Chia tohumu nasıl tüketilir? Faydaları ve zararları…

Son dönemlerde sağlıklı beslenmeye yönelik araştırmalar artış gösterirken alternatif besin kaynakları da ilgi odağı oldu. Ballıbabagil familyasında yer alan chia tohumu da bu sağlıklı besin kaynaklarından biri.

Sağlık - 4 hafta önce

İçeriğindeki yüksek miktarda vitamin, protein, mineral ve omega-3 yağları bu tohumun tercih edilme sebeplerinden birkaçını oluşturuyor. Yüksek lif oranına sahip olduğu için uzun süreli bir tokluk hissi de vermekte olan chia tohumu, zayıflamak isteyenlerin de gözdesi oluyor.

CHİA TOHUMU NEDİR?

Chia tohumunun ana vatanı Güney Amerika’dır. Kahve, siyah ve beyaz tohumlar halinde bulunan chia tohumunun tüketim miktarına dikkat edilmesi gerekenler arasındadır. Yağlı bir tohum olan chia, fonksiyonel besinlerin başını çekmektedir. Fonksiyonel besinler; vücudun temel beslenme ihtiyaçlarının yanı sıra insan fizyolojisine ve metabolik görevlerine ek faydalar sağlayarak hastalıklardan korunmada ve bağışıklık oluşturmada etki gösterir.          

                                       

CHİA TOHUMU HANGİ VİTAMİN VE MİNERALLERİ İÇERİR?

Protein

Diyet lifi

Omega-3 yağ asitleri

B kompleks vitaminleri

Kalsiyum

Fosfor

Magnezyum

Sodyum

Potasyum

Çinko

Demir

Bakır

CHİA TOHUMUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Glütensiz gıdaları tüketen (çölyak hastaları gibi) kişiler, gönül rahatlığı ile chia tohumu tüketebilir.

Chia tohumunun antioksidan içeriği ve mineralleri yaşlanma karşıtıdır.

Sindirim sistemini ve metabolizmayı düzenleyip bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar. Kabızlık ve hazımsızlığa sorunlarına iyi gelir.

Kalp sağlığını korur.

Diyabet hastaları kullanabilir

Enerji verici özelliği bulunur.

Kemiklerin daha güçlü olmasını sağlar.

Kanserle mücadele eder.

Vegan tüketimi yapan veya süt tüketemeyen kişilerin sağlıklı beslenebilmesi için tercih edilebilir çünkü aynı zamanda kalsiyum kaynağıdır.

Lif yapısının yüksek olması sebebiyle tokluk hissi uyandırır ve diyet yapanların da tercihidir.

Hamile kadınlar tarafından tüketilebilir.

CHİA TOHUMUNUN ZARARLARI

Yüksek lif kaynağı içerdiği için aşırı miktarda tüketilmemesi gerekir. Aksi halde mide rahatsızlığı ortaya çıkabilir.

Chia tohumunun su emen bir yapısı vardır bu yüzden bol su ile birlikte tüketilmesi gerekmektedir.

Bazı bünyeler lif sindiriminde problem yaşayabilmekte bu yüzden tüketirken dikkat edilmelidir.

Alerjisi olanlar veya astım hastaları chia tohumu tüketmemelidir.

Küçük çocukların chia tohumunu tüketmesi önerilmez.

CHİA TOHUMU NASIL TÜKETİLİR?

Chia tohumu herhangi bir sıvıda şişerek hacmini on kat genişletme özelliğine sahip. Chia tohumu jöleye benzer kıvama getirmek için ortalama bir saat suda beklemesi yeterlidir. Pişirilmeden kullanılması besin değeri açısından oldukça önemlidir. Kahvaltıda, salatalarda birçok şekilde tüketilebilir. Baskın tat ve kokusu olmadığı için chia tohumu;

Salata

Puding

Smoothie (taze meyvelerden ya da meyve suyuna süt ilave edilerek yapılan içecek) gibi hem tatlı hem tuzlu tariflerde kolayca kullanılabilir.

Veya;

Mısır gevreklerinin,

Sebzelerin,

Salataların,

Sosların,

Yoğurdun,

Pirinçle hazırlanan yemeklerin,

Hamur işlerinin üzerine serpilebilir.

#ESHAHABER.COM.TR
Haftanın Öne Çıkanları

Emniyet, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı atamaları Resmi Gazete'de

2024-08-16 03:38 - Gündem

NASA, uzayda mahsur kalan astronotlar için olası planlarını açıkladı!

2024-08-15 09:27 - Teknoloji

Eskişehir'de 5 kişiyi bıçaklayan saldırganın arkadaşı konuştu!

2024-08-14 03:33 - Gündem

Son dakika haberi: 5 ilimizden peş peşe kötü haber! Anında harekete geçildi...

2024-08-12 18:57 - Gündem

EDİP SEMİH YALÇIN MHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI İSTANBUL MİLLETVEKİLİ

2024-08-11 16:53 - Politika

Ankara'da 3 kişinin silahlı saldırısına uğrayan Samet öldü

2024-08-16 17:23 - Gündem

Son dakika... 29 şehidimizin kanı yerde kalmadı: Seyran Çomak etkisiz hale getirildi

2024-08-14 18:42 - Gündem

Esenyurt'ta büyük yangın!

2024-08-13 17:22 - Gündem

ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya'dan sürpriz bildiri: Artık zaman kalmadı...

2024-08-12 23:13 - Dünya

Türkiye'de son 53 yılın en sıcak yeri burası oldu! Rekor...

2024-08-18 07:18 - Gündem

İlgili Haberler

Antibiyotik direncine bağlı ölümlerin oranı 2050'ye kadar yüzde 70 artabilir

16:22 - Sağlık

Herkes için ulaşılabilir sağlık! Üç girişimci öğrenciden üç dilde sağlık rehberi

14:42 - Sağlık

Kalp krizi ve inme riskini 4.5 kat daha fazla artırıyor! Mikroplastiklerde...

13:58 - Sağlık

Bolu'daki klinik, diş ve çene bozuklukları tedavisinde bölgenin hizmetinde

12:38 - Sağlık

Grip şikayetiyle gelen 5 hastanın 4’ü korona

19:33 - Sağlık

Günün Manşetleri

Bakan Fidan, Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov'la görüştü

21:43 - Politika

Duayen ressam Mustafa Ayaz vefat etti

21:28 - Gündem

Sea To Sky Enduro Motosiklet Yarışı'nda "şampiyonluk" hesapları yapılacak

18:48 - Spor

İsrail aylardır inşa ediyor! Gazze'de sinsi plan!

18:38 - Dünya

Şevval İlayda Tarhan ile Yusuf Dikeç, Ankara'da gençlerle buluştu

17:58 - Spor