CHP'nin Meclis'e getirdiği "başörtüsüne yasal güvence" teklifiyle ilgili tartışmalar devam ediyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na sadece hükümetten değil, muhalif kesimlerden de tepki geliyor.
CHP'ye yakınlığıyla bilinen Cumhuriyet gazetesi, "başörtüsü teklifinin AK Parti'de bölünmeye neden olduğunu" iddia etti. "Perde arkasını yazdığını" öne süren gazete, manşetten duyurduğu haberde şu ifadelere yer verildi:
"CHP'nin 'başörtüsü serbestisi' çıkışına 'anayasa' değişikliğini işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, kurmaylarının hazırladığı teklifi 'yetersiz bulduğu' belirtildi. AKP'de teklif için 'sadece başörtüsü serbestisini içermeli' ve 'aile bütünlüğü de olsun' tartışmaları yapılıyor."
GÜNDEM DEĞİŞTİRME ÇABASI MI?
Görüldüğü üzere haberde AK Parti'de teklif için çalışmaların yapıldığı ve istişarelerin sürdüğü anlatılıyor. Buna rağmen gazetenin iddia ettiği gelişmeleri, "Türban önerisi AKP'yi böldü" şeklinde duyurması dikkati çekti.
Söz konusu haber, CHP ve Millet İttifakı içinde başörtüsü teklifine gelen tepkileri görmezden gelen muhalif medyanın, gündemi değiştirme çabası olarak yorumlandı.
Zira Kılıçdaroğlu, başörtüsü teklifini açıkladıktan sonra hem altılı masa içinden hem de kendi partisinin eski önemli isimlerinden tepki gördü. O tepkilerden bazılarını hatırlatalım:
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener:
Kapanmış yaraların üzerinde konuşmayı doğru bulmuyorum. Türkiye’nin çok acil çözüm bekleyen sorunları var.
Meral Akşener'den Kılıçdaroğlu'na başörtüsü tepkisi
KILIÇDAROĞLU BAŞÖRTÜSÜNÜ SİYASET METASI OLARAK MI KULLANIYOR?
"İkna odalarının mucidi" olarak bilinen eski CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter:
Neden şimdi? Ortada bir türban sorunu yokken, yaşanmıyorken, herkes türbanlı olarak istediği her yere girip, istediği her mesleğin en tepe noktasına kadar yükselme fırsatı elde etmişken, toplumda türbanın siyaset aracı kılındığı söyleyen CHP lideri bunu yaparak türbanı yeniden bir siyaset metası olarak kullanmaya teşebbüs etmiş midir, etmemiş midir? Ben bunun değerlendirmesinin önemli olduğunu düşünüyorum.
Eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu:
Bu metin yasalaşırsa, konu bir yasa metnine taşınmış olacak. Kadınlar, zorunlu kıyafetleri dışında, türban takabileceklerdir. Hatta içeriği belirsiz bu metne, kamu çalışma yaşamında kadınlar çarşaf bile giyseler kimse bu yasa gereği hayır diyemeyecektir.
Eski CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş:
Kılıçdaroğlu olmayan bir sorunu gündeme getirirken, ‘cesareti, yüreği olan peşimden gelsin' dedi. Böyle bir teklif için ne cesarete ne de yüreğe ihtiyaç var.