Buzdolabında gıda maddelerini muhafaza etmek genel olarak ömrünü uzatmak için mantıklı bir tedbir gibi görünür. Ancak bu her zaman geçerli değildir. İşte buzdolabında saklanmaması gereken ürünler...
BUZDOLABINDA SAKLANMAMASI GEREKEN GIDALAR
1. KAHVE
Kahveye asıl kokusunu veren şey çekirdeğin içindeki yağdır. Ancak bu yağ, buzdolabında girince hücresel dokusu değişir ve bu özelliğini yitirir. Bundan dolayı kahve, oda ısısında ama nemsiz bir yerde muhafaza edilmelidir.
2. BAL
Bilindiği üzere bal hakiki bir balsa yeryüzünde bozulmayan tek gıda maddesidir. Bu doğru bilgi. Ancak doğru yollarla muhafaza edilen bal sonsuza dek tazeliğini koruyabilir. Doğru muhafaza edilmezse bozulma riski yaşayabilir. Bal buzdolabında değil, soğuk ve karanlık bir yerde saklanmalıdır. Buzdolabına girerse başlıca özelliklerini bazılarını kaybeder.
3. DOMATES
Yaz aylarında severek tükettiğimiz domatesleri buzdolabında muhafaza edilmesi hiç de mantıklı bir fikir değil. Çünkü soğuk hava doğal olgunlaşma sürecini yavaşlatır. Bu sürecin yavaşlamasıyla domates asıl aromasını kaybetmeye başlar. İçindeki suyu da azalır. Oda sıcaklığında ve iyi hava alabileceği bir yerde muhafaza edilmelidir.
4. SALATALIK
Salatalık da buzdolabında saklanmaması gereken ürünlerden bir diğeri. Çünkü salatalık soğuk havada daha hızlı bozulmaktadır. Bundan dolayı domates gibi, oda sıcaklığında ve hava alabileceği koşullarda saklamak doğru olacaktır.
5. ÇİKOLATA
Çikolatalar da buzdolabında saklanmamalıdır. Çikolata, buzdolabına konulursa, ısı farkı nedeniyle çikolatanın yüzeyinde su yoğunlaşmaya başlar. Yeniden oda sıcaklığına dönünce de eski tazeliğini kaybedecektir. Ayrıca diş sağlığı için de oda sıcaklığındaki çikolata tercih edilmelidir.
6. SOĞAN
Soğan da buzdolabında muhafaza edilmemesi gereken ürünlerden biri. Çünkü buzdolabı, soğanın küflenme sürecini hızlandırır. Bundan dolayı soğan buzdolabında muhafaza edilmemelidir. Soğanın serin ve kuru bir yerde saklanmaması daha mantıklı olacaktır.
7. SARIMSAK
Buzdolabından uzak tutulması gereken ürünlerden bir diğeri ise sarımsaktır. Aynı soğanda olduğu gibi, sarımsak da buzdolabına girince küflenme süresi kısalır. Durum böyle olunca sarımsakları muhafaza etmek için en mantıklı yer kuru ve serin bir yerdir.
8. SOSLAR
Bazı sosların buzdolabında saklanması ömrünü kısaltabilir. Eğer ürünün etiketi üzerinde belirtilmediyse sosları buzdolabında muhafaza etmemek gerekir. Ancak ısı değişimlerin korumak için ocağın uzak bir noktasında saklamak doğru olacaktır.
9. AVAKADO
Sert ve olgunlaşmamış bir avakadoyu buzdolabında saklamak, olgunlaşmasının önüne geçecektir. Çünkü soğuk hava olgunlaşmayı yavaşlatmaktadır. Bundan dolayı avakado da buzdolabına girmemesi gereken gıdalardan biri.
10. PORTAKAL
Portakal ve diğer turunçgiller (mandalina, greyfurt) de buzdolabından uzakta saklanması gereken gıdalar arasında. Çünkü düşük sıcaklık turunçgillerin hem tadını hem de faydalarını yükseltir. Bu meyvelerin oda sıcaklığında kalması en sağlıklı karar olacaktır.
11. PATLICAN
Patlıcan da soğuk havayı pek sevmeyen gıdalar arasındadır. Öyle ki patlıcanlar buzdolabına girince yumuşar ve faydalı bazı özelliklerini yitirir. Patlıcan gün ışığında uzakta, oda sıcaklığında ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.
12. ZEYTİNYAĞI
Zeytinyağı kesinlikle buzdolabında saklanmamalıdır. Eğer zeytinyağını buzdolabına koyarsanız içinde beyaz noktacıklar oluşur. Bu oluşumlar buzdolabındaki soğuk hava nedeniyle yoğunlaşan sudur. Bundan dolayı zeytinyağı oda sıcaklığında ve gün ışığından uzakta bir noktada saklanmalıdır.