Mart ayındaki ve nisandaki kar yağışı çiçek açan meyve ağaçlarını vurdu. En büyük kayıp kayısıda yaşanırken bunu fındık elma ve kiraz izledi. Kayısıda % 50, fındıkta % 25 kayıp öngörülüyor. Yağışlar çiftçiyi meyvede üzerken hububatta güldürdü. Hububatta verim artışı bekleniyor
Türkiye son bir aydır mevsim karmaşası yaşıyor. Küresel iklim değişikliğine bağlı ekstrem hava olayları Karadeniz, İç ve Doğu Anadolu'da bazı illerdeki meyve ağaçlarını etkiledi. Martta gelen dolu yağışının ardından bu hafta yaşanan kar yağışı ve don olayları kayısı başta olmak üzere, elma, kiraz, şeftali ve fındık ağaçlarını vurdu.
Son anda gelen yağışlar çiftçiyi meyvede üzerken hububatta ise sevindirdi. Henüz filizlenmemiş buğday-arpa gibi ürünlerin üzerine yağan kar çiftçinin yüzünü güldürürken bu yağışın yer altı sularını da beslediği bunun özellikle hububat verimine pozitif etki yapacağı vurgulandı.
FINDIKTA YÜZDE 25 KAYIP
Dolu, kar ve don olaylarının vurduğu bir diğer ürün fındık oldu. İlk belirlemelere göre Ordu'daki fındıkta yüzde 30-40, Giresun ve Trabzon'da yüzde 20-25 kayıp öngörülüyor. TZOB Yönetim Kurulu Üyesi, Trabzon Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Arsin Ziraat Odası Başkanı Hasan Kozoğlu, fındığa dair tablonun önümüzdeki günlerde daha net ortaya çıkacağı bilgisini verdi.
Kozoğlu, "Dolu nedeniyle bir hasar yaşadık. Don ne kadar etkileyecek tam bilmiyoruz. Fındıkta şu an için ortalama yüzde 25 bir kayıp olduğunu düşünüyoruz. Ancak havalar ısındıktan sonra çiçekler siyahlaşır dökülür, o zaman tablo daha net anlaşılır" diye konuştu.
HUBUBATTA VERİM ARTACAK
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi İç Anadolu temsilcisi Eyüp Elmalı, bölgede en büyük hasarı meyve ağaçlarının aldığını belirterek, "Elma, kayısı, şeftali, kiraz ağaçlarının çiçeklerini don vurdu. Ancak burada ticari amaçlı meyve üretimi çok yok. En büyük ticaret elmada yapılıyor. Don devam ettiği için kaybı ölçümleyemiyoruz. Bir de Polatlı bölgesinde pancar eken çiftçilerimiz var. Onların da pancarları soğuktan yandı, yeniden ekim gerekiyor" dedi.
Dolu ve don olayları nedeniyle çiftçinin meyvede üzüldüğünü anlatan Elmalı, "Ancak hububatta çiftçimizin yüzü güldü. Ekinler henüz filiz vermedi. Bu yağışlar ve soğuk eğer nisan sonu ve mayısta olumsuz bir durum yaşanmazsa hububatta verimi artırır" diye konuştu. İç Anadolu'nun su sıkıtı yaşadığına dikkat çeken Elmalı, şöyle devam etti: "Kar yağışı yer altı sularını besler. Bu özellikle hububata çok katkı sağlar. Meyvede kaybımız var ama hububattan umutluyuz."
GİRESUN'DA FINDIK DALLARI KAR ALTINDA
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde etkili olan kar yağışı Giresun ve Ordu’da fındık üreticilerini endişelendirdi.
Meyve oluşumuna başlayan fındık dallarının kar altında kalması, zirai don riskini gündeme getirdi. Doğu Karadeniz’de dün akşam saatlerinde başlayan ve etkisini artıran kar yağışı, Giresun ve Ordu illerinin orta ve yüksek kesimlerinde bahçeleri beyaza bürüdü.
Fındık üretimi yapılan bölgelerde meyve oluşumuna başlayan dalların karla kaplanması, üreticilerde zirai don endişesine neden oldu. Üreticiler, nisan ayında yağan karın her zaman risk taşıdığını belirterek, ürün kaybı yaşanmasından endişe duyduklarını ifade etti.
BURSA'DA DON TEHLİKESİ YİNE TARLA YAKTIRDI
Bursa'nın İnegöl ilçesinde çiftçiler yıllardan beri don tehlikesi karşısında ateş yakma yöntemiyle meyve bahçelerini korumaya çalışıyor.
Bahçelerde yakılan ateşleri yöntemi bilmeyenler anız yangını olduğu düşünüyor.
MEYVE AĞAÇLARINI KORUMAK İSTEYEN ÇİFTÇİ HAREKETE GEÇTİ
Meyve yetiştiren çiftçiler ise 140 bin dekar alanda meyve yetiştirirken don olayı nedeniyle bahçelerinde ateş yakarak ağaçları korumaya çalışıyorlar.
İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, ateş yakılan bahçelerde incelemede bulundu.
Bursa'nın İnegöl ilçesinde çiftçiler yıllardan beri don tehlikesi karşısında ateş yakma yöntemiyle meyve bahçelerini korumaya çalışıyor.
Bahçelerde yakılan ateşleri yöntemi bilmeyenler anız yangını olduğu düşünüyor.
Meyve yetiştiren çiftçiler ise 140 bin dekar alanda meyve yetiştirirken don olayı nedeniyle bahçelerinde ateş yakarak ağaçları korumaya çalışıyorlar.
İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, ateş yakılan bahçelerde incelemede bulundu.
İncelemenin ardından açıklama yapan Çelik, "Don riski vardı. Geçtiğim akşam yaşadık. Bölgemizde büyük bir hasar meydana geldi. Elma, Armut, kiraz, ceviz, şeftali ağaçlarında hasar meydana geldi. 2 gün daha don riski var. Ama zaten geçen akşam yarı yarıya hasar meydana geldi. Yetkililerden bölgenin afet bölgesi ilan edilmesini isteyeceğiz. Çiftçilerin bankalara olan borçlarının ertelenmesini isteyeceğiz" dedi.
"DUMANLA ISIYI ARTTIRMAYA ÇALIŞIYORLAR"
Çiftçilerin bahçelerinde ateş yakarak meyve ağaçlarındaki çiçekleri korumaya çalıştığının altını çizen Çelik, "Bahçelerde ateş yakarak çıkan dumanla ısıyı artırmaya çalışıyorlar. Tabii bu eskiden gelen bir gelenek. Çiftçimiz ne kurtarırsam kar mantığıyla böyle bir şey yapıyor. Allah beterinden korusun. Tüm ağaçlar çiçek açtı. Eskiden bahçelerde saman yakılırdı, şimdi lastik yakılıyor. Bu şekilde korumaya çalışıyorlar" diye konuştu.
ÜZÜM BAĞLARINI BUZLA KORUDU
Kırıkkale'nin Delice ilçesinde bir çiftçi, üzüm bağlarını zirai don olayına karşı yağmurlama yaparak buzla kaplayıp soğuktan korumaya çalıştı.
Kırıkkale’nin Delice ilçesinde hava sıcaklıklarının sıfırın altına düşmesiyle birlikte üzüm bağlarında zirai don tehlikesi baş gösterdi. Soğuk hava şartları, üzüm üreticilerini harekete geçirdi. Çiftçilik yapan Mehmet Erdem, üzüm bağlarını korumak için sıra dışı bir yönteme başvurdu.
Don olaylarının üzüm bağlarına zarar vermesinden endişe eden Erdem, bağlarını bilinçli şekilde buzla kaplayarak koruma altına aldı. Yağmurlama yöntemiyle bağların üzerini buzla kaplayan Erdem, bu teknikle ürünlerini don zararından kurtarmayı hedefledi.
Erdem, "Dereceler -8’i gördü. Yağmurlama yaparak bağları buz haline getirip soğuktan kurtarmaya çalıştık. İnşallah yaptığımız teknik işe yarar, bağlarımız zarar görmeden bu süreci atlatırız" dedi.
MALATYA'DA ZİRAİ DON FELAKETİ
Malatya'da etkili olan kar yağışının ardından yaşanan zirai don milyonlarca kayısı ağacına zarar verdi.
Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'inin karşılandığı Malatya'da akşam saatlerinde etkili olan kar yağışının ardından yaşanan zirai don kent ekonomisinin de belkemiği olan kayısıyı vurdu.
"MALATYA GENELİNDE TABLO ÇOK KÖTÜ"
Malatya genelinde tablonun çok kötü olduğuna vurgu yapan Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, "Dün akşam saatlerinde başlayan kar yağışının ardından yaşanan zirai dondan etkilenen kayısı bahçelerinde incelemelerde bulunduk. Gördüğümüz tablo çok vahim. Yıllık 500 milyon dolar üzerinde gelir elde ettiğimiz kayısının tamamını kaybettik" dedi.
"LOKAL BİR KRİZDEN BAHSETMİYORUZ"
Yaşanan durumun doğal bir afet olduğunu kaydeden Başkan Özcan, "Ürünün dışında kayısı ağaçları da dondan etkilenmiş durumda. Lokal bir krizden bahsetmiyoruz. Kent genelinde tablo çok kötü. Arpa ve buğday dışında tüm ürünlerde yaşanan bir olayla karşı karşıyayız. İlerleyen dakikalarda Vali Beyin başkanlığında bir toplantı gerçekleştirerek üreticilerimizin zararlarının tanzimi anlamında neler yapılabilir bunları değerlendirerek bir yol haritası oluşturacağız" diye konuştu.
DENİZLİ'DE ÇİFTÇİLER SABAHA KADAR ÜRÜNLERİNİ KORUDU
Denizli'nin Güney ilçesinde don uyarısından sonra çiftçiler sabaha kadar tarlalarında nöbet tuttu. Saman balyası, tekerlek yakarak ve sisleme makinesiyle çiftçiler ürünlerini dondan korumaya çalıştı.
Denizli'de Meteoroloji Müdürlüğü tarafından yapılan don uyarısı üzerine Güneyli çiftçiler tarlalarında sabahladı.
Çiftçiler sabah saatlerine kadar tarlaların içinde saman balyası, lastik yakarak ve sisleme makinelerini de kullanarak ağaçları ve yetiştirdikleri ürünlerini dondan korumaya çalıştı.
ERZİNCAN'DA MEYVE AĞAÇLARI KAR ALTINDA, VATANDAŞ NE YAPACAĞINI DÜŞÜNÜYOR
Nisan ayında Erzincan’a yağan kar, çiçek açan meyve ağaçlarını vurdu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü bazı illeri özel olarak uyardı. Yaşanan zirai don olayı çiftçiyi korkutuyor.
Kar yağışı Erzincan ve ilçelerinde etkili oldu. Karın yağmasının ardından bugün soğuk hava etkisini artırdı.
Oluşan don çiftçileri düşündürüyor. Çiftçiler çiçek açan meyve ağaçlarının üşüteceğinden endişe ediyor.
Öte yandan Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü ekiplerince yapılan son değerlendirmelere göre, bölge genelinde hava çok bulutlu, Erzincan, Erzurum, Ardahan, Bayburt ve çevrelerinin öğle saatlerine kadar aralıklı kar yağışlı geçecek.
Sabah ve gece saatlerinde buzlanma ve don olayı görüleceği tahmin ediliyor.
''ZİRAİ DON UYARISI''
Yapılan son değerlendirmelere göre; bölgeyi etkileyecek soğuk ve yağışlı hava nedeniyle zirai don hadisesi bekleniyor.
Tarımla uğraşan vatandaşların Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından il ve ilçeler için hazırlanan sıcaklık tahminlerini dikkatle takip etmeleri ve zirai don tehlikesine karşı tedbirli olmaları uyarısı yapıldı.
KAYSERİLİ ÇİFTÇİLER MEYVELERİNİ ZIRAİ DONA KARŞI "BUZ" İLE KORUMAYA ÇALIŞIYOR
Türkiye'nin önemli elma üretim merkezlerinden Kayseri'de çiftçiler, ürünlerini zirai dona karşı ağaçların üzerinde oluşturulan buz tabakasıyla korumaya çalışıyor.
Elma üretimin yoğun bir şekilde yapıldığı Yeşilhisar, Yahyalı ve Develi ilçesindeki üreticiler, pazar gününe kadar etkili olması beklenen zirai dona karşı önlem alabilmek için çeşitli yöntemler deniyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan uyarıya göre, pazar gününe kadar devam edecek zirai dona karşı bölgede, "Spring Su Uygulaması" adı verilen yöntemle meyve gözleri korunmaya çalışılıyor.
Üreticiler, bahçelerine kurdukları sistemle, sıcaklığın sıfırın altına düşmesinin ardından ağaçların üzerine su püskürterek meyve gözleri üzerinde buz oluşturuyor.
Suyun buza dönüşmesi esnasında çıkardığı gazla meyve gözünün ısısını artırmayı hedefleyen sistem, bölgedeki birçok üretici tarafından tercih ediliyor.
Bölgede üretim yapan ziraat mühendisi Nurettin Çiftçi, zirai don uyarısının ardından bahçesine püskürtme sistemini kurduğunu belirtti.
Dün akşam saatlerinden itibaren sistemi çalıştırdıklarını anlatan Çiftçi, "Zirai dona karşı üreticilerin çeşitli yöntemleri bulunuyor ama spring sistemi bunların arasındaki en iyisi. Bu sistemde buzun içerisindeki meyve gözleri, buzdan çıkan gazla ısınarak dondan etkilenmiyor." dedi.
Bu sistemi 7 yıldır kullandıklarını dile getiren Çiftçi, "Yöntem daha önceki yıllarda eksi 6'ya kadar ürünlerin yüzde 90'ını korudu. Ancak bu gece yaşanan ve eksi 15'lere kadar inen hava sıcaklığında işe yarayacak mı bilemiyoruz. Meyve gözlerinin üzerindeki buzlar eriyince bunu göreceğiz." ifadelerini kullandı.
Üreticilerden Nuri Akça ise çok sayıda çiftçinin geceyi bahçesinde geçirdiğini kaydetti.
Spring sisteminin büyük oranda koruma sağladığını ancak kurulumun yüksek maliyetli olduğunun altını çizen Akça, bu konuda yetkililerden destek beklediğini söyledi.
MANİSA'DA ZİRAİ DON ETKİLİ OLDU
Manisa'da, özellikle filiz vermeye başlayan üzüm bağları ve bazı tarım alanlarında etkili olan zirai don bugün de devam etti.
Başta Saruhanlı, Turgutlu, Salihli, Alaşehir olmak üzere pek çok ilçede sabaha karşı sıfırın altına düşen hava sıcaklığı, üzüm bağları ve tarım alanlarında zarara yol açtı.
Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, gazetecilere 9 Nisan'da başlayan soğukların 12 Nisan'a kadar sürmesinin beklendiğini, ilçedeki 130 bin dekar tarım arazisinde ciddi hasar tespit ettiklerini söyledi.
Üzüm üreticiliğinin ilçenin temel geçim kaynağı olduğunu belirten Okur, "Üzüm olmazsa burada ne sanayi olur ne ticaret olur. Bu yıl çiftçi hakikaten de çok zor bir dönem geçirecek." dedi.
Turgutlu ovasında zarar gören üzüm bağlarında hasar tespit çalışması başladı.
Kaymakam Selami Kapankaya, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Musa Çallı ve Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol, üzüm bağlarını gezerek incelemede bulundu.
Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol, zirai donun 75 bin dekarlık bağ alanının tamamını etkilediğine dikkati çekerek, "Şu an bulunduğumuz bağda yüzde 70'lerde zarar vardır. Bölgemizde soğuk vurgunları lokal olup, bazı bölgelerde yüzde 20'de bazı bölgelerde yüzde 80'lerde. Yarından itibaren İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzle gerekli raporları yazıp üst mercilere bildireceğiz." diye konuştu.
İZNİK OVASI'NI DON VURDU
Bursa'nın İznik ilçesinde soğuk hava ve sonrasında yaşanan don meyve ağaçlarını yaktı. Binlerce dönüm ekili alandaki meyve ağaçlarından bu yıl ürün alınamayabilir. Zararın 1 milyar liranın üzerinde olduğu belirtildi.
Marmara'nın tarım ambarı İznik ovasında, termometre eksi 6 dereceyi gösterdiğinde, yüzlerce dönüme ekili erik, nektarin, kivi, kiraz, armut gibi meyve ağaçları henüz çiçekken dondan yandı.
İznik Ziraat Odası Başkanı Vedat Çakar, İznik Ovasındaki meyve ağaçlarının yüzde 90'ının etkilendiğini, durumun vahim olduğunu söyledi.
KARAMAN'DA 16 MİLYON ELMA AĞACINI DON VURDU
Karaman'da çiçek açan milyonlarca elma ağacını don vurdu. Dona karşı sulama yapılan bahçelerdeki elma ağaçlarının tamamen buz tutması adete buzulları hatırlattı.16 milyonun üzerindeki ağaç sayısı ile Türkiye'de birinci durumda olan Karaman, yılda ürettiği 500 bin ton elma ile de ikinci sırada yer alıyor.
"HASARIN BÜYÜKLÜĞÜ İNCELEMELERDEN SONRA ORTAYA ÇIKACAK"
Elma Üreticileri Birliği Başkanı Celil Serin ile birlikte elma bahçelerinde incelemede bulunan Karaman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram, sıfırın altında 11 derecelere düşen hava sıcaklıklarının elma ağaçlarında ciddi zarara neden olduğunu söyledi.
Karaman'da 250 bin dekar alanda 16 milyon ağaçla üretim yapıldığını aktaran Bayram, hasarın boyutlarının en azda tutulabilmesi için üreticilerle iletişim halinde olduklarını belirterek, "Bugün hissedilen hava sıcaklığı sıfırın altında 11-12 olduğu bir don olayı yaşadık. Elma bahçelerinde sabaha kadar üreticilerle diyalog halindeydik. Üreticiler ellerinden geldiği kadar önlemler almaya çalıştı. Pervane çalıştırarak, lastik ve saman balyası yakarak ve bu bahçede olduğu gibi sulama yaparak. Tabii bunlar yeterli olmadı. Çünkü bu önlemler sıfırın altında 3 ve 5 derecelerde önlem olarak kullanılabiliyor. Tam hasar tespitleri Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılacak. Bu bahçede sulama sistemleriyle ağaçları korumaya alıyorlar. Bu sistem 2-3 yıldır Karaman'da uygulanıyor. Salı, çarşamba günü hasar tespitten sonra bu yöntemin ne kadar faydalı olduğunu da göreceğiz" dedi.
DUTUN MERKEZI TUNCELİ'DE DON
Ünü ülke sınırlarını aşmış olan Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde üretilen Ulukale dutunu don vurdu.
Daha önce zirai don uyarısının yapıldığı Tunceli'de, dutun anavatanı sayılan, coğrafi işaretli Ulukale dutu üreticileri, dün gece dondurucu soğuk ile büyük endişe yaşadı. Ululale köyü muhtarı Tekin Karaduman yaptığı açıklamada, "Değerli komşularımız cuma günü akşam saatlerinde başlayıp cumartesi günü sabahına kadar devam eden olumsuz hava şartları bölgemizde bütün ürünlerimize zarar vermiştir. Muhtarlık ve kooperatif olarak pazartesi girişimde bulunulacaktır’’ dedi.
Ululale Dutu Üreticileri Kooperatifi Başkanı Necmettin Duman ise ''Cuma günü akşam saatlerinde başlayıp cumartesi günü sabahına kadar devam eden olumsuz hava şartları maalesef bölgemizde bütün ürünlerimize zarar vermiştir. Özellikle don nedeniyle dut bahçelerinin oldukça etkilendiği görülmüştür, hepimize geçmiş olsun'' diye konuştu.
TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ CEVİZ ÜRETİM MERKEZİNİ ZİRAİ DON VURDU
Türkiye'deki önemli ceviz üretim merkezlerinden olan Çorum'un Oğuzlar ilçesinde ceviz ağaçları kar yağışı ve don sebebiyle zarar gördü.
Oğuzlar Ceviz Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Oğuz Hantal, "Meyve ve cevizde bir tane bile kurtulan ağacımız yoktur. Geçim kaynağı ceviz olan ilçemiz bu sene komple zarara uğramıştır" dedi.
Çorum’da dün etkili olan kar yağışının ardından, hava sıcaklığı sıfırın altında 9 dereceye kadar düştü. Kar ve soğuk hava sebebiyle, Türkiye’nin önemli ceviz üretim merkezlerinden olan Çorum’un Oğuzlar ilçesindeki meyve ağaçları ise zarar gördü. Tomurcuklanan ve çiçek açma dönemine giren ceviz ağaçlarının dalları donla birlikte karardı. Don sebebiyle büyük bir verim kaybının yaşanacağını söyleyen üreticiler, destek istedi.
"MEYVE VE CEVİZDE BİR TANE BİLE KURTULAN AĞACIMIZ YOKTUR"
Yaşanan durumla ilgili bilgi Oğuzlar Ceviz Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Oğuz Hantal, "Oğuzlar cevizimiz bu sene 11 Nisan 2025 tarihi itibariyle çok yoğun şekilde zarara uğramış durumda. Oğuzlar cevizimiz meyvesi gözüktüğü halde dallarıyla beraber bitmiştir. Meyve ve cevizde bir tane bile kurtulan ağacımız yoktur. Geçim kaynağı ceviz olan ilçemiz bu sene komple zarara uğramıştır. Allah’tan gelen bir şey. Dün başlayan kar yağışı gece saatlerinde sıcaklığın sıfırın altında 9 dereceye kadar düşmesi sebebiyle dona sebep olmuştur. Bütün filizler donmuş, buzları bile üzerinde. Bütün üreticimiz zarar görmüştür. Devletimizden destek bekliyoruz. TARSİM’e sigorta yaptıran üreticilerimizin zararı karşılanacaktır ama arazisi 2B olan veya büyüklerinden kalan arazilerde üretim yapan üreticilerimiz sigorta yaptıramamıştır. Bütün ürünleri de zarara uğramıştır" dedi.
SİVAS'TA ŞİDDETLİ SOĞUKLAR KAYISIYI VURDU
Sivas’ta etkili olan şiddetli soğuklar, kayısı ağaçlarındaki çiçeklerin dökülmesine neden oldu.
Sivas’ta nisan ayında yaşanan soğuk hava ve kar yağışı tarımsal faaliyetleri olumsuz yönde etkiledi. Sivas’ın Gürün ilçesinde hava sıcaklığının sıfırın altında 15 dereceye kadar düşmesiyle kayısı ağaçlarının çiçekleri döküldü. Üreticiler kaybın büyük olduğunu belirtip yiyecek kayısı bulamayacaklarını iddia ettiler.
Gürün Tepecik köyü muhtarı Ömer Kılıç zararın büyük olduğun ifade edip, "Akşamki soğuklardan dolayı kayısı fidanlarımız zarar gördü. Eksi 7 derecelere kadar düşen hava sıcaklığı kayısı fidanlarımızı yaktı. Köylülerimizin hepsi mağdur. Yemeye bile kayısımız kalmadı" şeklinde konuştu.
ELAZIĞ'DA KAYISI, CEVİZ VE BADEM AĞAÇLARINI 'KAR' VURDU
Elazığ’ın Keban ilçesinde yoğun kar yağışının ardından oluşan don nedeni ile kayısı, ceviz ve badem ağaçları büyük zarar gördü.
Meteorolojinin uyarısını yaptığı kar yağışı Elazığ merkez ile bazı ilçelerinde etkili oldu. Kar yağışının dün gece saatlerinden itibaren etkili olduğu Keban ilçesinde ise zirai don meydana geldi. Zirai don nedeni ile kayısı, ceviz ve badem ağaçları büyük zarar gördü. Üreticiler, bu yıl mahsulün büyük bir kısmını şimdiden kaybettiklerini belirtti.
#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnews