Demir yolları yapay zekalı sistemle izlenecek

Bakan Uraloğlu, lokomotiflere konulan kameralar sayesinde yolcu ve yük trenlerinin 7/24 esasına göre izleneceğini belirterek "Trenlerde uyku, dalgınlık, yorgunluk, algının yoldan kayması gibi durumlar sistem tarafından otomatik tespit edilecek" dedi.

Ekonomi - 9 ay önce

Ankara
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Demir yolları yapay zekalı sistemle izlenecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Demiryolu Araştırma ve Teknoloji Merkezi'nde incelemelerde bulundu ve Tren İzleme ve Koordinasyon Merkezi'ni ziyaret etti.

Bakan Uraloğlu, ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, merkezde 11 laboratuvarda, başta malzeme karakterizasyonu olmak üzere çeşitli alanlarda ölçüm ve raporlamalar gerçekleştirildiğini söyledi. Burada malzeme, jeoloji ve elektronik başta olmak üzere çeşitli alanlarda 150'den fazla deney ve ölçüm yapıldığı bilgisini veren Uraloğlu, Bakanlık olarak, teknolojideki gelişmeleri, küresel trendleri dikkate aldıklarını vurguladı. Uraloğlu, kara, hava ya da deniz yollarında trafik güvenliğini artırmak için başvurulan en önemli tedbirlerden birinin akıllı ulaşım sistemleri olduğuna işaret ederek, "Akıllı ulaşım sistemlerine yönelik çalışmalarımızla seyahat sürelerini azaltmayı, trafik güvenliğini artırmayı, mevcut yol kapasitelerinin daha etkin ve daha verimli kullanılmasını, mobiliteyi yani hareketliliği artırmayı, enerji verimliliğini artırarak ülkemizin ekonomisine katkı sağlamayı ve çevreye verilen zararları azaltmayı amaçlıyoruz." diye konuştu.

Uraloğlu, söz konusu amaçlar doğrultusunda akıllı ulaşım sistemleri projeleriyle izleme, ölçme, analiz ve kontrol mekanizmalarını içeren çalışmaları hayata geçirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğü tarafından kurulan yapay zeka destekli Tren İzleme ve Koordinasyon Merkezi'miz bu vizyonumuzun en güzel örneklerinden biridir. Operasyonlar gerçekleştirilirken daha fazla nitelikli veriye ihtiyaç duyuluyor. İşletme Müdürlüğü şeklinde yapılandırdığımız merkezimiz 7/24 esasına göre lokomotiflere konulan kameralar sayesinde yolcu ve yük trenlerini izleyecek. Gerçek zamanlı olarak izlenen trenlerde uyku, dalgınlık, yorgunluk, algının yoldan kayması gibi durumlar sistem tarafından otomatik tespit edilecek. Her vardiyada 4 kişi olarak görev yapan operatörler tarafından makinistlere doğrudan ulaşılarak gerekli uyarılar yapılacak."

Tren gecikmeleri minimuma çekilecek

Merkez sayesinde mevcut güvenlik tedbirlerine ek olarak demir yollarının güvenli, emniyetli ve zamanında işletilmesi için daha fazla veri elde edileceğini vurgulayan Uraloğlu, "Merkezde elde edilen verilerin değerlendirilmesiyle sürüş güvenliği artacak ve daha verimli sürüş teknikleri de geliştirilecek. Merkez sayesinde, zamanında yapılan müdahalelerle olası muhtemel tren gecikmelerini minimum seviyeye çekmeyi hedefliyoruz. Merkezde oluşturulan raporlarla verimli tren işletmeciliğine de katkı sağlanacak." dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Ebru Gündeş'in son hali sevenlerini korkuttu: Estetik kurbanı oldu

2023-12-15 10:43 - Magazin

Şırnak Aşiret Lideri Abdurrahim AVCIOĞLU: Jandarma Genel Komutanına Kimse Hedef Gösteremez.

2023-12-14 15:24 - Politika

Çıplak yatak pozuyla Instagram'ı salladı: Merve Taşkın'ın isteği dikkat çekti

2023-12-15 17:38 - Magazin

Dizi setinde korkunç kaza! Kardeşlerim'in Akif'i Celil Nalçakan duyurdu

2023-12-16 13:38 - Magazin

Kızıldeniz'de sular ısınıyor! İran'dan ABD'ye jet misilleme

2023-12-19 17:02 - Dünya

Galatasaray Fatih Karagümrük CANLI İZLE

2023-12-20 00:18 - Spor

Başkentte korkunç olay. Yanına çağırdığı çocuğun cinsel organını kopardı

2023-12-16 20:18 - Gündem

Tekirdağ'da evlat vahşeti: Babasını canide katletti

2023-12-17 18:52 - Gündem

Ünlü oyuncu boşanmasını nikah cüzdanını yırtarak kutladı! 'Evlilikte köleliğe son'

2023-12-15 15:18 - Magazin

Eyüpsultan'da yolcu otobüsü ve tır çarpıştı! Ölü ve yaralılar var

2023-12-18 06:22 - Gündem

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan ihracat açıklaması!

19:22 - Ekonomi

Boeing, işçilerin birlik olması sonrası sendikayla anlaşma yoluna gitti

18:43 - Ekonomi

Bakan Şimşek: Ekonomimize duyulan güveni daha da artıracağız

18:22 - Ekonomi

Bakan Yumaklı: Yaş koza desteğini yüzde 237 artırdık

17:47 - Ekonomi

Ordu'da oltayla avlanan 1 kilogramlık mezgit 500 liraya satıldı

17:37 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Narin'in ön otopsi raporu ortaya çıktı! Bakan Tunç'tan açıklama

03:23 - Gündem

Düzce’de zincirleme trafik kazasında 4 kişi yaralandı

00:07 - Gündem

Son dakika: Narin Güran soruşturmasında 23 gözaltı

23:52 - Gündem

Harris ve Donald Trump canlı yayına çıkacak! Tarih belli oldu

22:42 - Dünya

Tunceli'de zırhlı aracın devrilmesi sonucu 4 asker şehit oldu

21:57 - Gündem