HABER7
61 yıllık Baas rejiminin devrildiği Suriye'de tarihi anlara şahitlik ediliyor. 13 yıldır iç savaşın yaşandığı ve yüz binlerce insanın rejim tarafından katlettiği Suriye'de Esed yönetimi 12 günde devrildi. Şam'ın muhaliflerce ele geçirilmesinin ardından başkente Türkiye'den çok kritik bir ziyaret gerçekleşti.
MİT BAŞKANI ŞAM'DA
Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın, Esed rejiminin devrilmesinin hemen ardından Suriye'nin başkenti Şam'a gelerek Emevi Camii'ni ziyaret etti. Kalın'ın camide namaz kıldığı öğrenildi. Şam'da Kalın ve beraberindeki heyet coşkuyla karşılanırken HTŞ lideri Colani'nin ziyaret sırasında Kalın'a eşlik ettiği ve bizzat MİT Başkanı'nın bulunduğu aracı kullandığı görüldü.
Kalın ve Colani'nin birlikte verdiği samimi görüntü dünya medyasının bir numaralı gündem maddesi oldu.
KALIN-COLANİ GÖRÜŞMESİ SUÇ MU?
Bilindiği üzere Heyet Tahrir eş-Şam örgütü ABD, Avrupa Birliği, Rusya, Birleşik Krallık, Kanada ve birçok dünya ülkesi tarafından terör örgütü olarak kabul ediliyor. Türkiye de 31 Ağustos 2018 tarihinden bu yana HTŞ'yi terör örgütü listesine ekledi. MİT Başkanı İbrahim Kalın'ın resmi olarak Türkiye ve birçok dünya ülkesi tarafından terör örgütü olarak kabul edilen ve ABD'nin başına 10 milyon dolar ödül koyduğu HTŞ lideri Ebu Muhammed Colani ile görüntülenmesinin ardından, akıllara bu durumun uluslararası hukuk ve Türk Ceza Kanunu'na göre suç teşkil edip etmediği sorusu geldi.
MİT YETKİLİLERİ BÜTÜN YAPILARLA İRTİBAT KURABİLİR
Bu sorunun cevabının 2937 Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda açıkça verildiği ortaya çıktı. 2937 Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nun 6. Maddesi'nin 'J' bendinde konuya ilişkin MİT mensuplarına verilen yetkilerin açıkça ifade edildiği ve MİT'çilerin millî güvenliği tehdit eden bütün yapılarla, önceden yetkililerine bilgi vermek suretiyle görüşebileceği belirtildi. İlgili maddede terör örgütlerinin de görüşülebilecek kişi ve kurumlara dahil edilen yapılar arasında yer aldığı belirlendi. Konuya ilişkin 2937 Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nun 'J' bendinde şu ifadelere yer veriliyor;j) MİT mensupları görevlerini yerine getirirken ceza ve infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlülerle önceden bilgi vermek suretiyle görüşebilir, görüşmeler yaptırabilir, görevinin gereği terör örgütleri dâhil olmak üzere millî güvenliği tehdit eden bütün yapılarla irtibat kurabilir.
#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnews