Bu etin kilosu 16 bin TL!

İzmir’in Torbalı ilçesinde bir kasap dükkanında satılan Japon wagyu cinsi sığır eti, bin 200 dolarlık fiyatıyla dikkat çekiyor. Güncel kur değerine göre fiyatı yaklaşık 16 bin TL’yi bulan et için özellikle yurt dışından müşteriler geliyor.

Ekonomi - 2 yıl önce

İzmir'in Torbalı ilçesi Ayrancılar Mahallesi'nde kasaplık yapan Mehmet Günbey ve oğlu Bedirhan Günbey’in dükkanlarında bulunan etler, fiyatları ve hazırlanış biçimiyle dikkat çekiyor. Dükkanda en fazla ön plana çıkan ürün ise Japon ırkı ’wagyu’ cinsi sığırdan elde edilen ve kilosu bin 200 dolara satılan ‘Kobe’ eti. Etin pahalılığının ise birden fazla nedeni var. Bunlardan biri wagyu sığırının özel beslenme programları dahilinde masaj ve stressiz ortam yetiştirilerek yağlanması.

Bir diğeri ise sığırın bel ve sırt kısmından elde edilen etlerin yaklaşık 2 ay kaya tuzunda dinlendirilmesi. Uzun süredir bin 200 dolardan satılan etin fiyatı, kur artışı sebebiyle son 1 senede 10 bin TL’den 16 bin TL’ye çıktı.

“Bu etin yağı elinizin sıcaklığıyla bile eriyebiliyor”

Kasap Mehmet Günbey, sığırlarının özel veterinerler kontrolünde özel programlarla mısır ve arpayla beslendiğini ve elde edilen etlerin sadece sırt ve bel kısmına ait olduğunu söyledi. Günbey, “Bunun en büyük özelliği de etin içinde mermer olarak tabir ettiğimiz ince yağ dokularının olmasıdır. Bu etin yağı elinizin sıcaklığıyla bile eriyebiliyor. Etlerimizin yağ oranı çok yüksek. 500 kilogramlık bir sığır kestiğimiz zaman bunun içinden yaklaşık 40-50 kilogram bir et alabiliyoruz” diye konuştu.

“40-60 gün dinlendiriliyor, 40 çeşit baharatla birlikte ‘altın suyu’na bandırılıyor”

Türkiye’de bu eti sadece kendilerinin ürettiğini ve Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde bir çiftliğinin bulunduğunu belirten Günbey, “Bu et kesilir kesilmez direkt olarak dolaba konmuyor. Önce 40 ila 60 gün arasında kaya tuzlarının arasında dinlendiriyoruz. Daha sonra vitrine çıkararak satışa sunuyoruz. Dinlenmiş etin üstü siyahımsıdır ama içi de pespembedir. Buna ‘Dry Aged’, yani kuru dinlendirme deniyor. Daha sonra da 40 çeşit baharat ve altın suyu olarak tabir ettiğimiz karışımımıza bandırarak müşterilerimize ikram ediyoruz” dedi.

“Eti bilenler çok pahalı olduğunu söylemiyor”

Günbey, müşterilerinin özellikle Katar, Kuveyt ve Irak gibi ülkelerden geldiğini belirterek, “Hem tüketmek için ve hem de toplu olarak restoranları için satın alanlar var. Hatta Japonya’nın Kobe bölgesinden gelen müşterimiz bile var. Bazı müşterilerimiz pahalı bulabiliyor ama bu eti bilenler çok pahalı olduğunu söylemiyor. Bizde 58 TL’den başlayıp bin 200 dolara kadar satılan et var. Türkiye’de hem en ucuz eti hem de en pahalı eti biz satıyoruz. En ucuz et dediğimiz ise bu hayvanların kaburga ve döş kısmından elde edilen ettir” ifadelerini kullandı.

Kasap Mehmet Günbey, kaya tuzlarında dinlendirilen etleri pişirdikten sonra yine kaya tuzunda servis ettiklerini ifade ederek, 200 TL ila 8 bin TL arasında değişen porsiyon servislerinin olduğunu ifade etti.

 

KAYNAK : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Rum kesiminden Türkiye'ye skandal tavır!

2022-01-22 19:20 - Spor

Bayraktar müthiş haberi duyurdu: AKINCI TİHA'dan ilk ihracat

2022-01-23 11:41 - Ekonomi

Uğur Mumcu suikastının üzerinden 29 yıl geçti

2022-01-23 21:58 - Gündem

Son dakika deprem haberi: Balıkesir'de 4.7 büyüklüğünde deprem: İstanbul'da da hissedildi!

2022-01-23 00:15 - Gündem

AÖF bütünleme sınavı var mı? 2022 Açıköğretim Fakültesi sınav takvimini duyurdu!

2022-01-23 12:39 - Gündem

Son Dakika: ZİNCİRLEME KAZA Düzce'de 30 araç birbirine girdi! Zincirleme kazada çok sayıda kişi yaralandı...

2022-01-23 13:57 - Gündem

Türkiye Uzay Ajansı'nda işe başlamak için gereken şartlar açıklandı: KPSS şartı aranıyor

2022-01-23 11:31 - Ekonomi

El Salvador Cumhurbaşkanı Bukele'nin Türkçe tweetlerinin arkasındaki isim belli oldu

2022-01-22 19:39 - Dünya

Robert Dussey'den Türkçe "Canım İstanbul" paylaşımı

2022-01-23 11:12 - Dünya

Denizli'de genç kız evinin önünde ölü bulundu

2022-01-23 09:40 - Asayiş

İlgili Haberler

Bakan Göktaş, gündüzlü bakım merkezlerindeki yeni projeyi duyurdu!

11:03 - Ekonomi

Türksat 6A'nın fırlatılması öncesi son hazırlıklar yapılıyor

11:02 - Ekonomi

SGK'dan emeklilere özel internet sitesi

10:47 - Ekonomi

Hububat hasadı başladı

10:42 - Ekonomi

Halk pazarında fiyatlar arttı

09:33 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Bakan Göktaş, gündüzlü bakım merkezlerindeki yeni projeyi duyurdu!

11:03 - Ekonomi

Herkesin merak ettiği pozisyona flaş yorum!

10:38 - Spor

İngiltere'nin yeni başbakanının ilk icraatı! Çok tartışılmıştı resmen ilan etti: Plan öldü

08:57 - Dünya

Kavurucu sıcaklar dönüyor! 42 dereceye çıkacak

08:22 - Gündem

Üç ülkeden konfederasyon olma kararı! Resmen imzayı attılar

04:12 - Dünya