Dondurucuda balık nasıl saklanır? Çiğ balık dondurucuda nasıl saklanır?

Dondurucuda balık saklamanın en önemli noktası balığın hava ile temasını mümkün olduğunca kesmektir. Dondurucuda balık saklamak için tüm detayları gelin birlikte öğrenelim…

Yaşam - 11 ay önce

Balık, sağlıklı protein ve besleyici yağlar söz konusu olduğunda akla ilk gelen besin kaynağıdır. Balık sezonun açılmasıyla birlikte, mutfakları da balık kokusu sarmaya başladı. Sezon bitmeden balık depolamak isteyen kişiler ise “balık nasıl dondurulur, dondurucuda balık nasıl saklanır” gibi soruları araştırmaya başladı.

Çiğ balık birkaç gün içinde pişirilecekse eğer doğru koşullar sağlandığında onu buzdolabında muhafaza etmek de son derece basittir. Birkaç gün içerisinde tüketilecek olan balığı buzdolabında nasıl saklayabileceğinizi öğrenmek için “Buzdolabında balık nasıl saklanır? Çiğ balık dolapta bekletilir mi?” adlı yazımıza göz gezdirebilirsiniz.

Ancak birkaç gün içinde tüketilmeyecek balığı bozulmadan muhafaza etmek için dondurmak gerekir. Dondurucuda balık saklamak ilerleyen zamanda sağlıklı proteinlere sahip olmak için en iyi seçenektir. Aynı zamanda dondurucuda balık saklamak nispeten basit bir işlemdir.

Balıkları satın almadan önce, nasıl paketleneceğine ve dondurulacağına dair dikkate alınması gereken birkaç nokta bulunur. Bu noktalar balığı dondurucudan çıkardıktan sonra dokusunu ve tadını etkileyecek hususlardır.

İşte dondurucuda balık saklamak için bilmeniz gereken tüm detaylar…

Süt nasıl dondurulur? Çiğ süt dondurucuya konur mu?

DONDURUCUDA BALIK SAKLAMANIN PÜF NOKTALARI

Balığın Tazeliği 

Sezonun en taze balıklarını bazen balık tezgâhlarından bazen de dondurulmuş olarak alabilirsiniz. Dondurucuda balık saklamak için değil anlık olarak yemek için bile en iyi seçenek her zaman taze balıktır. Bu yüzden balıkçıya gittiğiniz de son balık sevkiyatının ne zaman olduğunu ve bu balıkların daha önce dondurulup dondurulmadığını sormanız gerekir.

Balıkçılar çok zaman taze balıkları müşteriye ulaştırmadan önce, hatta yakalar yakalamaz donduruyorlar. Büyük marketlerin balık reyonunda satılan dondurulmuş balıklar aslında bu açıdan oldukça tazedir. Eğer hemen tüketmeyeceğinizi biliyorsanız bu şekilde dondurulmuş balık da alabilirsiniz.

Kuru baklagiller nasıl pişirilir? Kuru baklagillerin faydasını kaybetmemesi için neler yapılmalı?

Balığın Yağ Oranı 

Dondurucuda balık saklamanın bir diğer püf noktası da balığın yağ oranıdır. Balığı yağ oranı, balığın dondurucuda iyi donmasını ve daha sonra çözülmese kadar büyük rol oynar. Yağlı balıkların eti daha yumuşak olduğu için yağsız balıklara oranla daha hızlı donar ve hızlı çözülür. Ancak uzmanlar yağlı balıkların dondurucuda diğer yağsız balıklara göre daha kısa ömürlü olacağına vurguluyor.

Dondurucuda balık saklamak için balıkları nasıl seçeceğiniz hakkında bilmeniz gerekenleri öğrendiniz. Şimdi seçtiğiniz balıkları dondurucuda nasıl saklayacağınızın ayrıntılarına geçelim…

Dondurucuda patlıcan saklamanın püf noktaları: Patlıcan nasıl dondurulur?

DONDURUCUDA BALIK NASIL SAKLANIR? 

Dondurucuda balık saklamanın hem ömrünü hem de donmasını etkileyecek en önemli etken paketleme şeklidir. Dondurucuda balık saklamadan önce balığın hava ile temasını kesecek şekilde paketlenmesi balığın ömrünü büyük ölçüde etkileyecektir.

Balığın paketlenmesinin amacı soğuktan yanmasını ve yağlı olan balıkların ekşime yaparak bozulmasını önleyecek havayı balıktan olabildiğince uzaklaştırmaktır. Dondurucuda balık saklamak için en iyi paketleme şekli vakumlama yöntemidir.

Havuç nasıl saklanır? Havucun bozulmaması için ne yapmalı?

Vakumlu kapatıcınız yoksa dondurucuda balık saklamak için cilalama ve sarma yöntemlerini tercih edebilirsiniz. Cilalama yöntemi için taze balıklarınızı temizledikten sonra soğuk suya batırın ve bir fırın tepsisine yerleştirip üzerindeki su donana kadar dondurucuda bekletin. Ardından dondurucudan çıkarın ve tekrar suya batırıp tekrar dondurucuya koyun.Balıkların üzerinde gözle göreceğiniz derecede bir donmuş su katmanı olana kadar bu işlemi tekrarlayın. Katman oluşunca tepsiden çıkarın ve dondurucu poşetine koyup üzerine tarih yazarak dondurucuda saklayın.

Üçüncü ve son seçenek ise dondurucuda balık saklamanın en bilinen sarma yöntemidir. Streç film ile temizlediğiniz balığı sıkıca hava almayacak şekilde sarın. Ardından sardığınız balıkları mutlaka dondurucu poşetine koyun ve mümkün olduğunca havayı vakumlayıp kapatın. Ardından üzerine tarih yazarak dondurucuya atın.Dondurucuda balık saklarken üzerine tarih atmanız çok önemlidir. Bu sayede tazeliğinin süresini takip edebilirsiniz.

Kabartma tozu bozulur mu? Kabartma tozunun kötüleştiği nasıl anlaşılır?

DONDURULMUŞ BALIK NE KADAR SÜRE SAKLANIR 

Dondurucuda balık saklamak her ne kadar balığın tazeliğini korusa da bir yerde bozulmaya görülecektir. Yukarıda belirttiğimiz koşullara uyarak dondurucuda sakladığınız balıklar maksimum 6 aya kadar bozulmadan kalacaktır. 6 aydan sonra yavaş yavaş tazeliğini yitirecek ve bozulmaya başlayacaktır.

Dondurucuda lüfer, palamut gibi yağ oranı yüksek balıklar yalnızca 3 ay ilk günkü tazeliğinde kalabilir. 3 aydan sonra tazeliğini kaybedecektir. Diğer yağsız balıklar da 6 aya kadar taze bir şekilde kalacaktır.

Ev yapımı sürülebilir çikolata tarifi, nasıl yapılır? Basit ev yapımı nutella tarifi…

DONDURULMUŞ BALIK NASI ÇÖZDÜRÜLÜR 

Dondurulmuş balığı çözmenin en iyi yollarından biri çözünene kadar paketi üzerinden soğuk su dökmektir. Bunun yanı sıra dondurulmuş balığı çıkardıktan sonra altına bir tabak koyarak buzdolabında çözülmesine de izin verebilirsiniz.

Dondurulmuş balık gibi deniz ürünlerini asla mikrodalga ve tezgâh üzerinde çözdürmeyin. Mikrodalga dondurulmuş balığı çözerken pişirecek tat ve lezzet kaybına sebep olacaktır. Tezgâh üzerinde çözdürmek ise zararlı bakterilerin üremesine sebep olacak ve gıda zehirlenmesine sebep olacaktır.

Haftanın Öne Çıkanları

20 yaşındaki Aleyna'nın sır ölümü!

2023-11-02 08:47 - Gündem

CHP kurultayında 2. gün! Özgür Özel'in A Takımı belli oldu

2023-11-05 21:32 - Politika

Gaziantep'te feci kaza: 2 ölü, 3 yaralı!

2023-11-02 12:18 - Gündem

Diyarbakır'da zincirleme kaza: 1 ölü 6 yaralı

2023-11-07 14:22 - Gündem

Bitlis’te kan donduran cinayet! Parçalara ayırıp yakmışlar...

2023-11-03 17:23 - Gündem

Ailelerin kanlı kavgası: 1 ölü 13 yaralı

2023-11-02 23:43 - Gündem

Ev yapımı sürülebilir çikolata tarifi, nasıl yapılır? Basit ev yapımı nutella tarifi…

2023-11-02 17:53 - Yaşam

Elazığ’da iki araç kafa kafaya çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı

2023-11-07 04:18 - Gündem

İsrail haber kanalları Türkiye'yi hedef aldı! Skandal paylaşım

2023-11-03 03:58 - Dünya

TMSF eski başkan yardımcısı Ali Altıntaş vefat etti

2023-11-05 17:43 - Gündem

İlgili Haberler

Sadece 20 saniyede zihin jimnastiği! Tavşanlar arasındaki sincabı bulabilir misin?

16:02 - Yaşam

Karıncalar, yaklaşık 66 milyon yıldır mantar yetiştiriyor

16:33 - Yaşam

Eskişehir’in efsane lezzeti: Balaban köftesi tarifi

16:13 - Yaşam

MFÖ solisti Mazhar Alanson'u yıkan haber

14:43 - Yaşam

Yatılı okulda aile hasretiyle çizmeye başladı, halen resimlerle yaşıyor

13:43 - Yaşam

Günün Manşetleri

Azra Akın'dan Emine Erdoğan'a teşekkür, eleştirilere yanıt

18:27 - Gündem

Bolu gişelerde feci kaza: 1 ölü, 1 yaralı

17:22 - Gündem

Beyoğlu’nda genç kıza kabusu yaşattılar! İfadeleri ortaya çıktı

16:57 - Gündem

Dünyanın en pahalı baharatı çiçek açmaya başladı

16:33 - Gündem

Bahçeli açıkladı: Cumhurbaşkanımızın çağrısı üzerine adım attım

14:58 - Politika