Dünyanın örnek alacağı blockchain tabanlı oy verme sistemi Ankara'da geliştirildi

Haber 7 - Bilkent Üniversitesi'ndeki yazılımcılar tüm dünyada dijital oylama tartışılırken, Bitcoin'in de altyapısını oluşturan blockchain (blok zinciri) ile "Dijital Oy Sistemi" geliştirmeyi başardı

Teknoloji - 2 yıl önce

Bilkent Üniversitesi'ndeki bir grup yazılımcı tüm dünyanın referans alacağı örnek bir çalışmaya imza attı. Kripto paraların altyapını da oluşturan blok zincir ile dijital oylama sistemi geliştirmeyi başardı. Bu sayede yapılan oylamalar değiştirilemiyor ve sonuçlar anlık olarak öğrenilebiliyor.

Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümünden Doktor Öğretim Üyesi Seyid Amjad Ali, bu yıl mezun olan yazılımcılar Talal Ahmed, Syed Abdullah Hasan, Mehmet Yapar ve Syed Muhammed Ali Rıza Zaidi'nin lisans bitirme projesi olarak geliştirdiği ve danışmanlığını yürüttüğü "safeElect" isimli proje önemli özelliklere sahip

Yazılımı geliştirenlerden biri olan Dr. Öğr. Üyesi Seyid Amjad Ali, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Çalışmada blok zincirin sadece finans için değil, dijital oylama sistemlerinde de kullanılabileceğini gösterdik. Buradaki en büyük fayda, oy verme işlemi bittikten sonra sonuçların anında öğrenilebilmesi" sözleriyle yazılımın öneminden bahsetti.

GELECEKTE SEÇİMLER BU TÜRDE BİR YAZILIMLA YAPILABİLİR

Özellikle cep telefonları ile her kişinin potansiyel olarak dijital oy verme olasılığının artması ve blok zinciri teknolojisinin gelişmesi bu tür yazılımların kamuoyu yoklamaları, referandum, jüri değerlendirmesi, yarışmalar ve seçimlerde bu tür yazılımların kullanılabileceğini gösteriyor.

Blok zincir teknolojisinin genelde finans dünyasında kullanıldığını hatırlatan Ali, "Çalışmada, blok zincirin sadece finans için değil dijital oylama sistemlerinde de kullanılabileceğini gösterdik. Teknolojiyi kullanmak için yine oy verme merkezlerine gidilmesi, bilgisayar üzerinden tercihin yapılması gerekecek. Buradaki en büyük fayda, oy verme işlemi bittikten sonra sonuçların anında öğrenilebilmesi. Sistem, cinsiyet, yaş dağılımı gibi eğilimleri de çıkarabiliyor." diye konuştu.

Yazılımcı Mehmet Yapar ise dünya genelinde farklı altyapılar kullanılarak elektronik oylama sistemlerinin geliştirildiğini, ancak halka açık sistemin henüz yapılmadığını belirtti. Geliştirdikleri sisteme ilişkin şu bilgiyi verdi:

"Mevcut, elektronik oylama sistemlerinde birincil endişe merkezi bir sunucuya bağlı olması. Blok zincir oylamada ise hiçbir şey merkezi değil. Blok zincirde merkezi bir sunucu olmadığından herhangi bir tekil kişinin verileri (oylama sonuçlarını) değiştirmesi mümkün olmuyor. Ayrıca, blok zincir üzerinde yapılan her işlem şifreli olduğu ve projede oylama esnasında ve sonrasında hiçbir kişisel bilgi kaydedilmediği için oyalamayı yapan kişinin kimliği tamamen gizli kalıyor. Sadece yaş grubu, konum ve cinsiyet gibi veriler sisteme kaydedilebiliyor ve böylece istatistiksel veriler tutulabiliyor. Blok zincir, finans dünyasında bir günde milyonlarca transferin gerçekleştirilebildiği bir teknolojidir. Bu sebeple geliştirdiğimiz sistem, en küçük ölçekli oylamadan ülke, hatta dünya çapındaki oylamalara kadar kullanılabilecek potansiyelde. Geliştirilmesi gereken birkaç adımdan sonra sistemimizin, dijital oylama gerektiren kamuoyu yoklamaları gibi yerel düzeyde kullanılabilir olduğunu söyleyebiliriz. Sistemimiz, oy verecek kişilerin oy kullanma kabinlerinde karşılaşacağı ve oylarını kullanacağı bilgisayarlar için oluşturulmuş bir internet ara yüzü, oylamayı düzenleyenler için bir yönetici paneli, oyların güvenli şekilde korunması için blok zincir, istatistiki verilerin tutulması için bir veri tabanı ve oylama sonuçlarını herkesin görebilmesi için tüm dünyaya açık bir mobil uygulamanın bir araya gelmesi ile oluşuyor. Finans dünyasında son 10 yılda konuşulan blok zincir, dijital oylama sistemlerine de ilham kaynağı olmuştur."

KAYNAK : AA
Haftanın Öne Çıkanları

KARADENİZBİRLİK, ton başına 400 lira fark ödemesi yapacak

2022-06-15 14:16 - Ekonomi

Malatya'da 336 bin ton yaş kayısı rekoltesi bekleniyor

2022-06-17 01:18 - Ekonomi

İstanbul'un yıkılan camileri ajanların arşivinden çıktı

2022-06-19 06:55 - Gündem

Seyyar börekçilikle başladığı gıda sektöründe 21 ülkeye tatlı gönderiyor

2022-06-19 22:03 - Ekonomi

Mersin'de feci kaza: Otomobil sulama kanalına uçtu

2022-06-16 12:07 - Gündem

Rus kulübüyle anlaşan Rybus, milli takımdan çıkarıldı

2022-06-21 02:58 - Spor

iOS 16'daki CAPTCHA atlatma özelliği her sitede çalışmayacak

2022-06-21 15:09 - Teknoloji

İlhan Palut, Abdülkerim'in takımda kalmasını istiyor

2022-06-16 15:03 - Spor

"1.5 milyon TL'lik mezar" haberlerini gören Diva çileden çıktı: Ölmedim arkadaşlar

2022-06-21 16:44 - Magazin

Külliye'de 3 saatlik ekonomi toplantısı! Son dakika açıklaması

2022-06-21 19:07 - Ekonomi

İlgili Haberler

ChatGPT'nin kullanıcı sayısındaki gizem: 2 haftada rekor kırdı!

17:13 - Teknoloji

Bakan Bolat açıkladı! Yapay zeka Türkiye'nin fırsatı olacak!

16:22 - Teknoloji

BMC Power’ın Ankara'daki fabrikasından Arifiye Test Merkezi'ne ilk sevkiyat gerçekleştiril

15:52 - Teknoloji

Türkiye'nin ilk milli turbofan uçak motoru TEKNOFEST'te

15:28 - Teknoloji

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Anadolu Ajansı standını ziyaret etti

14:38 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Çelik sektörünün ihracatı 1,5 milyar dolara dayandı

11:18 - Ekonomi

BYD'nin Manisa fabrikası için ÇED süreci başladı

11:12 - Gündem

Ankara merkezli sekiz ilde operasyon! Çok sayıda tutuklama!

09:52 - Gündem

Düzce’de 'uyuşturucu' operasyonu: 5 kişi tutuklandı

09:43 - Gündem

"Narkoçelik-42" operasyonlarında 1 ton 971 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

08:57 - Gündem