Ev sahibi-kiracı anlaşmazlığında 'Arabulucu' çözümü

Haber 7 - Kiralardaki fahiş fiyat artışını önlemek için ilgili bakanlıklar, yeni bir düzenlemenin görüşmelerini yaparken bir taraftan da konu ile ilgili çözüm için mahkemenin yolunu tutan kiracı ve ev sahibi sayısı hızla artıyor.

Ekonomi - 2 yıl önce

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki uyuşmazlıklar 2022 yılında olağanüstü yükseliş gösterdi. Yeni kira bedelinin belirlenmesi, kiracı ve ev sahibi arasında çözümü gereken bir sorun haline geldi. Borçlar Kanunu'na göre kira artış oranı son 12 aylık Tüketici Fiyat Endeksi'ne (TÜFE) göre belirleniyor. Bugünlerde kiracılar, TÜFE'yi yani enflasyonu aşan kira artışı talebinden yakınırken, ev sahipleri ise evlerinin yeniden kiralanması halinde elde edebilecekleri daha yüksek kirayı gerekçe göstererek, TÜFE oranındaki artışın ekonomik gerçekliğe uygun olmadığını ileri sürüyor. Enflasyona göre bu ay kira artışı için üst tavan yüzde 34.46.

MAHKEMELİK OLUYORLAR

Hukuki düzenlemenin kira sorunlarını gideremediğini, ev sahibi-kiracı sorunlarında artışın devam ettiğini belirten Dr. Av. Arabulucu Umut Metin, "Kiracıya istediği kira artışını yapamayan ev sahipleri, kirayı artırmak için farklı yöntemlere başvurdu. Öyle ki taraflar arasında mutabakat oluşmayınca, kiracıyı dava yoluyla tahliye etme veya kira bedelinin yeniden belirlemesi gibi taleplerle mahkemelere başvurular arttı. TÜFE kadar artış düzenlemesi bu haliyle sorunları maalesef engelleyemedi" dedi. Kirada artışı düzenleyen TÜFE ile her gün görülen fiyat değişiminin uyumlu olmadığını anlatan Metin, şunları söyledi: "TÜFE sınırı kuralında hata olmasa da hukuk kuralının bağlı olduğu endeksin sonucu hakkaniyetli bir hesaba imkan vermiyor. Gelinen noktada, kanuni düzenleme çözüm üretemiyor. Artan kira uyuşmazlıklarında hızlı ve etkili çözüm için arabuluculuk zorunlu hale getirilmeli. Mahkemelerde soruna çözüm üretmek, yıllar alır. Mevcut ekonomik şartlarda ise yıllarca hak aramak tercih edilecek bir yöntem değildir."

YARGININ YÜKÜNÜ AZALTIYOR

Mahkemelerdeki iş yükünün hafifletilmesini destekleyen arabuluculuk yönteminin, kira uyuşmazlıkları için de rahatça uygulanabileceğini belirten Umut Metin, şunları söyledi: "Kira uyuşmazlıklarında ihtiyari arabuluculuk yöntemi zaten uygulanabiliyor. Kiracı ve ev sahibi uzlaşırsa, ihtiyari olarak arabuluculuktan faydalanabilir. Ancak özellikle iletişimi zayıf veya kopmuş ev sahibi kiracı ilişkilerinde tarafları masa başında bir arabulucu yönetiminde buluşturmak ve müzakereye imkan vermek gerekiyor."

İKİ TARAF DA MAĞDUR OLMAZ

Ev sahipleri ve kiracıların büyük çoğunluğunun arabuluculuktan haberdar olmadığını ifade eden Metin, şöyle konuştu: "Sorunu kendi içlerinde halledemedikleri durumlarda, dava yolu ilk seçenek olarak akla geliyor. Davadan önce, anlaşma için öncelikle arabuluculuk uygulanması gereken yöntem haline gelmelidir. Bu zorunluluk çerçevesinde, kira bedelinde ya da kiranın ödenmemesi sebebi ile ortaya çıkan uyuşmazlıklar için dava açmak, arabuluculuk başvuru şartına bağlı kılınmalıdır. Arabuluculuk sayesinde kiracının da kiralayanın da mağdur olmayacağı bir sistem hayata geçmiş olacaktır."

NE KADAR SÜREDE SONUÇLANIYOR?

Mahkemede 4 yılda çözülebilecek bir sorunun arabuluculukta ise bir toplantıda, belki de 1 saatte çözüm imkanı olabiliyor. Üstelik arabuluculuk anlaşma belgesi, mahkeme kararı ile eşdeğer kabul ediliyor. Kiraya konu yer ticari nitelikte ise en fazla 8 haftada arabuluculukta çözümün olabileceğini belirten Umut Metin, "Ancak uygulamada 1 gün veya 1 hafta içinde yapılan çözümler oldukça yüksek. Toplantı sıklığı anlaşmaya ulaşma süresini belirliyor. Kısa aralıklarla toplantılar yapılırsa, anlaşmaya ulaşma hızı artıyor. Örneğin, aynı gün sabah yapılan arabuluculuk toplantısında anlaşma sağlanamazsa, öğleden sonra veya ertesi gün ikinci bir toplantı yapılabilir. Videokonferans, telekonferans gibi yöntemlerle arabuluculuk süratlendirilebiliyor" dedi.

NEREYE BAŞVURABİLİRSİNİZ?

Arabuluculuk ne başvuru, ne harç, ne vergi, ne bilirkişi ücreti ne de karar/ilam harcı gibi maliyetler yaratıyor. Bu uygulamadan faydalanabilmek için herhangi bir arabulucuya, arabuluculuk merkezine, adli arabuluculuk bürosuna başvurabilmek mümkün. Yine Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'nin (UYAP) adresi olan uyap.gov.tr, 'avukat portal' veya 'vatandaş portal' üzerinden de başvurular ücretsiz yapılabiliyor. Ücreti Adalet Bakanlığı karşılıyor.

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANI MURAT KURUM: FIRSATÇILIĞA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ

Bu arada dün katıldığı bir programda Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı ile fahiş kira artışları konusunda yaptıkları çalışmayla ilgili açıklamada bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, şunları söyledi: "Vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğimiz bu noktada kira artışlarının takibi ve kira artışlarının bedelleri konusunda düzenlemeler için bir çalışma yapıyoruz. Cumhurbaşkanımız yakında paylaşacaktır. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Ne konut sahibini ne de kiracıyı mağdur edecek bir düzenleme yapacağız. Ancak fırsatçılığa da hiçbir şekilde müsaade etmeyeceğiz."

KAYNAK : POSTA
Haftanın Öne Çıkanları

Soylu'dan Kılıçdaroğlu'na tek kelimelik yanıt: Yalancı

2022-05-25 15:53 - Politika

İsveç: PKK'yı ilk biz terör örgütü ilan ettik

2022-05-20 14:28 - Dünya

Alperen Duymaz eşi kübra Kelkit kaç yaşında ne iş yapıyor?

2022-05-26 08:55 - Gündem

Ryan Babel: Büyük bir şeref duyuyorum!

2022-05-21 01:24 - Spor

ABD, Yunanistan'a 6 adet özel harekat botu hediye etti

2022-05-20 10:24 - Dünya

Merkez Bankası'ndan son dakika dolar ve enflasyon tahmini

2022-05-23 10:20 - Ekonomi

MAÇ ÖZETİ İZLE | Antalyaspor 1-1 Galatasaray

2022-05-20 22:32 - Spor

Türkiye’nin insanlı ilk uzay görevine Bakan Varank'tan gülümseten yanıt

2022-05-23 23:40 - Ekonomi

Türkiye, İsveç ve Finlandiya'ya resti çekti: Somut adım atılmazsa süreç ilerleyemez

2022-05-25 20:20 - Gündem

Paludan'ın Kur'an-ı Kerim yakmasının faturası devlete ağır oldu!

2022-05-20 23:02 - Dünya

İlgili Haberler

Enerji Bakanı Bayraktar, elektrik ve doğal gaza yıl sonuna kadar zam yapılmayacağını açıkladı

21:23 - Ekonomi

Türk Traktör (TTRAK) hisse hedef fiyatı! 9 Aracı kurum açıkladı

19:53 - Ekonomi

AgaKulche’den Türkiye’de bir ilk: Gelecek teslimatlı altın

18:43 - Ekonomi

Türkiye Sigorta ve TBF'den deprem bölgelerine proje

18:07 - Ekonomi

Bakan Bayraktar duyurdu: Yılbaşına kadar elektriğe ve doğalgaza zam yok!

17:47 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Aktivist Yazar Sahib Şəmizadə ; Mehriban Aliyeva - İyi söz, iyi niyet, iyi iş

17:55 - Dünya

Zafer Partisi Lideri Prof. Dr. Ümit Özdağ'dan CHP'li Özgür Özel'e 11 Maddelik Ders

13:57 - Politika

12punto yazarı;Dr. Naim Babüroğlu İsrail'in gözünün Türkiye toprakları üzerinde olduğu yönündeki açıklamalarını değerlendirdi.

18:04 - Politika

Vatandaşa domuz eti yediren firmadan pes dedirten savunma!

23:42 - Gündem

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, yüzde 90,69 oyla yeniden seçildi

22:22 - Dünya