Dondurulmuş herhangi bir et, türü ne olursa asla yavaş pişiricide ya da güveçte pişirilmemelidir. Yavaş pişiricilerin ve güveçlerin düşük sıcaklıkta uzun süreler pişirme işlemi dondurulmuş etlerde gıda zehirlenmesine sebep olabilecek Salmonella adı verilen bakterinin üremesine sebep olur. Salmonella, 40°F ila 140°F arasındaki sıcaklıkta rahatlıkla üreyebilir. Bu yüzden dondurulmuş eti pişirirken yüksek ısı kullanmaya özen gösterin.
Dondurulmuş eti çözmenin en iyi yolu buzdolabında bekletmektir. Buzluktan çıkarılan eti bir tabağa koyup bir gece boyunca buzdolabında bekleterek en güvenilir şekilde çözülmesini sağlayabilirsiniz. Etin büyüklüğüne göre bu süre farklılık gösterebileceği gibi dondurulmuş etin çözülmesi en fazla 24 saat sürmektedir.
Dondurulmuş etin çözülmeden nasıl pişirileceği etin türüne göre farklılık göstermektedir. İşte bazı dondurulmuş etlerin çözülmeden pişirme rehberi…
DONDURULMUŞ ETLERİ ÇÖZDÜRMEDEN PİŞİRMEK
Dondurulmuş Tavuk: Dondurulmuş tavuğu çözülmeden pişirmek için fırınlayabilir ya da sos içerisinde kaynatabilirsiniz. Izgara ya da sote şeklinde pişirmek dondurulmuş tavuk için uygun değildir. Lezzet kaybına sebep olur. Dondurulmuş tavuğu pişirirken sıcaklığı mümkün olduğunca 175 derecenin altına düşürmeyin. Aynı zamanda dondurulmuş tavuk normal tavuğa göre 2 katı sürede pişeceği için sabırlı olmanız gerekir.
Dondurulmuş Pastırma: Dondurulmuş pastırma, kıvrılmaya başlayana kadar yavaş yavaş arttırılan kısık ateşte birkaç dakika pişirilmelidir. Pastırma ince kesim bir et olduğu için pişmesi kısa sürecektir. Bu yüzden pişene kadar kızartmak en doğru pişirme seçeneğidir.
Dondurulmuş Sosis: Birçok sosis markası dondurulmuş şekilde pişirmeye uygundur. Ancak bunun için sosis paketinin üzerindeki talimatları okumalı ve eğer çözdürülmesi gereken bir marka kullanıyorsanız çözdürmeden asla pişirmeyin.
Dondurulmuş Biftek: Dondurulmuş biftek, buzluktan çıktıktan sonra akan soğuk su altına tutulur ve ardından tuz ve karabiber ile sos yapılır. 200 derecede önceden ısıtılmış fırına atılır ve yaklaşık 15 dakika pişirilir.
Dondurulmuş balık nasıl çözülür? Buzluktan çıkan balığı çözdürmenin en kolay yöntemi
DONDURULMUŞ ET EN HIZLI NASIL ÇÖZDÜRÜLÜR?
Dondurulmuş eti en hızlı çözdürmenin 2 farklı yolu bulunur. Bunlardan bir tanesi mikrodalga diğeri ise soğuk su yöntemidir.
Mikrodalgada Dondurulmuş Et Çözdürmek
Dondurulmuş eti çözdürmenin hızlı yöntemlerinden biri mikrodalga kullanmaktır. Her ne kadar gerekmedikçe kullanılması tavsiye edilmeyen bir yöntem olsa da hızlı olması gereken durumlarda tercih edilebilir.
Mikrodalgada dondurulmuş eti çözdürmek yaklaşık 10 dakika gibi bir süre alır. Eti en iyi programda çözmek için kullanma kılavuzunu mutlaka okumalısınız. Yeni nesil mikrodalgalarda buz çözme ayarı olduğu için eti bu ayarda çözünmeye bırakabilirsiniz.
Eğer buz çözme ayarı olmayan bir mikrodalga kullanıyorsanız eti düşük ayarda kontrollü şekilde çözdürmeye çalışın. Yüksek ısıda çözdürülen et hem suyunu salar hem de pişmesine sebep olabilirsiniz.
Dondurucunun buzu nasıl çözülür? Buzlanma yapan dondurucuyu temizleme adımları…
Soğuk Suda Dondurulmuş Et Çözdürmek
Mikrodalganız yoksa dondurulmuş eti çözdürmenin en hızlı bir diğer yolu soğuk su kullanmaktır. Bu yöntemi en iyi şekilde uygulamak için donmuş eti bir su geçirmez poşetin ya da torbanın içerisine koyun. Havasını çıkarın ve güzelce kapatın.
Dondurulmuş etin sığabileceği kâsenin içerisine soğuk suyu doldurun ve eti bu kâse içerisinde bekletin. Suyun sıcaklığı düşmeye başladıkça soğuk su ile her 30 dakikada bir değiştirin.
Dondurucuda balık nasıl saklanır? Çiğ balık dondurucuda nasıl saklanır?
Sonuç olarak, dondurulmuş eti çözdürmeden pişirmek mümkün. Ancak bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Bu noktalara dikkat ederek olası gıda güvenliği sorunlarının önüne geçebilirsiniz. Dondurulmuş etleri en güvenli ve hızlı yöntemler ile çözdürebilir, lezzetli yemekler yapmak için hazırlıklara başlayabilirsiniz.