Deprem şiddeti nasıl hesaplanıyor! 6 ile 7 arasında ki fark tüyler ürpertti

Türkiye, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremle sarsıldı. Yaşanan sarsıntının teknik yorumuysa dehşet verdi. 7 büyüklüğündeki bir depremin sismografik aktivitesi, 6 büyüklüğündeki depreme göre 10 kat daha yoğun olduğu görüldü.

Gündem - 2 yıl önce

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremleri Türkiye tarihinin en yıkıcı depremi oldu.

Ülkeyi derinden sarsan deprem tam 5'i büyükşehir olmak üzere 10 ili (Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlırurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay) derinden etkiledi.

Bugün deprem bölgesine giden Başkan Recep Tayyip Erdoğan, son tespitlere göre 6 bin 444 binanın yıkıldığını açıkladı.

Uzmanlar, doğrultu atımlı dikey bir fay hattı üzerinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerinin, yüzeye çok yakında gerçekleşmesi ve fayın türü nedeniyle oldukça şiddetli olduğu vurguluyor. 7 büyüklüğündeki bir depremin sismografik aktivitesinin, 6 büyüklüğündeki depreme göre 10 kat daha yoğun olduğu ifade ediliyor.

Böylesine yıkıcı ve peş peşe gelen depremler nasıl ölçülüyor? Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü depremlerin oluşumu ve ölçümüyle ilgili tanımlaması şöyle:

1. BÜYÜKLÜK (MAGNITUD) NE ANLAMA GELİYOR?

"Deprem, yerkabuğunun gerilme etkisi sonuncu, belirli bir derinlikte kırılması olarak tanımlanabilir. Depremin büyüklüğü ise kırılan yüzeyin büyüklüğünü ve dolayısıyla ortaya çıkan enerjinin düzeyini belirten bir ölçüdür. Örneğin M=2,0 büyüklüğünde bir deprem, yeryüzünün derinliklerinde yaklaşık bir futbol sahası büyüklüğünde bir kiriğin meydana geldiğini gösterir. Büyüklük bir birim artarsa, yani 3,0 büyüklüğünde bir deprem oluşmuş ise, yaklaşık 10 futbol sahasına eşit bir alanın kirtilmiş olduğu anlaşılır. Gerçekte, depremin büyüklüğü sadece kırılan yüzeyin alanı ile oranlı değildir. Büyüklüğü etkileyen iki etmen daha vardır: atim ve berklik (rijidite). Atim, kırılan yüzeyin iki tarafında kalan kayaçların birbirlerine göre bağıl olarak ne kadar yer değiştirdiğini belirtir. Berklik ise, kırılan kayaçların sertliğine bağlı bir parametredir. Ancak depremin meydana geldiği derinliklerde genelde Berklik değeri hemen hemen hep aynıdır ve sabit kabul edilebilir. Atim değerinin ise genelde kırılan yüzeyin büyüklüğüne hep orantılı olduğu gözlenmiştir. Bu nedenle, büyüklüğün bilinmesi için sadece kırılan alanın yüzölçümünün tahmin edilmesi yeterli sayılabilir.

BÜYÜKLÜK NEDİR?

Depremi oluşturan kirik genelde yer kabuğunun derinliklerindedir, ancak büyük depremlerde yer yüzeyine kadar ulaşır ve bizim fay kırığı dediğimiz yüzey kırıklarını oluşturur. Bir deprem olduğunda, derinlerde oluşan kırığı doğrudan gözle görmek mümkün olmadığından, onun yüzölçümünü dolaylı olarak tahmin etmek zorunda kalırız. Bir başka deyişle deprem kırığını kendisini görmesek de, onun ortaya çıkardığı etkileri inceleyerek büyüklüğü hakkında bir fikir edinebiliriz.

Buna örnek olarak, birisinin bir havuza tas attığını, ancak bizim taşın büyüklüğünü bilmediğimizi kabul edelim. Taşın havuza düşerken çıkardığı sesi dinleyerek veya havuzda oluşan dalgalanmaların boyutuna bakarak taşın küçük mü, yoksa büyük bir taş mı olduğunu tahmin edebiliriz. Depremin büyüklüğünü kestirmek de tamamen buna benzer bir süreçtir. Deprem de, yerkabuğu içerisinde havuzdaki suya benzer şekilde dalgalanmalar oluşturur.

Yerkabuğunda oluşan dalgalanmaları ölçmek için sismometre dediğimiz aygıtlar kullanılır. Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, büyüklük hesaplanırken, depremin merkezinin doğru bir şekilde belirlenmiş olması esastır. Havuza atılan taş örneğine dönecek olursak, su üzerinde oluşan dalgaların genliği, kaynak noktasından uzaklaştıkça yavaş yavaş azalır. Bu nedenle, dalgalanmaların genliğini yorumlarken onun ne kadar uzak bir mesafeden geliyor olduğunu bilmek şarttır. Göz önünde tutulması gereken önemli bir nokta, yerkabuğunun hiçbir zaman havuzun suyu gibi yalın bir yapıya sahip olmaması, katmanlar, kıvrımlar, vb. içeren çok karmaşık bir dokuya sahip olmasıdır. Bu nedenle depremle oluşan yerkabuğu dalgalanmaları yayıldığı yöne bağlı olarak çok farklı değişimlere uğrayabilir. Olası bu bozulmalar göz önüne alınarak, büyüklüğü belirlemek için çoğu zaman tek bir sismometrenin sonuçları ile yetinilmez. Depremi farklı yönlerden ve farklı uzaklıklardan izleyebilmiş birçok sismometre ölçümünün ortalaması alınarak daha güvenli bir sonuç elde edilir.

NİÇİN BİRDEN FAZLA DEPREM BÜYÜKLÜĞÜ TANIMI BULUNUYOR?

Yukarıda değinildiği gibi depremin büyüklüğünü belirlemek dolaylı biçimde yapıldığı için pek de kolay değildir. Üstelik deprem büyüklüğünü belirlerken, tüm ölçek için tek bir yöntemin kullanılması maalesef mümkün değildir. Belirli bir yöntem belirli bir büyüklük aralığında ve belirli bir uzaklıktaki depremler için geçerliyken, daha büyük veya daha uzak depremler için daha farklı yöntemler kullanmak gerekir.

Buna örnek olarak, depremin büyüklüğünü belirlemeyi bir insanın yaşını belirlemeye benzetebiliriz. Yirmi yaşından daha küçüklerin yaşını tahmin etmek için o kişinin boyuna bakmak yeterli sayılabilir. Ancak yirmi yaşının üzerindekilerde boy fazla değişmeyeceğine göre, yaşı anlamak için daha farklı bir özelliğe, mesela saçların kırlaşmasına veya ciltte oluşan kırışıklıklara bakarak bir tahmin yapmak zorunda kalırız. Benzer şekilde, deprem büyüklüğünü belirlerken de, bulunduğumuz uzaklığa ve depremin büyüklüğüne göre farklı farklı yöntemlere başvurmak zorunda kalırız. Hatta bu farklı yöntemleri ayni depreme uyguladığı takdirde, farklı değerler elde etme olasılığı da vardır. Ancak en güvenli olanı, o büyüklük ve uzaklık için en uygun olan yöntemin verdiği sonuçtur.

BÜYÜKLÜĞÜ ÖLÇMEK İÇİN KAÇ TANE YÖNTEM VAR? 

Süreye Bağlı Büyüklük (Md)

Daha büyük bir depremin, sismometre üzerinde daha uzun bir süre için salınımlara yol açacağı ilkesinden hareket edilir. Depremin, sismometre üzerinde ne kadar uzun süreli bir titreşim oluşturduğu ölçülür ve deprem merkezinin uzaklığı ile ölçeklenir. Bu yöntem küçük (M4,0) Moment Büyüklüğü hesaplanabilir."

Haftanın Öne Çıkanları

"3 yıllık bina çöktü" yalanı uydu görüntüsüyle ortaya çıktı

2023-02-06 18:48 - Gündem

Metin Uca'nın ardından Barbaros Şansal da gözaltına alındı

2023-02-02 15:20 - Magazin

"Mucize anne" hayatını kaybetti

2023-02-03 16:02 - Gündem

Son dakika: Kritik karar geldi, valilerin görev yerleri değiştirildi!

2023-02-06 07:18 - Gündem

Elon Musk'tan şiddetli deprem sonrası son dakika 'Türkiye' açıklaması: Anında gönderi

2023-02-06 07:21 - Gündem

Büyük felaket sonrası Balıklıgöl’ün suyu çamur rengine döndü!

2023-02-08 16:02 - Gündem

Esad'ın kızından vicdanları yaralayan deprem paylaşımı

2023-02-08 14:23 - Dünya

Depremzede öğrencilere nakil hakkı tanındı

2023-02-08 19:09 - Eğitim

Son Dakika: Depremin ardından doğal gaz boru hattı patladı!

2023-02-06 09:18 - Gündem

Antalya'da korkunç cinayet: 3 ölü

2023-02-02 16:26 - Asayiş

İlgili Haberler

Vatandaşa domuz eti yediren firmadan pes dedirten savunma!

23:42 - Gündem

SAÜ Rektörlüğünden Ebubekir Sofuoğlu hakkında soruşturma

23:03 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan'dan Recai Kutan için başsağlığı mesajı

22:48 - Gündem

Alzheimer hastası yaşlı adam 25 km uzakta ölü halde bulundu

20:33 - Gündem

İstanbul'daki barajların doluluk oranı açıklandı!

20:07 - Gündem

Günün Manşetleri

Vatandaşa domuz eti yediren firmadan pes dedirten savunma!

23:42 - Gündem

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, yüzde 90,69 oyla yeniden seçildi

22:22 - Dünya

Çin Devlet Başkanı 12 yıl sonra Türkiye'ye geliyor

20:52 - Dünya

'İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı' madde madde ilan edildi

19:33 - Gündem

Fahrettin Altun: Tarihin utanç sayfalarında yerini alan bu soykırımı lanetliyoruz

17:58 - Gündem