçekleştiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Çobanoğlu, skolyozun toplumun yüzde 2’lik bir kısmında görüldüğünü belirterek, çocuklarının sırtında çıkıklık, omuzda düşüklük ya da belinde şişlik gibi belirtiler gören ailelerin mutlaka bir uzmana başvurmaları gerektiğini ifade etti.

Gözdeki sinek uçuşmasına dikkat! Kovid geçirenlerde görülüyor

HALK ARASINDA OMURGA EĞRİLİĞİ

Halk arasında omurga eğriliği olarak adlandırılan skolyoz, omurganın sırt ya da bel bölgelerinin yana doğru eğilmesi olarak tarif edilebiliyor. Doğumsal olabildiği gibi sonradan da gelişebilen ve kişinin hayat kalitesini ciddi anlamda düşüren skolyoza erken müdahale etmek de önem taşıyor. 

 ZAMAN ZAMAN SIRT AĞRISI YAŞIYORDU 6'ıncı sınıf öğrencisi 12 yaşındaki Gökçe Uçar da zaman zaman sırtında ağrı yaşıyordu. Dönem dönem ağrıları şiddetlenen küçük kızın sırtında bir eğrilik olduğunu ilk ablası fark etti. Babası Aytaç Uçar ise, kızının yaz günü çok fazla bisiklet kullandığını, çoğunlukla da tek elle kullanmasından kaynaklı bir durum olabileceğini düşünse de yapılan tetkiklerde durum farklı çıktı. Gökçe’nin omurgası oldukça eğriydi. Skolyoz derecesi düşük olan kişilerde daha çok egzersiz ve korse ile takibinin yapıldığını belirten Medicana International İzmir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Çobanoğlu, Gökçe’nin eğrilik derecesinin 60 derece olması nedeniyle ameliyat edilmesine karar verdi.  ERGENLİĞE GİREN VE HIZLA UZAYAN ÇOCUKLARDA GÖRÜLEBİLİYORErgenliğe yeni giren çocuklarda kemiklerin hızla büyüdüğünü ve hızlı bir boy atma sürecine girildiğini belirten Doç. Dr. Çobanoğlu, “Bu durumda bazen omurgalar eğri bir şekilde büyümeye başlıyor. Anne ve babalar çocuklarını genelde tek omzunda düşüklük, sırtında tümsek ya da belinde şişlik gibi şikayetlerle getiriyor. Bu durum omurganın yana doğru eğilmesinden ve kendi etrafında dönmesinden kaynaklanıyor. Bazen beden eğitimi dersinde üstlerini değiştirdikleri için çocukların arkadaşları da bu durumu fark edebiliyor. Kişinin yaşına göre farklı tedavi seçenekleri olabiliyor. Skolyozun derecesi düşük ve hastanın da yaşı küçükse korse ve fizik tedavi uygulanıyor. Skolyozun derecesi yüksek, eğrilik hızla ilerliyorsa ve kişi büyümesini tamamlamışsa o durumda cerrahi seçeneğini kullanıyoruz” diye konuştu.   10 YAŞINDAN ÖNCE AMELİYAT TERCİH ETMİYORLARGökçe’nin ameliyatını gerçekleştiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Çobanoğlu, hastanın yaşına göre farklı ameliyat teknikleri olduğunu ancak 10 yaşından önce omurgalara kaynaştırma ve dondurma da denilen füzyon ameliyatı yapmak istemediklerini belirterek, “Eğer hastalık erken dönemdeyse büyüme dostu yöntemleri tercih ederiz ancak artık büyüme potansiyeli azalmış ve yüksek skolyoz derecesi olan kişilerde füzyon tekniği evrensel bir yöntem. Biz de Gökçe’de bunu tercih ettik. Eğriliğin olduğu bölgedeki kemikleri kaynaştırıp tek kemik haline getiriyoruz. Kemik aşıları ile destekleyerek kemiklerin birbirine kaynamasını sağlıyoruz” diye konuştu.

KAYNAK : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Ukrayna’dan Türkiye’ye gelen aile korku dolu anları anlattı

2022-02-26 17:34 - Gündem

Dünyanın en sık görülen üçüncü kanser türü: Kalın bağırsak kanserine dikkat

2022-02-28 12:41 - Sağlık

Bir askerimiz Eren Kış-25 Operasyonunda silah kazası sonucu şehit oldu

2022-03-01 10:28 - Gündem

İsak Vural kimdir? Avrupa'da "Konyalı Messi" diyorlar! Fenerbahçe hayali gerçekleşti.

2022-03-01 14:16 - Spor

Lara Tümer kimdir kaç yaşında Selahattin Paşalı sevgilisi ne iş yapar?

2022-03-03 14:29 - Gündem

Dev top figürleri 1915 Çanakkale Köprüsü için yola çıktı

2022-03-02 19:35 - Gündem

Hüseyin Elmalıpınar kimdir kaç yaşında öldü Hüseyin Elmalıpınar dizileri

2022-03-03 15:45 - Gündem

Pera Palas'ta Gece Yarısı 1. sezon kaç bölüm kimler oynuyor oyuncu kadrosu

2022-03-03 13:21 - Gündem

Nevzat Aydın evlilikleri eşi Zeynep Zenel kimdir kaç yaşında?

2022-03-02 09:16 - Gündem

Türkiye Ukrayna-Rusya savaşında neden denge politikası yürütüyor?

2022-03-01 12:40 - Politika

İlgili Haberler

Dünyadaki metan salınımının yaklaşık üçte ikisi insan aktivitelerinden kaynaklanıyor

14:13 - Sağlık

Bilim insanlarını şaşırtan keşif: Kanser hücrelerini öldüren bakteri bulundu!

14:12 - Sağlık

12 bin 519 doktorun ataması yapıldı!

21:43 - Sağlık

Gece geç uyuyanlarda tip 2 diyabet riski, erken uyuyanlara kıyasla daha yüksek

20:22 - Sağlık

Devlet Hizmeti Yükümlülüğü kurasıyla 12 bin 519 hekimin ataması yapıldı

18:52 - Sağlık

Günün Manşetleri

İsrail, 2024'te Suriye'deki İran destekli gruplara en az 43 hava saldırısı düzenledi

11:18 - Dünya

Ağustosta yağışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 100'den fazla arttı

11:13 - Gündem

İnşaat maliyet endeksi temmuzda aylık yüzde 1,91, yıllık yüzde 46,35 arttı

11:03 - Ekonomi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, AA Editör Masası'nda

10:57 - Ekonomi

Ankara'da ilk kez "gece kreşi" uygulaması başlatıldı

10:53 - Yaşam