Coğrafi işaret şampiyonu Gaziantep'ten Mumbarcı Hattuç Bacı'nın başarı hikayesi

Yemek - Gaziantep'te Hattuç Bacı olarak tanınan Hatice Akdulum 2016’da başladığı Antep mumbar dolması üretimi ile Türkiye çapında mumbar düşkünleri tarafından tanınıyor.

Gündem - 2 ay önce

Gaziantep’in yöreye ait ürünlerine coğrafi işaretle tanıştırmasının faydalarından biri de kadın istihdamına bulunduğu katkı. Şehirde Hattuç Bacı olarak tanınan Hatice Akdulum 2016’da başladığı Antep mumbar dolması üretimi ile Türkiye çapında mumbar düşkünleri tarafından tanınıyor.

Kadın girişimci Hatice Akdulum kentin lezzetlerinden biri olan mumbar dolmasını üreterek kendi markasını oluşturdu. Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan da tescil ettirdi. 

Hem üretip hem de istihdam eden Akdulum, "2016 yılında bir anda oğlumun söylemesiyle başladım bu işe. Zor dönemden geçerken ne yapabilirim diye düşündüğüm bir anda mumbarcılık yapmaya başladım. Mumbarcı Hattuç bacı oldum. Ekibimde benim gibi güçlü hiç yorulmuyoruz. Gaziantep deyince yemek kültürümüzü herkes bilir. Hepimiz bir aradayız. Antep bir marka. Gastroantep bir marka. Mumbar da her yörede yapılıyor ama bizim Gaziantep’te tescilli olan bir yemek." diye konuştu.

GAZİANTEP, TÜRKİYE’NİN COĞRAFİ İŞARET KONUSUNDAKİ ÖRNEK ŞEHRİ

Büyükşehir Belediyesi, Unesco Yaratıcı Kentler Ağında Türkiye’nin ilk gastronomi şehri olarak yer alan Gaziantep’te şehre ait ürünler coğrafi işaret tescili ile koruma altına alınarak geleceğe taşınıyor.

Zengin kültürüyle eşsiz lezzetlerinin korunması için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere kentte bulunan kurumların koordineli olarak yürüttüğü çalışmalarla Gaziantep’e özgü yöresel ve kültürel değerler tescillenerek korunuyor. Gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde aktarılması amacıyla da coğrafi işaret ve markalaşma projeleri yürütülüyor. Yürütülen çalışmalarla ürünlerin yurtdışında tanıtımı sağlanarak kentte bulunan girişimcilere ilham oluyor, yurtdışına ürünlerin ihraç edilmesi sağlanıyor.

GAZİANTEP, TÜRKİYE’DE EN ÇOK COĞRAFİ İŞARETE SAHİP İL 

Türkiye’de 105 coğrafi işaretli ürün ve 1 geleneksel ürünle şu anda en fazla coğrafi işarete sahip il konumunda bulunan Gaziantep; el sanatları ürünleri, tarım ürünleri ve yöresel yemekleriyle de tescilli ürünler arasında önemli yer tutuyor.

AB TESCİLİ ALAN ÜRÜNLERE YENİSİ EKLENMESİ İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Gaziantep aynı zamanda Türkiye’de Avrupa Birliği coğrafi işaret tescili olan şehir oldu. Gaziantep Sanayi Odası’nın girişimiyle tescillenen Gaziantep baklavasının ardından kısa süre önce Araban sarımsağı da AB coğrafi işaret tescilini aldı. Büyükşehir Belediyesi Oğuzeli Kadın Kooperatifi iş birliği ile Antep menengiç kahvesi ve Oğuzeli nar ekşisi için de Avrupa Konseyine başvuruları gerçekleştirilirken; Nizip’te üretilen nane ve zeytin yağı, İslahiye’de üretilen biber, koruk ekşisi ve diğer ürünlerin AB coğrafi işaret tescil çalışmaları devam ediyor.

Coğrafi işaret tescili alınan ürünlerin denetimi Türkiye’de ilk kez kurulan Gaziantep Büyükşehir Coğrafi İşaret ve Markalaşma Şube Müdürlüğü tarafından her yıl düzenli yapılarak, Türk Patent ve Marka Kurumu’na gönderiliyor.

SEÇKİN: ÇALIŞMALARIMIZLA AVRUPA’DA MARKA OLMAK İSTİYORUZ

Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanı Kenan Seçkin, coğrafi zenginliklerin öne çıkarılmasında büyük bir emek harcandığını ifade ederek, "Coğrafi işaret bağlamında ilk yönetim birimini oluşturan belediye Gaziantep Büyükşehir Belediyesidir. Coğrafi İşaretler ve Markalaşma Şube Müdürlüğümüz var daire başkanlığımıza bağlı. Biz köy köy ekiplerimizle gezerek coğrafyanın nesi meşhur onları tespit edip gün yüzüne çıkarıyoruz. Çalışmalarımızla Avrupa’da marka olmak istiyoruz." dedi.

GAZİANTEP 500’DEN FAZLA YEMEK ÇEŞİDİYLE ÜNÜNÜ DÜNYAYA TAŞIDI 

Mutfak Sanatları Merkezi Şef Koordinatörü Doğa Çitçi, Gaziantep’in dünyada eşi benzeri olmayan bir zenginliğe sahip olduğunu belirterek, "Çok iyi, dünyada eşi benzeri olmayan bir mutfak var burada. Gaziantep tek başına 500 çeşidin üstünde yemeği olan şehir. Tek başına lokomotif bir şehir. Coğrafi işaret tabi ki şehre etiket kazandırıyor. Gaziantep bu yönden zengin bir şehir olduğu için coğrafi işaretli ürün sayısı çok fazla." ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

İşgalci İsrail'in Gazze'ye saldırıları, dünyada Yahudi avına mı dönüşüyor?

2024-05-09 03:08 - Dünya

Kredi notunun altın ve dolara etkisi! “Yabancının ayak sesleri duyuldu”

2024-05-07 15:32 - Ekonomi

Devler Ligi'nde ilk finalist belli oluyor: PSG - Dortmund! İlk 11'ler

2024-05-07 21:33 - Spor

Semih Kılıçsoy'dan transfer açıklaması

2024-05-08 23:23 - Spor

e-Ticaret sektöründe "Anneler Günü" hareketliliği yaşanıyor

2024-05-07 11:42 - Ekonomi

THY'den Mourinho'lu reklam filmi

2024-05-09 11:37 - Ekonomi

7’den 70’e herkes bayılacak: Beyaz peynirli ve dereotlu kabak köftesi tarifi, nasıl yapılır?

2024-05-08 17:42 - Yaşam

İlhan Palut çay hasadında

2024-05-09 18:13 - Spor

Galatasaray ve Fenerbahçe'nin şampiyonluk ihtimalleri! İşte tüm hesaplar...

2024-05-07 15:43 - Spor

Kepçeye çarpan motosiklet sürücüsü öldü

2024-05-07 21:58 - Asayiş

İlgili Haberler

CHP, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin iptali istemiyle Danıştay'da dava açtı

16:22 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan 'Srebrenitsa Soykırımını Anma Günü' mesajı

15:53 - Gündem

Taksim Meydanı’nda şüpheli ölüm!

15:12 - Gündem

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: 3 bin FETÖ'cü ömür boyu hapis yatacak

14:53 - Gündem

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Treni 14 Temmuz'da yola çıkacak

14:52 - Gündem

Günün Manşetleri

Bakan Bolat AB üyesi ülkelerin büyükelçileriyle bir araya geldi

16:27 - Ekonomi

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Treni 14 Temmuz'da yola çıkacak

14:52 - Gündem

Erdoğan'dan NATO'da tarihi rest: Bu hayaliniz asla gerçekleşmeyecek!

14:02 - Gündem

YÖK'ün kararı neden alındı? ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkdoğan'dan önemli tavsiyeler

13:33 - Gündem

Türkiye çok sert son uyarıyı yapmıştı! Söz dinlemedi, o ülkeye kaçtı!

13:13 - Gündem