'Doğu Akdeniz' mesajı: Türkiye ile birlikte enerji arayabiliriz

Haber 7 - İtalya ve Türkiye'nin çıkarlarının büyük ölçüde Doğu Akdeniz'e odaklandığını dile getiren Emekli Büyükelçi Carlo Marsili, burada herkese yer olduğunu, dolayısıyla Türkiye ve İtalya'nın enerji aramada iş birliği yapabileceğini belirtti.

Ekonomi - 2 yıl önce

Türkiye ile İtalya arasında ilki 2008'de İzmir'de, ikincisi 2012'de Roma'da düzenlenen hükümetler arası zirve toplantısının üçüncüsü yarın Ankara'da yapılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğindeki zirve için İtalya Başbakanı Mario Draghi'nin, kabinesinden Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, İçişleri Bakanı Luciana Lamorgese, Savunma Bakanı Lorenzo Guerini, Ekonomik Kalkınma Bakanı Giancarlo Giorgetti ve enerjiden sorumlu Ekolojik Dönüşüm Bakanı Roberto Cingolani ile yarın Ankara'da olması bekleniyor.

3. Türkiye-İtalya Hükümetler Arası Zirve'de, karşılıklı ticaret hacmi 23 milyar doları bulan iki ülke ilişkilerinin siyasi ve ekonomik boyutlarıyla ele alınmasının yanı sıra Ukrayna savaşı, savaşın yol açtığı enerji ve gıda krizi, düzensiz göç ve Libya gibi uluslararası alanlarda öne çıkan konuların görüşülmesi bekleniyor.

G7, Avrupa Birliği Liderler Zirvesi ve NATO Zirvesi'nin hemen akabinde gerçekleşecek Türkiye-İtalya zirvesi öncesinde, iki ülke ilişkilerini yakından takip eden uzman isimler, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

ZİRVE TOPLANTILARININ YAPILMASINA ÖNCÜLÜK EDEN İSİM: MARSİLİ

İtalya'nın 2004-2010 yıllarında Ankara Büyükelçisi olarak görev yapan ve o dönem iki ülke arasında zirve toplantılarının başlamasında öncü rol oynayan Carlo Marsili, "Kasım 2008'de İzmir'de ilk İtalyan-Türk hükümetler arası zirvenin düzenleyicisi olduğum için mutluyum. O dönem Silvio Berlusconi hükümeti vardı ve İtalyan hükümetinin yarısı bu zirve için gelmişti." dedi.

Marsili, o dönem bu zirveyi her yıl devam ettirme arzusu olduğunu ancak bu şekilde gelişmediğini belirterek "Şimdi üçüncüsünün arifesindeyiz. Çok önemli bir zirve. Çünkü Türk-İtalyan ilişkileri hemen hemen her alanda yeniden başlamalı bu zirveyle. Aynı zamanda bu zirve, hemen Madrid'deki NATO Zirvesi sonrasında gerçekleşmesi sebebiyle bir fırsat teşkil ediyor." diye konuştu.

Türkiye-İtalya ilişkilerinde genel gidişatın iki taraf için de her zaman verimli olduğunun altını çizen Marsili, "Özellikle ekonomi alanında, büyük hedeflere ulaşma amacı vardır ki ikili dış ticaret hacmi 22-23 milyar dolar seviyelerinde şu anda. Bunun hep daha da büyümesinden konuşulur. Bununla beraber Türkiye'de yatırım yapan İtalyan firmaların sayısı artarken, aynı şekilde İtalya'da da Türk girişimcilerin sayısı artmaktadır." ifadelerini kullandı.

LİBYA VE ENERJİ KONULARI

Emekli Büyükelçi, bunların dışında iki ülkenin birlikte ele alması gereken bazı siyasi konular olduğunu dile getirerek "Libya gibi. Libya'da Türkiye de İtalya da aynı hükümeti, Trablus'u destekliyor, Libya'daki durum son derece belirsiz ve bloke olmuş vaziyette. Bir şekilde bu blokajın kaldırılması gerekecek. Türkiye ve İtalya'nın, bu konuda çok şey yapabileceğine inanıyorum ki Türkiye'nin güçlü bir mevcudiyeti de bulunuyor şu anda." şeklinde konuştu.

İtalya ve Türkiye'nin çıkarlarının büyük ölçüde Doğu Akdeniz'e odaklandığını dile getiren Marsili, burada enerji sektöründe arama faaliyetlerini düzenlemenin söz konusu olduğunu, burada herkese yer olduğunu, dolayısıyla Türkiye ve İtalya'nın enerji aramada iş birliği yapabileceğini ancak Kıbrıs sorununun bu noktada bir yük olduğunu kaydetti.

Marsili, şöyle devam etti:

"NATO Zirvesi çerçevesinde bulunduğum Madrid'de de açık şekilde söylediğim üzere, Kıbrıs sorunu sadece orada iki ayrı egemen devlet olduğu ilkesinin kabulüyle çözülebilir. Kıbrıs'ın birleşmesine dair her türlü müzakere süreci, iki ayrı egemen varlığın tanınmasından başlamalıdır. Bu şekilde anlaşma olabilir. Ya bu yapılır ya da aksi takdirde, Kıbrıs sorunu AB ile ilişkilerde ve Akdeniz'e dair süreçte her zaman bir yük olmayı sürdürecektir. Bu da ciddi bir hata olur."

Türkiye ile İtalya ilişkilerinde düğümlenmiş gibi gözüken konuların aslında diğer AB üyelerini içine alan meseleler olduğunu vurgulayan Marsili, şunları kaydetti:

"Çözüm için çalışılmaya devam edilmeli. İkili düzeyde hangi konuda daha çok netice alınabilir? Bu tabii ki Libya olabilir. Libya'da Türkiye'nin büyük çıkarları ve askeri varlığı var ama İtalya için de büyük önem taşıyan bir ülkeden bahsediyoruz. Libya hemen karşımızda, her zaman ayrıcalıklı bir ilişkiye sahip olduğumuz ülke. Savunulması gereken büyük çıkarlar söz konusu. Libya konusunda hem Türkiye'nin hem İtalya'nın benzer politikalar izlediği düşünülürse bu çıkarlar, birlikte değerlendirilebilir, ortak anlaşmalar olabilir."

İTALYAN AKADEMİSYEN GİANNOTTA

Uzun yıllar Türkiye'de yaşayan ve farklı üniversitelerde öğretim üyesi olarak görev yapan Valeria Giannotta da 10 yıl aradan sonra Türkiye-İtalya zirvesinin düzenlenmesine ilişkin, "Bu zirveyi 10 yıl bekledik ancak bunda bir kasıt olmadığını düşünüyorum çünkü diplomatik, siyasi ve toplum düzeyinde, Türkiye ve İtalya, her zaman çok güçlü ve çok pozitif ikili ilişkilere sahip olageldi." dedi.

Zirveler arasında bu kadar süre geçmesinin bir nedeninin de İtalyan siyasetinde bu sürede pek çok farklı hükümetin görev yapması dolayısıyla dalgalı bir seyrin ortaya çıkması olduğunu anlatan Giannotta, "Ankara'daki ortam son derece olumlu. İtalyan heyeti, büyük heyecanla bekleniyor. Türkiye ile İtalya arasında çok fazla bir problem olmadığını biliyoruz. Ekonomik ve siyasi açılardan iki ülke de aynı noktada. İki ülke arasında gerçekten bir sürtüşme konusu yok. Genel açıdan Draghi'nin açıklaması sonrasında maalesef geçen yıl yaşanan kriz de aşılmış gibi görünüyor. O da geçmişte kaldı." diye konuştu.

"ZİRVEDE LİBYA, DOĞU AKDENİZ VE ENERJİ SICAK KONULAR"

Zirvede öne çıkacak konuların neler olacağı sorusuna Giannotta, "Libya, Doğu Akdeniz, enerji sıcak konulardan. Bugünlerde tüm Avrupa ülkeleri enerji kaynaklarını çeşitlendirmeye çalışıyor. Türkiye enerji hub'ı rolü oynuyor. Önemli bir enerji koridoru." yanıtını verdi.

Giannotta, enerjinin haricinde savunma ve güvenlik konularının da zirvenin gündeminde olacağını belirterek "İtalya ve Türkiye, Akdeniz havzasında aynı tehditlerle karşı karşıya. Göç konusu, terör, insan kaçakçılığı, uyuşturucu kaçakçılığı gibi. Ekonomik düzeyde zaten bir sorun olmadığını biliyoruz. İkili ticaret hacmi 23 milyar doların üzerinde ve ortak hedef bunu 30 milyar dolara çıkartmak. Türkiye'de 1500'den fazla İtalyan şirketi faaliyet gösteriyor ve CESPI'nin anketine göre İtalyan iş insanları son derece memnunlar bu yatırımlardan." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin üçüncü ülkelere yatırım hususunda bir nevi bağlantı koridoru gibi olduğunu anlatan Valeria Giannotta, "Bu hem konumu hem iş hem de çevresi itibarıyla böyle. Dolayısıyla gerçekleşecek bu zirvenin genel havasını son derece pozitif buluyorum. Çok şaşırtıcı bir şeyle karşılaşmayacağız." ifadelerini kullandı.

KAYNAK : AA
Haftanın Öne Çıkanları

Milli cimnasitikçi Ferhat Arıcan'dan altın madalya!

2022-06-29 21:28 - Spor

Zelenskiy duyurdu: Suriye ile ilişkileri kestik

2022-06-29 23:55 - Dünya

Starbucks'a zam geldi! Yeni fiyatlar belli oldu

2022-06-29 23:41 - Ekonomi

Galatasaray Sigma Olomouc maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda?

2022-06-28 15:20 - Spor

İzmir'de şarampole devrilen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

2022-07-04 12:55 - Gündem

LSG sonuçları açıklandı (2022) TIKLA - ÖĞREN

2022-06-30 09:09 - Eğitim

29 ilde eş zamanlı düğmeye basıldı! Baskın yapılan her yerden deste deste para çıktı

2022-06-29 12:35 - Gündem

Bakanlık Türkiye’nin çocuk profilini çıkarıyor

2022-06-30 12:09 - Ekonomi

Erol Evcil kimdir kaç yaşında aslen nereli? Erol Evcil evli mi çocukları var mı?

2022-06-28 10:28 - Gündem

SPK'dan Koroplast'a halka arz onayı

2022-07-01 00:35 - Ekonomi

İlgili Haberler

Yeşil OSB ve Su Verimliliği Yönetim Sistemi süreçlerini tamamlayan OSB'ler belgelendirildi

13:53 - Ekonomi

Astor Enerji (ASTOR) hisse hedef fiyat 2025! Aracı kurum duyurdu

13:42 - Ekonomi

Bakan Bayraktar açıkladı: Hepsi Türkiye ile işbirliğine hazır

12:38 - Ekonomi

Deprem bölgesindeki işletmelere 30,5 milyar lira kredi

12:23 - Ekonomi

TESK'ten uyarı: Her yıl 23 ton tüketim malzemesi israf ediliyor

11:52 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İç Anadolu'nun bazı kesimleri için kuvvetli kar yağışı uyarısı

12:27 - Gündem

Anadolu'nun "yüce dağı" Ilgaz kayak sezonu için gün sayıyor

12:12 - Gündem

Kara yollarında kış hazırlıkları tamamlandı

12:07 - Gündem

İşverenler, İŞKUR'un Aday Havuz Sistemi aracılığıyla 2 ayda 50 bin işçiye ulaştı

11:38 - Ekonomi

Depremden etkilenen işletmelere Hazine kefaletiyle 30,5 milyar liralık kredi imkanı

11:27 - Ekonomi