Sakarya-Düzce çevresi, 'manav' olarak adlandırılan etnik gruba ev sahipliği yapmaktadır. Manavlar, Orta Asya'dan Anadolu'ya göçen ve burada yerleşen Türklere denir. Düzce'nin Akçakoca ilçesi, manav kültürünün geleneklerini ve tarihi lezzetlerini günümüzde bile hâlâ yaşatıyor. Bu tarihi lezzetlerden biri de Akçakoca melengücceği tatlısıdır.
Melen Nehri kıyısında yetişen mandaların sütünün kaymağıyla hazırlanan bu özel tatlı, Osmanlı saray mutfağına da girmiştir. 2017 yılında coğrafi işaret alan Akçakoca melengücceği tatlısını bu denli özel yapan 2 şey var: Birincisi manda sütü kaymağı ile hazırlanması ve ikincisi, yapımında "dartı" adı verilen özel bir iç malzeme kullanılması. O halde, bu eşsiz tatlının nasıl yapıldığını birlikte inceleyelim!
AKÇAKOCA MELENGÜCCEĞİ TATLISI TARİFİ
Melengücceği Tatlısı İçin Malzemeler:
Hamur için;
3 su bardağı buğday unu1 su bardağı süt1 adet yumurta2 yemek kaşığı tereyağıYarım paket kabartma tozu1 çimdik tuzİç harcı için;
200 gram dartı200 gram ceviz içi100 gram çekilmiş fındık içiŞerbet için;
Bal1 litre suKızartmak için; sıvı yağ
Üzerini süslemek için; 200 gram manda kaymağı
DARTI NEDİR VE NASIL HAZIRLANIR?
Dartı, özellikle Kocaeli-Düzce bölgesinde tüketilen bir süt katığıdır. Manda veya inek sütünün kaymağıyla elde edilir.
Kaymak, ağır ateşte sürekli karıştırarak pişirilir. Kaymaklar tortu haline gelince ateşten alınır. Çok fazla koyu olmayan tortu yapıda bir katık elde edilir. Ardından soğumaya bırakılır.
MELENGÜCCEĞİ TATLISI YAPILIŞI
Adım 1:
Önce hamur hazırlıyoruz. Bir yoğurma kabının içine yumurtayı kırın ve üzerine sütü ekleyin. Yumurtayı sütün içinde iyice çözdürün.
Ardından tereyağını eriterek ilave edin. Bu karışımın içine kabartma tozu ve tuzu da ilave edin.
Sonrasında unu yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğurun. Kulak memesi kıvamında ve çok yoğun olmayan bir hamur olmalı. Yoğurma işleminden sonra hamuru dinlendirin.
Adım 2:
Şerbet için ballı su hazırlayın ve dolapta bekletin. Şerbet soğuk olmalı.
Adım 3:
Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın ve bir oklava yardımıyla açın. Açtığınız hamurun içine dartı, ceviz ve fındık koyup hamuru yuvarlayın.
Rulo şeklinde bir şerit haline gelen hamuru eşit parçalar halinde dilimleyin. Kestiğiniz parçalar 2-3 parmak genişliğinde olabilir.
Bu parçaları da avuç içi büyüklüğünde açın ve kızartın.
Adım 4:
Kızarttığınız hamurları sıcağıyla ballı şerbetin içine atın ve sonra süzdürerek şerbetten çıkarın. Bir servis tabağına alabilirsiniz.
Adım 5:
Melengüccek tatlılarınızın üzerini manda kaymağı ile süsleyin. Dilerseniz bu aşamada üzerine ceviz veya fındık da serpebilirsiniz.
Afiyet olsun!
İlginizi çekebilir:
Sakarya'nın meşhur ıslama köftesi: Yöresel lezzeti evde kolayca yapın
Ankara yöresinin geleneksel lezzeti: Entekke böreği tarifi
Yağ çekmeyen ve mayasız pişi tarifi: Kolay ve pratik kahvaltı keyfi
#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnews