Doç. Dr. Korucu: "ALS kas hastalığıdır, zihni etkilemez"

Doç. Dr. Korucu: "ALS kas hastalığıdır, zihni etkilemez" Dünya ALS gününde Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği Sorumlusu Doç. Dr. Osman Korucu, hastalıkla ilgili açıklamalarda bulundu.

Sağlık - 2 yıl önce

Doç. Dr. Korucu: "ALS kas hastalığıdır, zihni etkilemez"

ANKARA - Dünya ALS gününde Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği Sorumlusu Doç. Dr. Osman Korucu, hastalıkla ilgili açıklamalarda bulundu. Hastalığının bir kas hastalığı olduğunu ve konuşma ve yürüme becerilerine etki ettiğini belirten Korucu, "ALS kas hastalığıdır, zihni etkilemez" dedi.

Dünya ALS Günü nedeniyle Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği Sorumlusu Doç. Dr. Korucu İhlas Haber Ajansı muhabirine hastalıkla ilgili bilgiler verdi. Hastalığın belirtileri değişiklik gösterirken kaslarda meydana gelen sertlik ve kramp ile başladığını dile getiren Doç. Dr. Osman Korucu; "Amyotrofik lateral skleroz ya daALS Esas olarak istemli kas hareketlerinden kontrolünden sorumlu sinirlerin hasarından kaynaklanan nadir bir Ürolojik hastalıktır. Hastalığın belirtileri gelecek olursak her hastada aynı bulgularla başlamamakla birlikte hastalık kaslarda sertlik kramp ve seğirmelerle başlamaktadır. Hastada kaslarda güçsüzlük nedeniyle konuşma ve yürüme de güçlükler görülebilmektedir" ifadelerini kullandı.

"Hastalık 40 - 60 yaş arasında ki hastalarda daha sık görülmekte"

ALS hastalığının bir kas hastalığı olduğunu, zihinde gerileme görülmediğini vurgulayan Korucu, "Hastalığın ilerleyen dönemlerinde kaslarda Erime ve güçsüzlük görülmekte ve bu hastalığın hiçbir döneminde zihinde etkilenme olmamaktadır. Kaslarda güçsüzlük elde başlaması durumunda anahtar çevirmede, kalem ve bardak tutmakta, güçlükler görülmektedir.

Hastalığın ayaklarda başladığı durumlarda yürüme güçlüğü ve tökezleme görülmektedir. Hastalık 40 - 60 yaş arasında ki hastalarda daha sık görülmekle birlikte 65 yaş üzerindeki kadın ve erkeklerde aynı sıklıkta görülmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye'de yaklaşık 6000 ile 8000 civarında ALS hastası olduğu düşünülmekte"

Hastalığın nadir görüldüğünü aktaran Korucu, şu ifadelere yer verdi:

"ALS hastalığının sıklığı yüz binde 5 oranında olmakla birlikte Türkiye'de yaklaşık 6000 ile 8000 civarında ALS hastası olduğu düşünülmektedir.

Hastada gece krampları güçsüzlük olduğunda bu konuyla ilgili tıbbi yardım almaları çok önemlidir. ALS şüphesiyle başvuran hastalarda öncelikle iyi bir nörolojik değerlendirme ve öykü hastalığın tanısı için önem arz etmektedir. Ön tanı olarak ALS düşündüğümüz hastalarda yardımcı testler olarak Elektromiyografi bizim için en önemli teknik olmaktadır. Bunun dışında diğer nedenleri dışlamaya yönelik beyin görüntüleme testi, kan- idrar tahlilleri ve gerekli görüldüğünde kas biyopsisine kadar giden diğer tetkikler yapılmaktadır."

ALS tanısı konulmuş hastaların tedavi yöntemlerinin Türkiye'de uygulandığını dile getiren Korucu, "ALS tanısı alan hastalarımızda dünyada kabul görmüş iki tedavi de ülkemizde uygulanmaktadır. Bu tedaviler dışında hastanın solunum problemini sıkı şekilde takip edilmesi, solunum problemi olan hastalarda rehabilitasyon desteğinin verilmesi gerekmektedir. Yutma ile ilgili problemi olan hastalarda erken dönemde tanı konularak direk mide üzerinden beslenmeye geçilmesi önem arz etmektedir. Hastaların düzenli olarak takip edilmesi hastalığın ilerleyişinin hangi aşamada olduğunu değerlendirip güne uygun tedaviler verilmesi, konuşma terapisi, fizik tedavi rehabilitasyon süreci sıkı takip edilmesi bu hastalar için önem arz etmektedir" dedi.

Solunum problemlerinin bu hastalarda ölüm nedeni olduğunun altını çizen Korucu, "ALS hastalarında yaşam süresini uzatan tıbbi medikal tedaviler dışında özellikle fizik tedavi ve rehabilitasyon ve dil konuşma terapisi önem arz etmekte, erken dönemde hastalığın semptomlarının farkına varılıp müdahale edilmesi hastaların yaşam süresini ve yaşam kalitesini artırmaktadır. Bu hastalarda psikolojik destek de önem arz etmektedir. ALS'ye neyin sebep olduğu tam olarak günümüzde bilinmemektedir. Bazı faktörlerin ALS oluşumunda etkili olduğu düşünülmektedir. Bunlar travma, diyet, vitamin alımı, şehirde yaşamak, alkol ve sigara tüketimi olarak sayılabilir. Günümüzdeki mevcut tedaviler ALS hastalarının yaşam süresini uzatmaya yönelik ve destekleyici tedaviler olarak ikiye ayrılmaktadır. ALS hastalığı kronik ilerleyici bir hastalık olduğu için bu hastalarda hastalığın ne kadar süreceği kişiden kişiye göre değişmektedir" ifadelerine yer verdi.

İhlas Haber Ajansı / Oğuzhan Halil Özbek - Sağlık Eğitim ve Araştırma Hastanesi Mustafa Kemal Atatürk Ankara Sağlık Haberler
Haftanın Öne Çıkanları

KARADENİZBİRLİK, ton başına 400 lira fark ödemesi yapacak

2022-06-15 14:16 - Ekonomi

Malatya'da 336 bin ton yaş kayısı rekoltesi bekleniyor

2022-06-17 01:18 - Ekonomi

İstanbul'un yıkılan camileri ajanların arşivinden çıktı

2022-06-19 06:55 - Gündem

Seyyar börekçilikle başladığı gıda sektöründe 21 ülkeye tatlı gönderiyor

2022-06-19 22:03 - Ekonomi

Mersin'de feci kaza: Otomobil sulama kanalına uçtu

2022-06-16 12:07 - Gündem

Rus kulübüyle anlaşan Rybus, milli takımdan çıkarıldı

2022-06-21 02:58 - Spor

iOS 16'daki CAPTCHA atlatma özelliği her sitede çalışmayacak

2022-06-21 15:09 - Teknoloji

İlhan Palut, Abdülkerim'in takımda kalmasını istiyor

2022-06-16 15:03 - Spor

"1.5 milyon TL'lik mezar" haberlerini gören Diva çileden çıktı: Ölmedim arkadaşlar

2022-06-21 16:44 - Magazin

İsveç'te 'PKK' skandalı! Öcalan'ın fotoğrafı yansıtıldı

2022-06-16 22:59 - Dünya

İlgili Haberler

Sağlık Bakanlığı'ndan vatandaşlara son dakika uyarısı: Muayeneye gidin

19:42 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından "Ağız ve diş muayeneleri düzenli aralıklarla yapılmalı" uyarısı

18:48 - Sağlık

Prof. Dr. Canan Karatay’dan grip aşısı uyarısı: "Her yıl yapılıyorsa, o aşı aşı değildir!"

18:28 - Sağlık

Canan Karatay, ‘Yıllarca sağlıksız diye yedirmediler’ diyerek uyardı: Kaşık kaşık tüketin

17:12 - Sağlık

İnme ve beyin hasarı sonrası yeni bir yaşama adım attılar

19:28 - Sağlık

Günün Manşetleri

Bir kentte ulaşıma kar engeli!

01:22 - Gündem

Valilikler peş peşe duyurdu! 2 ilimizde yasak kararı! PKK yandaşları sokakları ateşe verdi

00:57 - Gündem

Bakan Memişoğlu açıkladı: Bebek katili çete nasıl çökertildi?

00:12 - Gündem

Özel, görevden alınan Mustafa Sarıgül'ün terörist cenazesine gitmesini savundu

23:48 - Politika

Liselilerin kavgası ölümle bitti

23:03 - Gündem