Ekonomide kayıt dışılık ve sahte belge kullanımına "yapay zeka" kıskacı

Ekonomi - Ekonomideki kayıt dışılığın ve sahte belge kullanımının önüne geçmek, vergi kayıp ve kaçaklarını önlemek amacıyla yapay zeka imkanları da kullanılarak yeni uygulamalar devreye alınacak.

Ekonomi - 2 hafta önce

AA muhabirinin, 2025-2027 dönemini kapsayan yeni Orta Vadeli Program'dan (OVP) yaptığı derlemeye göre, kayıt dışılıkla mücadele ve denetimlerde etkinlik teknolojik imkanlar da kullanılarak artırılacak.

2025-2027 DÖNEMİ ORTA VADELİ PROGRAM AÇIKLANDIBu kapsamda, kurumsallaşmayı, verimliliği ve rekabet gücünü artırarak ekonominin daha sağlıklı, istikrarlı ve güçlü şekilde büyümesini sağlayacak adımlar sürecek.

Kayıt dışılıkla mücadeleye tüm tarafların etkin katılımı sağlanacak. Kayıt dışılığı azaltmaya yönelik denetim faaliyetleri ve tahsilatta etkinliğin artırılması öncelikler arasında yer alıyor.

Prim tabanını genişletmek üzere kayıt dışı istihdam ve kayıt dışı ücretle mücadelede veri analizine dayalı risk odaklı denetim faaliyetleri artırılacak.

İLERİ ANALİZ TEKNİKLERİ VE ARAÇLARI KULLANILACAKVergi kayıp ve kaçağıyla kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin önlenmesi, vergide adaletin sağlanması, vergiye gönüllü uyumun desteklenmesi amacıyla ileri analiz teknikleri ve araçlarından yararlanılacak. İlgili sektör ve alanlara ilişkin potansiyel riskler tespit edilecek ve önleyici veya sınırlandırıcı tedbirler alınması amacıyla kurumsal koordinasyon sağlanacak.

Makro düzeyde kayıt dışı ekonomi boyutunun ölçülmesine ve vergi türleri bazında vergi açığı hesaplanmasına, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye ilişkin politika destekleyici analizlerin yapılması için çalışmalar yürütülecek.

RADAR SİSTEMİ RİSK SENARYOLARIYLA GELİŞTİRİLECEKDijital faaliyetlerdeki kayıt dışılığı kavrayacak ve yatırım ortamının cazibesini artıracak uygulamalar geliştirilecek. Vergi kayıp ve kaçağıyla kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin önlenmesi için oluşturulan Risk Analizi Değerlendirme ve Araştırma (RADAR) Sistemi, mali ve ekonomik verilerin entegrasyonu ve bu verilerin sektörel ve mükellef bazlı risk senaryolarını beslemesi suretiyle geliştirilecek.

Yapay zeka imkanlarından yararlanarak vergi kaçakçılığını besleyen sahte belge kullanımı önlenecek. Vergi denetiminde vergiye tabi işlemlerin doğruluğunun tespitinde üçüncü taraf idari verilerden daha etkin faydalanılacak.

Fiili saha vergi denetimlerinin artırılmasıyla vergi denetimi algısının mükelleflere yerleşmesi sağlanacak. Böylece, mükelleflerin vergiye gönüllü uyumu teşvik edilecek. Vergisel risk unsurlarının, dijital takip ve risk yaklaşımıyla izlenmesine devam edilecek.

⁠KİT YÖNETİŞİM REFORMU YOLDAKamu işletmeciliğinde hesap verebilirliğinin güçlendirilmesi, şeffaflığının artırılması, ticari hayatın gerektirdiği şekilde faaliyetlerinin sürdürülmesiyle etkinlik ve verimliliğinin daha yüksek düzeylere çıkarılması sağlanacak.

KİT'lerin faaliyetlerinin makroekonomik, sektörel, sosyal politikalarla uyum içinde ve kamu maliyesinde sürdürülebilirliği destekleyen anlayışla etkin ve verimli bir şekilde sürdürmesi hedefleniyor. KİT yönetişim reformuna yönelik düzenlemeler de OVP döneminde hayata geçirilecek.

#ESHAHABER.COM.TR
Haftanın Öne Çıkanları

Son dakika... AK Parti'den Netflix dizisi Famagusta için sert açıklama: Kabul edilemez!

2024-09-01 15:22 - Gündem

Son dakika: İstanbul Valiliği kararı duyurdu! Okullara saat düzenlemesi...

2024-09-05 13:12 - Eğitim

MİT'ten MOSSAD'a darbe! İstanbul'da nokta operasyon

2024-09-03 09:07 - Gündem

Narin'in amcası ve annesi gözaltına alındı: Babasından ilk açıklama

2024-08-31 20:07 - Gündem

Son dakika... Bakan Şimşek'ten büyüme ve cari açık açıklaması!

2024-09-02 11:03 - Ekonomi

Depremzedelere yaklaşık 1 milyar liralık büyük darbe! Sinyali Gürcistan'dan geldi

2024-09-01 00:13 - Gündem

PFDK ceza yağdırdı! Galatasaray, Trabzonspor...

2024-09-05 23:13 - Spor

Son dakika: Hamas duyurdu! Türk Dışişleri'ne bilgi verdiler...

2024-09-03 15:57 - Dünya

Hayvanat bahçesinin altında 2 bin yıllık mezarlar bulundu

2024-09-04 10:38 - Dünya

Altın için her şey yeni mi başlıyor? O iki tarihe dikkat! Rakam vererek açıkladı...

2024-09-04 13:08 - Ekonomi

İlgili Haberler

Pizza devi Türkiye’ye geliyor!

22:08 - Ekonomi

'Aldığımız tedbirlerle otomotiv ve emlak piyasasında ciddi düşüşler oldu'

19:08 - Ekonomi

Google'a kesilen 1,49 milyar avroluk ceza iptal edildi

19:02 - Ekonomi

ABD'de mortgage faizi en düşük seviyede

17:48 - Ekonomi

Sarsılmaz, ana sponsor olduğu İGEF 2024’te!

17:37 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Trump'a 3. suikast girişimi mi? Miting yapacağı alanda bomba bulundu!

22:53 - Dünya

Almanya'dan çarpıcı israil kararı! Resmen durduruldu

20:58 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polonya Meclis Başkanı Holownia'yı kabul etti

18:32 - Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan pastanede vatandaşlarla sohbet etti

18:27 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni anayasa açıklaması

16:07 - Politika