24 Mayıs Çarşamba gazete manşetleri - Erdoğan'ın 14 Mayıs zaferi hayallerini suya düşürdü!
GALERİNİN DEVAMIDünya ilk tur seçimlerinin ardından bir defa daha Recep Tayyip Erdoğan gerçeğini kabullendi. Türk dünyası, Batılı ülkeler ve Orta Doğu’da büyük bir dikkatle izlenen seçim süreci, CHP-Millet İttifakı cephesinin iç-dış politikaya yönelik vaatleri sebebiyle farklı beklentileri de beraberinde getirdi.
Batılı ülkelerin terör örgütlerine aleni desteğine karşı Erdoğan, sahayı boş bırakmadı. Diplomasi trafiği hızlandı. Öte yandan Suriye ile Irak aksında PKK’ya peş peşe büyük darbeler indirildi. Erdoğan’ın 14 Mayıs’ta sandıktan zaferle çıkması terör örgütlerini ve umudunu Kılıçdaroğlu’nun kazanmasına bağlayanları hayal kırıklığına
uğrattı.Gazetemize konuşan üst düzey bir güvenlik yetkilisi “Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları terör cephesi ile birlikte destekçilerini ciddi manada ümitlendirdi. Dışarıda Türkiye’nin son dönem artan siyasi, ekonomik, askerî, diplomatik kazanımlarında sona gelindiği algısı oluşturulmaya çalışıldı” dedi. Yetkili, seçim sonucunun ve MİT Başkanı Hakan Fidan’ın Irak ve diğer bölge ülkelerine düzenlediği ziyaretler ile İran, Rusya, Ürdün, Suudi Arabistan ve BAE gibi devletleri kapsayan siyasi-askerî temasların planları alt üst ettiğini belirtti.
ERDOĞAN İSMİ YETERLİ
25 yıldır hiçbir müdahalede bulunulmayan ve PKK’nın lojistik üs olma yanında askerî eğitimler yaptığı Mahmur’a müdahale edildiğini hatırlatan güvenlik yetkilisi “Suriye’de de sekiz aydır Şeyh Maksut, Eşrefiye ve Şehba olarak adlandırılan Tel Rifat’ta PKK tam anlamı ile kıskaç altında. Terör örgütünün işgal ettiği Haseke, Rakka, Deyrizor ve Menbiç gibi yerleşkelerden rejim bölgelerine geçişler zorlaştırıldı. Şam yönetimi Ticaret, eğitim ve sağlık dâhil her alanda sınırlamalar getirdi. Yine terörün en önemli nefes kanallarından Irak-Suriye arasında ki Fiş Habur-Semelka geçiş noktası kapatıldı. İlk turda ortaya çıkan tablo ile dışarıda farklı beklentileri olanları yeniden hesaplarını güncellemeye mecbur kıldı” yorumunda bulundu.
TÜRKİYE BÖLGEDE İSTİKRAR SAĞLIYOR
Irak Parlamentosunun eski vekillerinden Nebil Harbul “Recep Tayyip Erdoğan ismi Orta Doğu reel politiğinde önemli yer tutuyor. Türkiye bütün bölgede istikrar istiyor. Bunu Ürdün, Bahreyn, Mısır, Irak, BAE, Suudi Arabistan, Katar ve hatta Suriye halkı biliyor, görüyor. İnsan merkezli yürütülen diplomasi ve siyasetin mutlaka karşılığını alacak. Erdoğan faktörü belirleyici role sahip ve şu an Irak ve Suriye’de PKK’ya karşı gelişen olayları öncü adımlar olarak görebiliriz. Bunları yeni ve daha güçlü yaklaşımlar izleyecek” dedi.
YAKINDAN İZLİYORLAR
Suriyeli gazeteci Sarkis Kassargiyan ise “Şam’ın PKK kontrolündeki alanlara dönük uygulamalar Türkiye ile devam eden görüşmelerden bağımsız değerlendirilemez. PKK-PYD, Şeyh Maksut, Eşrefiye ve Tel Rifat’a yönelik kısıtlamalardan ciddi anlamda rahatsız” diye konuştu. Türkiye’de yapılan seçimin Suriye’de çok yakından izlendiğini de kaydeden Kassargiyan “Kemal Kılıçdaroğlu’nun vaatlerini Erdoğan’ın bu konudaki reel girişimleri boşa çıkardı. Ayrıca Beşşar Esad’ın Arap Birliği’ne yeniden davet edilmesinde Türkiye’nin de yapıcı rol oynadığı düşünülüyor” ifadelerini kullandı.
ERİVAN KARABAĞ TEZİNİ KABUL ETTİ
Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tur oylamasına günler kala dikkat çeken bir gelişme de Karabağ meselesinde yaşandı. Erdoğan’ın zaferini gören Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Karabağ’ı Azerbaycan’ın bir parçası olarak tanımaya hazır olduklarını duyurdu. Türkiye’in desteğiyle Karabağ’ı 28 yıl sonra işgalden kurtaran Azerbaycan önemli bir başarı elde etti. Ermenistan Başbakanı Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yarın Moskova’da bir araya gelecek ve nihai kararı verecek.
REJİM KABUL ETTİ
Şam yönetimi, 12 yıldır ısrarla yok saydığı sivil talepleri ilk defa kabul etti. Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdat, Russia Today kanalına yaptığı açıklamada, Türkiye’nin çabaları ile şekillenen ‘sivil anayasa, serbest seçim ve mültecilerin geri dönüşü’ gibi şartları barındıran BM’nin 2254 sayılı kararlarını uygulamaya hazır olduklarını belirtti. Bakan Mikdat, Suriyeli mültecilere “normal şartlarda hayat ve onurlu bir geri dönüş’’ çağrısı da yaptı. Türkiye’nin hem Cenevre’deki anayasa görüşmeleri hem de Astana ve Soçi Zirvelerinde temel çerçeve olarak belirlediği bu şartların kabulünün gelecek dönemde yapılacak Şam-Ankara görüşmelerinde önemli rol oynayacağı belirtiliyor. Bu açıklama dâhilinde hâlen cezaevlerinde bulunan on binlerce Suriyeli muhalifin salıverilmesi ve mültecilerin güvenli geri dönüşü ile ilgili resmî kararların alınması bekleniyor. Bir sonraki merhale ise sivil bir anayasa ve sonrasında serbest seçimler olacak.