Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, trans yağların hafıza sorunlarına yol açabileceğini belirterek, "Trans yağlar, bazı hayvanların süt ve vücut yağlarında bulunabilir. Ancak diyetle alınan trans yağların birincil kaynağı işlenmiş gıdalardır," dedi. Ayrıca, trans yağ içeren gıdalar arasında uzun raf ömrüne sahip pişmiş ürünler, süt tozları, hazır hamur işleri, kurabiyeler, börekler, kekler, pastalar, pizza hamuru, paketlenmiş atıştırmalıklar (kraker, mikrodalgada patlamış mısır, cips), çubuk margarin, katı bitkisel yağ, kızartılmış yiyecekler (patates kızartması, kızarmış tavuk, nugget, tavada balık) ve şeker çubukları gibi ürünler yer alır.
HAFIZAYI MAHVEDİYOR!
Küçük, "Yapay olarak üretilen yağlar gıdaların raf ömrünü uzatır. Ancak herhangi bir gözlemsel çalışmada olduğu gibi, sonuçlar sadece trans yağların hafızada değişikliklere neden olduğunu kesin olarak göstermez. Fakat trans yağlar, hafıza sorunlarına yol açan faktörlerden biri olarak görülebilir," diye ekledi.
Özellikle çocukların ilgisini çeken, fazla miktarda doymuş ve trans yağ içeren ambalajlı atıştırmalıkların sağlık açısından tehdit oluşturduğunu belirten Küçük, "Bu nedenle, çocukların kolayca ulaşabileceği sağlıklı atıştırmalıkları kendiniz hazırlamalısınız," diyerek ebeveynlere pratik ve sağlıklı tarifler sunmaları gerektiğini vurguladı.
eshahaber.com.tr