Cahit Suluk’tan Fikri Mülkiyet Rehberi: Yeni Kitap İTO’da Lansman Yaptı

Ekonomi - Av. Doç. Dr. Cahit Suluk’un “Hukukçu Olmayanlar İçin Telif Hakları, Markalar, Patentler” adlı kitabı, İTO iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte tanıtıldı. Kitap, fikri mülkiyet alanında hukukçu olmayanlara yönelik bir rehber sunuyor.

Ekonomi - 4 ay önce

Türkiye'nin ilk fikri mülkiyet doçenti Av. Doç. Dr. Cahit Suluk tarafından kaleme alınan “Hukukçu Olmayanlar için Telif Hakları, Markalar, Patentler” adlı yeni kitabın lansmanı, İstanbul Ticaret Odası (İTO) iş birliğiyle düzenlendi. Kitap lansmanına, iş ve hukuk dünyasından birçok önemli isim katıldı. Etkinlikte, İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu ve Av. Doç. Dr. Cahit Suluk açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.

Lansmanda, Av. Doç. Dr. Cahit Suluk, kitabın amacını ve içeriğini katılımcılara aktardı. Fikri mülkiyet alanındaki hukuki kavramları daha geniş bir kitleye, özellikle hukukçu olmayanlara anlaşılır bir şekilde sunmayı hedeflediğini belirtti. Kitabın, telif hakları, markalar ve patentler gibi fikri mülkiyetin temel alanlarını ele aldığını vurgulayan Suluk, bu alandaki farkındalığı artırmayı amaçladığını ifade etti.

İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu ise, fikri mülkiyetin iş dünyası için ne kadar önemli olduğuna dikkat çekerek, bu tür çalışmaların ekonomiye katkı sağlayacağını belirtti. Ayrıca, İstanbul Ticaret Odası olarak bu tür projelere olan desteğin devam edeceğini dile getirdi.

Av. Doç. Dr. Cahit Suluk'un kaleme aldığı kitap, mülkiyet haklarına dair önemli bilgiler içermesiyle beraber yoğun ilgi gördü.

İTO’DAN TELİF HAKLARI İÇİN EĞİTİM VE DESTEK ÇALIŞMALARI

İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, dijitalleşmenin yol açtığı telif hakkı krizine yönelik Türkiye’de yapılan çalışmaları değerlendirdi. Develioğlu, "Dijitalleşen çağda telif hakları her konuyu kapsar hale geldi. Türkiye büyük bir ülke olarak yurt dışı ticaretini artırıyor ve bu süreçte marka, patent ve telif hakları önemli bir yer tutuyor" dedi.

 

 

İstanbul Ticaret Odası'nın bu konularda çeşitli yayınlar ve seminerler düzenleyerek üyelerine telif hakları konusunda eğitimler verdiğini belirten Develioğlu, "Birçok kişi telif haklarıyla ilgili maddi ve hukuki sorunlar yaşıyor, bu sorunların çözümü için de destek vermeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Ayrıca, İstanbul Ticaret Odası'nın yurtdışındaki fuarlarda da fikri mülkiyet haklarıyla ilgili tanıtımlar yaparak, firmaları bu alandaki sorunlardan korumaya yönelik çalışmalarına devam ettiğini vurguladı. Develioğlu, "Bu tür programlarla üyelerimize ulaşmayı sürdüreceğiz" diyerek, yapılan çalışmaların önemini dile getirdi.

DİJİTAL DÜNYADAKİ TELİF SORUNUNA 'KANUNİ DÜZENLEME' ÇAĞRISI

Türkiye'nin ilk fikri mülkiyet doçenti Av. Doç. Dr. Cahit Suluk, Haber7'ye yaptığı açıklamalarda dijitalleşmenin yol açtığı telif hakkı krizine dikkat çekti. Suluk, "Dünya dijitalleşti ve yapay zeka çağına girdik. Yasak koyucuların artık pozisyon almaması mümkün değil" dedi. Avrupa Birliği'nin dijital telif haklarıyla ilgili birçok düzenleme yaptığını belirten Suluk, dijitalleşmenin sadece haberle sınırlı olmadığını, müzik, sinema, sanat ve kitaplar gibi pek çok alanı da kapsadığını ifade etti.

 

 

Yapay zekanın fikri ürünleri kullanarak içerik üretmesiyle ilgili endişelerini dile getiren Suluk, "Eğer bu içerikler korunmazsa, içerik sahipleri üretmeye devam edemez" uyarısında bulundu.

Atatürk'ün imzasının izinsiz kullanımıyla ilgili de açıklamalar yapan Suluk, "Atatürk’ün imzası aslında bir sanatçıya ait ve izinsiz kullanımı telif hakkı ihlali oluşturur" dedi. Telif yasalarının ağır yaptırımlar içerdiğini vurgulayan Suluk, "İzinsiz kullanımda 3 katı tazminat ve 5 yıla kadar hapis cezası uygulanabilir" dedi.

#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnews
Haftanın Öne Çıkanları

Sosyal medyada Filistin kısıtlaması... Meta tarafından ilginç açıklama

2024-12-18 10:58 - Dünya

Birleşik Metal-İş Sendikasının grev kararı 2 ay süreyle ertelendi

2024-12-14 12:03 - Ekonomi

Gözlüklerinden kurtulmak isterken gözlerinden oldu

2024-12-12 16:58 - Sağlık

Aşırı stres bağırsak sağlığını bozuyor

2024-12-13 15:43 - Sağlık

Özel sağlık kuruluşlarına bu yıl 60 binden fazla denetim yapıldı

2024-12-12 13:58 - Sağlık

Bilim insanları, nadir toprak minerallerinden kanserle savaşan "atom maddeleri" çıkardı

2024-12-12 17:02 - Sağlık

Yulaf kabızlığa neden olur mu? Yulaf tükettikten sonra kabızlık yaşıyorsanız dikkat!

2024-12-13 11:23 - Sağlık

Elon Musk tarihe geçti: Serveti devasa boyutlara ulaştı! İşte Musk'ın güncel serveti!

2024-12-12 16:32 - Teknoloji

Bursa’da polisi tehdit eden şahıs için karar verildi

2024-12-13 13:07 - Yaşam

Antalyaspor'da Erdoğan Yeşilyurt korkuttu

2024-12-15 19:02 - Spor

İlgili Haberler

İznik’te 63 bin dekar alan zirai dondan etkilendi

17:53 - Ekonomi

Kurban Bayramı öncesi müjde! Vatandaşa 800 TL destek

17:07 - Ekonomi

Kurban Bayramı öncesi müjde! Vatandaşa 700 TL destek

16:52 - Ekonomi

İstanbul Havalimanı'nda yeni hedef: Eş zamanlı dörtlü bağımsız pist!

16:13 - Ekonomi

İş Bankası emekli maaş promosyon tutarları 2025

16:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Hakan Fidan'dan Hamas heyetiyle kritik görüşme!

22:08 - Dünya

Arya Aydoğan, 14 yaşında dünya şampiyonu oldu

20:50 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan hasta ziyareti

20:38 - Gündem

Putin ateşkes ilan etti! Rusya'dan son dakika savaş açıklaması! Orduya talimat

19:13 - Dünya

Şara'dan sürpriz 'Azerbaycan' hamlesi! Dengeleri değiştirecek

19:07 - Dünya